Piyasa Yapıcılığı`na fiili revizyon

26.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet İç Borçlanma Senetleri`nin (DİBS) ikincil piyasa işlemlerinde toptancılık anlayışı getirerek likiditeyi artırmayı hedefleyen Piyasa Yapıcılığı (PY) sistemi, fiilen revize edildi.

Hazine Müsteşarlığı, son mali krizle birlikte Piyasa Yapıcısı 19 bankanın yaşadığı likidite sıkıntısı ve sistemde epeydir yaşanmakta olan aksamaları göz önünde bulundurarak, Piyasa Yapıcısı Sözleşmesi`nin işlem yükümlülüklerine ilişkin maddelerini, 1 yıllık sözleşmelerin son bulacağı Nisan sonuna kadar dikkate almamayı planlıyor. Bu süre zarfında, bürokratlarla bankacılardan oluşan alt komiteler sistemin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yolundaki çalışmalarını sürdürecekler. Bugün İstanbul`da yapılacak PY Danışma Kurulu toplantısında da, sorunların gözden geçirilmesi bekleniyor.


Finansal Forum`a bilgi veren bürokratlara göre, mali kriz öncesinde başlayan sıkıntılar dolayısıyla, bankalar sözleşme yükümlülüklerine uyumda zorluk çektiler. Kriz öncesinde de sistemin gözden geçirilmesi düşünülürken, krizin patlamasıyla bu çalışmalar zorunlu olarak ertelendi. 12 Ocak`ta Hazine ile bankalar arasında yapılan toplantıda alt komiteler oluşturularak, çözüm önerileri oluşturulması amaçlandı. Bu çalışmalar PY sözleşmelerinin yürürlükte kalacağı nisan sonundan önce tamamlanacak. Ancak, sözleşmelerdeki işlem yükümlülüklerinin yerine getirelemediğini gören Hazine, bu tarihe kadar ilgili sözleşme maddelerini gözardı etmeye karar verdi. Bu uygulamanın ocak sonuna kadar olan ilk etabı da bankalara yakın geçmişte duyuruldu. Nisan sonuna kadar hem bankacılık sisteminin rayına oturması, hem de PY sistemine çeki düzen verilmesi bekleniyor.


Hazine`nin geçen mayıs başında uygulamaya koyduğu PY sisteminde 19 Piyasa Yapıcısı banka ile yaptığı 1 yıllık sözleşme uyarınca, piyasa yapıcısı sözleşmeyi takip eden her üç aylık dönemde birincil piyasada Hazine tarafından ihale yoluyla ihraç edilen DİBS`lerin net tutar olarak en az yüzde 2`sini almakla yükümlüydü. Ayrıca, ikincil piyasalardaki DİBS kesin alım - satım işlem hacminin, her üç aylık dönemde toplam ikincil piyasa kesin alım - satım işlem hacminin yüzde 2`sinin altına düşmemesi gerekiyordu. Bunun yanı sıra, piyasa yapıcı, bir gün içinde herhangi bir ölçüt senet için zorunlu kotasyonları üzerinden, senedin toplam net ihraç tutarının en az yüzde 2`si kadar bir tutarda net alıcı veya satıcı olduğu takdirde o günün sonuna kadar söz konusu DİBS için kotasyon verme yükümlülüğünde olmuyordu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4910 Değişim: 0,16%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,3656 Değişim: 0,21%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.874,34 Değişim: 1,32%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.