Program Hızlandırılıyor
Ek niyet mektubunun içeriği belli oldu. 11 ayda yapılamayanlar, üç ayda yapılacak. Mart sonuna kadar IMF’ye verilen tüm sözler tutulacak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 10.4 milyar dolarlık ek rezerv kolaylığı anlaşması uyarınca hazırlanan ek niyet mektubunda üç aylık yoğunlaştırılmış, yapısal program taahhüt altına alındı. 2000 yılı takviminde yer alıp da sarkan ve geciken tüm düzenlemeler önümüzdeki üç aylık dönemde gerçekleştirilecek. Mali politikalar da gelecek üç ayda uluslararası bankalar ve kuruluşlardan kısa vadeli sermaye girişinin ağırlıklı olacağı bir finans hareketine yoğunlaşacağı dikkate alınarak yeniden dizayn edilecek. Bu doğrultuda iç borçlanma ve faiz programı uygulamalarında ocak - mart dönemi için bazı yenilikler olabileceği kaydediliyor. Reel sektörün sorunlarının çözümü için fon oluşturulması görüşüne IMF ve Dünya Bankası’nın karşı çıktığı belirtilirken, reel sektörün sorunlu işletmelerinin satışı ya da yabancı ortak alınması için de bazı düzenlemeler söz konusu olacak. Yabancı sermaye yasasında yapılacak değişikliklerle, şirket birleşmeleri, yabancı ortaklı girişimler için teşvik getirilmesi, bürokratik işlemlerle, yükümlülüklerin en alt düzeye çekilmesi sözü veriliyor.
ÖNCE İŞTİRAKLER SATILACAK;
Ayrıca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndaki bankaların sınai ve ticari işletmelerinin öncelikle satışı yeni ilkeler olarak ortaya konuluyor. Fon bankalarının iştirak ve şirketlerinin satışında, önceliğin yabancı sermayeye verilmesi yönünde uygulamaya gidilecek.IMF’nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Merkez Bankası ve Hazine’den mali sektördeki gelişmeler konusunda kararlı ve korkusuz davranılmasını istediği de öğrenildi. Bu doğrultuda IMF’nin, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için, en küçük bir belirti durumunda, banka yönetimlerine el konulmasında tereddüt gösterilmemesi sözünü aldığı belirtiliyor.
DEĞİŞİKLİK YOK;
Bu arada, IMF’nin son mali kriz sırasında yaşanan devalüasyon beklentisini kırmak için İcra Direktörleri Kurulu’na sunduğu ek rezerv kolaylığı sağlanmasıyla ilgili ön raporda, parasal programın hiçbir değişikliğe uğratılmaksızın, aynen uygulanmasının sürdürüleceği, devalüasyon olasılığının kesinlikle bulunmadığı ifadesine yer verdiği öğrenildi.
TÜRKİYE OFİSİNE İMZA YETKİSİ VERİLDİ;
Koalisyon liderlerine sunulan ve onayı alınan ek niyet mektubunun Devlet Bakanı Recep Önal tarafından bugün ya da yarın imzalanacağı, hafta sonu IMF’ye gönderileceği öğrenildi. Dolayısıyla ek mektubun yayımlanması da öne çekilecek. IMF adına da mektuba Ankara Ofisi görevlisi imza atacak. Bu çerçevede önceki gün yapılan düzenleme ile IMF’nin Ankara ofisinde statü değişikliğine gidilerek,
Türkiye Temsilciliği şekline dönüştürüldü. Dolayısıyla da bir kaç aydan beri burada görev yapan Odd Per Brekk, Resmi Temsilci - Official Representative ünvanını ve IMF adına imza yetkisini aldı.
YABANCI SERMAYE KANUNU DEĞİŞTİRİLİYOR;
•Bu yıl yapılması gerekirken geciken tüm düzenlemeler 2001’in üç aylık döneminde gerçekleştirilecek.
•Telekom ve THY özelleştirilmelerinde ihaleye çıkılacak.
•Elektrik Piyasası Kanunu’nun Meclis’e sevk edilecek.
•Ocak sonuna kadar Yabancı Sermaye Kanunu değişiklik tasarısı ve devlet ihale kanunu yasalaştırılacak.
•Devlet İhale Yasası, Tarım Reformu Yasası, Üretici Birlikleri, Ürün Borsaları, Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek.
•Tarımsal KİT’ler ve işletmeler satılacak. Bu kuruluşlara öncelikle yabancı ve yerli ortak alınacak.
•Türkiye Şeker Fabrikaları (TŞF) ve TEKEL işletmeleri ilk aşamada özelleştirilecekler arasına konuldu.
•Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait (TİGEM) çiftlikleri özelleştirilecek, ya da 25 - 49 yıllığına kiralanacak. (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN