Piyasanın güvendiği ekonomi ekibinden bir kişi kaldı
Piyasanın Türkiye'nin hızlı büyüme dönemini sağladığını düşündüğü ekipten yalnızca Mehmet Şimşek kaldı.
Başbakan Yarımcısı Mehmet Şimşek, yatırımcıların Türkiye'nin hızlı büyüme yıllarının ardındaki itici güç olarak gördüğü ekipten son kişi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılına kadarki 15 yıllık sürede ortalama yüzde 5'lik büyümeye neden olan bütçeyi dengeleme, enflasyonu düşürme ve mali istikrar üzerinde odaklanan politika yapıcıları tek tek uzaklaştırıyor. Erdoğan'ın kendisinin seçtiği Başbakan Ahmet Davutoğlu Perşembe günü görevden ayrılma kararını açıkladı ve böylelikle, ekonominin yönetimi ve Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nın geleneksel temsili rolüne icra gücünü de ekleme çabaları üzerindeki güç mücadelesi sona erdi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
bloomberght'de yer alan habere göre; Davutoğlu gibi, eski Merryll Lynch stratejisti Şimşek, özellikle enflasyonu durdurmak için yüksek faizin kullanılması gibi Erdoğan'ı sinirlendiren ortodoks para politikasını savunuyor. Erdoğan, düşük borçlanma maliyetleri ve bunun sonucu gerçekleşecek hızlı büyümenin fiyat artışlarını daha etkin bir şekilde dizginleyeceğini düşünüyor ve Davutoğlu'nun görevden ayrılması ile birlikte, Şimşek üzerindeki uzlaşma baskısının izole edilmesi için fazla bir durum kalmayacak.
Bu durum, Erdoğan ve Şimşek gibi piyasalar tarafından güven duyulan kişiler ekonomiyi yönettiği sürece Cumhurbaşkanı'nın gücünü artırmaya yönelik adımlarına tı-olerans gösteren yatırımcılar arasındaki zımmi ateşkes bozulabilir.
Londra'da Nomura International Plc gelişen piyasa strateji başkanı Tim Ash, "Bu becerikli teknokrat ekip olmaksızın AK Parti ekonomik mucizesi olmayacak" dedi ve "Şimdi endişe, bu bireyler olmaksızın ve Erdoğan'ın etrafındaki denenmemiş ekonomi danışmanları grubu ile birlikte, Türkiye'nin piyasa baskısına karşı çok duyarlı olacağı" şeklinde görüş bildirdi.
Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki son gelişmelerin ardından Şimşek, Cuma günü yaptığı ilk konuşmada, Türkiye'nin ekonomik politikalarının küresel normları izlemesi ve "rasyonalite"nin yabancı yatırımcıları çekmek için sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, bunun ekonomiyi işletmek için bankaların şirketlere kredi vermeye devam edebildiği yegane yol olduğunu sözlerine ekledi.
49 yaşındaki Şimşek, 2007 yılında ekonomi bakanı oldu. Şimşek, piyasanın büyük ölçüde güvenini, 2009 ve 2015 yılları arasında maliye bakanlığı döneminde mali disiplini sürdürerek kazandı. Bu dönemde, kamu borcunun gayrı safi yurt içi hasılaya oranı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yüzde 46'dan yüzde 33'e düştü. Şimşek, geçen yıl Erdoğan'ın baskısı ile kabineden uzaklaştırılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yakın bir çalışma yürüttü.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN