Plan Ve Bütçe Komisyonu`nda, Orman Bakanlığı Bütçesi
Plan Ve Bütçe Komisyonu`Nda, Orman Bakanlığı`Nın Bütçesi Görüşülmeye Başlandı -Orman Bakanı Çağan: Yıllık Ortalama Yanan Orman Alanı, 22 Bin 893 Hektardır -Son 63 Yılın Verilerine Göre, 65 Bin 836 Yangında 1.5 Milyon Hektar Orman Alanı Yandı -Son 10 Yılın Verilerine Göre, Yılda Ortalama 45 Bin 412 Orman Suçu İşleniyor -Yangınlardan Zarar Gören Alanların, Başka Amaçlarla Kullanımına İzin Verilmeyecek
ANKARA (A.A) - 22.11.2000 - Orman Bakanı Nami Çağan, ormanları tehdit eden etkenlerin başında yangınların geldiğini belirterek, yılda ortalama 22 bin 893 hektar ormanlık alanın yangınlarla tahrip olduğunu bildirdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Orman Bakanlığı`nın 2001 yılı bütçesini görüşmeye başladı. Bakan Çağan, yaptığı konuşmada, Türkiye`de orman varlığının durumunu rakamlarla dile getirdi. Yüzölçümünün dörtte biri orman alanı statüsünde olan Türkiye`de, 20.7 milyon hektarlık orman alanı bulunduğunu anlatan Çağan, verimli orman oranının diger ülkelere kıyasla düşük olduğunu kaydetti. Türkiye`nin en önemli çevre sorunu olarak erozyonu gösteren Çağan, ülke topraklarının yüzde 86`sında hafiften çok şiddetliye, yüzde 56`sında ise şiddetli ve çok şiddetli erozyon bulunduğunu ifade etti.
Toprakların erozyonla yok olmasının önlenmesi için orman alanının arttırılması zorunluluğuna işaret eden Çağan, orman alanlarının ülke yüzölçümünün yüzde 30`unun üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Çağan, Cumhuriyet döneminde başlatılan çalışmalarla 1999 yılı sonu itibarıyla 2 milyon 370 bin 805 hektar alanda ağaçlandırma ve 388 bin 406 hektarlık alanda erozyon kontrolü çalışması olmak üzere toplam 2 milyon 759 bin 211 hektar alanın ağaçlandırıldığını, ayrıca 85 bin 242 hektar alanda mera ıslahı, 536 bin 697 hektar alanda ise enerji ormanı kurulduğunu ifade etti. Özel ağaçlandırmanın yaygınlaşmasına önem verdiklerini, yönetmelikte yapılan değişiklikle teşvik tedbirleri alındığını anlatan Çağan, ekim ayı sonuna kadar toplam 40 bin 241 hektar alanda özel ağaçlandırma çalışması yapıldığını kaydetti.
ORMANLARI, 7 BİN 173 KİŞİ KORUYOR;
Nami Çağan, ormanların usulsüz müdahaleler, yangınlar ve böcek ve diğer zararlılardan etkinlendiğini ve büyük ölçüde tahribata uğradığına dikkati çekerek, ormanların bin 766 toplu koruma ve bin 47 koruma merkezinde görevli 7 bin 173 orman muhafaza memuru eliyle korunduğunu bildirdi. Son 10 yılın verilerine bakıldığında, yılda ortalama 45 bin 412 orman suçu işlendiğini, bu suçlara bağlı olarak 2 bin 443 hektarlık ormanın zarar gördüğüne işaret eden Çağan, 1999 yılında ise 33 bin 808 orman suçu işlendiğini kaydetti. Ormanlara yönelik yasadışı olayların çok yakından izlendiğini, kesinleşen mahkeme kararlarının zamanında uygulandığını ifade eden Çağan, özelikle İstanbul`da yoğunlaşan yasadışı eylemler hakkında verilen mahkeme kararlarının uygulanmasına hız verilerek, 114 çeşitli tipte bina, 3 işyeri, 32 gecekondu, 29 villa, 5 tesisin yıktırıldığını, 491 tarla, bağ, bahçe hakkındaki mahkeme kararının yerine getirildiğini söyledi. Çağan, ormanlara zarar veren böcek türü sayısının 30`a yaklaştığını, uzman elemanların her yıl 1 milyon hektar alanda hastalık ve zararlılara karşı savaş verdiğini, bu amaçla döner sermaye gelirlerinden 2.5 trilyon lira harcandığını bildirdi.
ORMANLAR, YANGINLARLA YOK OLUYOR;
Ormanlara, en büyük zararı yangınların verdiğini, son 63 yılın verilerine göre, 1999 yılı sonu itibarıyla 65 bin 836 yangın sonucu 1.5 milyon hektarlık orman alanının yandığını anlatan Çağan, buna göre yılda ortalama 22 bin 893 hektar alanın yandığını kaydetti. Yangınların, Haziran-Ekimaylarında yoğunlaştığını hatırlatan Çağan, 5 Nisan 2000`de çıkan 98 yangında 7 bin 120 hektar ormanın yitirildiğini, bunun istisnai durum oluşturduğunu söyledi. Çağan, 5 Nisan tarihinde çıkan orman yangınlarında kundaklama olasılığı görülmediğini, bu yolda hiçbir ihbar alınmadığını da vurguladı. 13 Temmuz 2000`de çıkan 56 yangında 4 bin 200 hektar, 3 Ağustos 2000`de 24 yangında 5 bin 500 hektar, 1 Eylül`deki 28 yangında ise bin 781 hektar alanın yandığını belirten Çağan, Komşu ülkelerdeki yangın kayıpları, bizden çok daha yüksektir dedi. Orman Bakanlığı`nın yangın organizasyonunun güçlendirmek amacıyla gerekli plan ve projenin yapıldığını ifade eden Çağan, 3 helikopterin yanı sıra, 20 uçağın THK`dan, 2 C-130 uçağının Türk Hava Kuvvetleri`nden kiralandığını söyledi. Çağan, Orman yangınlarında zarar gören alanların başka amaçlarla kulanımına kesinlikle izin verilmemekte, bu alanlar hızla yeniden ormanlaştırılmaktadır diye konuştu.
ORMAN KÖYLÜSÜNÜN DURUMU;
Ormanların korunmasında önemli bir etken olan orman köylülerinin desteklenmesine çalıştıklarını anlatan Çağan, bu amaçla sınırları içinde orman köyü bulunan ilçelerin saptandığını, 17 bin 830 orman köyünü kapsayan 739 ilçenin Orman Köyleri Kalkınma Planlarının yapıldığını, bin 646 köyde ise çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı. Çağan, ormanla iç içe yaşayan ve sosyo ekonomik açıdan ülkemizin en geri kalmış kesimini oluşturan orman köylüsünün, yaşamını sürdürmek için ormandan açtığı yerlere bağ, bahçe ve ev yapmak zorunda kalmıştır. Anayasa`nın da hükmü doğrultusunda Hazine`ye ait olan ve orman sınırları dışına çıkarılan yerler bedel üzerinden hak sahibi orman köylülerine satılmaktadır diye konuştu. Nami Çağan, 20.7 milyon hektarlık ormanlık alanın 15.4 milyon hektarının tahdit ve kadastrosunun yapıldığını, orman niteliğini kaybetmiş 450 bin hektarın ise orman sınırları dışına çıkarıldığını söyledi. Çağan, Bakanlık görevime başladığım tarihten sonra hiçbir turistik izin verilmemiştir. Ormanlık alanda turistik izinlerin, Tunizm Teşvik Kanunu`na göre turizm alan ve merkezi ilan edildikten sonra Turuzm Bakanlığı`nca verilmesi uygun olacaktır dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN