Prim Üretimi Artmasına Karşın, Sigortalı Sayısı 600 Binde Tıkandı
Sigorta şirketlerinin sağlık sigortaları ile başı dertte. Bir taraftan sağlık sigortalarında teknik kârlılıkların düşük olması, diğer taraftan da yaşanan yoğun fiyat rekabeti nedeniyle şirketler bu branştan kâr edemiyorlar. Her ne kadar sağlık sigortalarında prim üretimi büyük bir hızla artmasına karşın, birkaç yıldır 600 bin civarında olan sigortalı sayısında artış olmuyor. Özellikle sağlık sigortalarının suiistimale açık olması ve son yıllarda yüksek hasar oranı nedeniyle bazı şirketler sağlık sigortaları pazarından çekilirken, bazı şirketler de sağlık portföylerini azaltmaya çalışıyorlar. Sigortacılar sağlık sigortalarında kâr edememelerini ise sağlık kuruluşlarına bağlıyorlar.
SİGORTACILAR;
Yapı Kredi Yaşam Sigorta Genel Müdürü Giray Velioğlu, bugün toplam özel sağlık sigortalı sayısının 600 bin rakamında takıldığını, bu rakamın yaklaşık yarısının da kurum çalışanlarından oluştuğunu söyledi. Velioğlu, bu tıkanıklığın ancak piyasa şartlarının değiştirilmesi ile aşılacağını ifade ederek, bunu yapacak tarafların ise sağlık hizmetlerini veren kurumlar, sigorta sektörü ve sigortalılar olduğuna değindi. Sağlık hizmetleri sektörünün enflasyonu azdıran sektör sıfatından arınması gerektiğini vurgulayan Velioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Sigorta şirketleri ve sigortalılar her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi üzerlerine düşen duyarlılığı göstermek zorundalar. Sigorta şirketleri sağlık branşının hizmet yoğun olduğu gerçeğinden hareketle hizmet kalitesini ön planda tutmaya mecburdur. Sigortalılara gelince, ihtiyaç duyduklarında poliçeleri yok ise geç kalmış olduklarını kabul etmelidirler. Bizim tavsiyemiz sağlıklı iken, hiç değilse sağlık giderlerinin en yüksek kalemini oluşturan yatarak tedavi teminatını içeren bir poliçe almalarıdır.
ERDOĞAN SERGİCİ;
İsviçre Hayat Sigorta Murahhas Üyesi Erdoğan Sergici, birkaç yıldır 600 bin civarında olan sigortalı sayısının değişmediğini, sadece fert başına ödenen primlerin katlanarak arttığını ve sigorta şirketlerinin de bu sayede ayakta kaldıklarını söyledi. Sergici, sektörde 34 şirketin sağlık branşında çalışma ruhsatı olmasına karşın, sadece 6 şirketin üretimden yüzde 80 pay aldığını ifade ederek, Kimsenin bu ateş topunu tutmaya hevesli olmadığının göstergesidir dedi.
Erdoğan Sergici, Türkiye`de bilinen enflasyonun dışında çok yüksek orana sahip bir de sağlık enflasyonu olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: Bir diğer ifade ile, sağlık sigortacılığı doktorlar, hastaneler, laboratuarlar gibi sağlık hizmeti verenlerin kazanç arzularını azdırmış ve bu kurumlar sadece fiyatlarını yükseltmekle yetinmemişler, gerekli olmadığı halde mazlum ve mahkum hastaları da ki, bunlar hep sigortalılarımız olmuştur, fatura şişirmelerine alet etmişlerdir. Limitsiz teminat, sigortalıların bu hale kayıtsız kalmaları gibi bir sonuç vermiş, primler katlandığı halde sağlık giderleri daha çok arttığı için branşın satış gücü devam etmiştir. Şirketlerimiz birleşip, soyulmalarını önleyecek ortak kararlar alamadığı için de bu durum devam etmektedir.
Akhayat Sigorta Genel Müdürü Fatih Kilislioğlu, sağlık sigortalarında düşük teknik kârlılık, hatta zarar dolayısıyla ciddi problemler yaşandığını söyledi. Şirketlerin bu yükü kaldırması için yeterli mali kârın olmadığını vurgulayan Kilislioğlu, özellikle grup sigortalarında geçen yıllarda yaşanan fiyat rekabetinin giderek azaldığını bildirdi. Anlaşmalı sağlık kuruluşları ile henüz amaç ve anlam birliği sağlanamadığını, problemlerin giderek arttığını kaydeden Kilislioğlu, Sektörde ciddi bir denetim yetersizliği ve bunun sonucunda da haksız hasar ödemeleri mevcut dedi.
SEKTÖR NASIL BU HALE GELDİ?
. Bazı sigorta şirketleri kendilerinin ve sektörün zarar göreceği primlerle çalışıyorlar.
. Bazı şirketlerin ise sağlık sigortasından çekilmesi tercih ediyor.
. Şirketler doğru istatistiklere dayanan doğru prim uygulaması yapamıyorlar.
. Sigortalı sayısı artmıyor.
. Şirketler fiyat rekabeti nedeniyle teknik kâr edemiyorlar.
. Hastaneler, doktorlar sigortalı hastaya yüksek fatura çıkartarak, sektörün ve şirketlerin hasar ödemelerini artırıyorlar.
. Sektörde ciddi denetim yetersizliği ve haksız hasar ödemeleri mevcut.
. Sağlık sigortalarında sahte hasar oranı gittikçe artıyor.
. Sektörde 34 şirket faaliyet göstermesine karşın, pazarın yüzde 80`ini 6 şirket paylaşıyor.
. Limitsiz teminata sahip sigortalılar, `nasıl olsa şirket ödüyor` diyerek, yüksek faturayı önemsemiyorlar.
. Sigorta şirketleri sektördeki sorunlara karşı birleşemiyorlar.
Rakamlarla sağlık sigortası (milyon TL)
1998 1999 Artış 2000 (*)
Prim üretimi 53.560.000 107.497.000 100.70 98.105.193
Poliçe sayısı 222.113 172.757 -28
Toplam hasar
dosya adedi 1.163.750 1.673.128 43.77
Sahte hasar
dosya adedi 484 4.952 923.14
Ödenen hasar
toplamı 16.139.363 35.788.673 121.75 57.915.957
Sahte hasar 35.834 417.701 1.065.66
toplamı
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN