Petrol geliri demek, Kuzey Irak’ın Bağdat’tan kopuşu demek
IŞİD’in Kuzey Irak’ın önemli bir kısmını gele geçirmesi ardından bölgede en güveli yer Kuzey Irak Kürt Yönetimi oldu
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a00601c04688fbd9d87.jpg">
IŞİD’in Kuzey Irak’ın önemli bir kısmını gele geçirmesi ardından bölgede en güveli yer Kuzey Irak Kürt Yönetimi oldu. Ancak sadece aşırı İslamcılar değil, başka bir etken daha Kuzey Irak Yönetimi’ni Bağdat’ın yörüngesinden uzaklaşmasına neden oluyor. O da petrol gelirleri.
bigpara.hurriyet.com.tr
ımg>
Business Insider’da yer alan Jeremy Bender’in analiz-haberinde, Kuzey Irak yerel yönetiminden Ceyhan’a uzanan petrol boru hattı ve düzenli ordusu sayesinde Kürt yönetimi artık neredeyse tamamen Bağdat’tan bağımsız davranabiliyor.
Irak’taki petrol rezervlerinin dörtte biri Kürt yönetiminin sınırları içinde bulunuyor. Ancak son dönemde Kerkük’ün de ele geçmesiyle bu oran arttı. Türk yetkililere göre günde 100 – 120 bin varil petrol Ceyhan’dan akıyor. Ceyhan’da yaklaşık 2,3 milyon varil petrol depolanıyor.
Temmuz’da Kürt yönetimi petrol ihracatını günde 200-250 bin varil seviyesine çıkarmaya çalışıyor. 2015’te günlük petrol üretimini de 400 bin varile çıkarmak için çalışmalar sürüyor.
PETROL FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
Eğer Kürtler, Kerkük boru hattını, Türkiye’ye giden hatta bağlayabilirlerse bu günde ek olarak 250 bin varil ihraç edebilecekleri anlamına da geliyor.
Bağdat yönetimi ise en başından beri Irak’ın bağımsız bir şekilde petrol satmasından rahatsız. Irak yöntemi, Kürtleri ülkenin doğal kaynaklarını çalmakla suçladı. Bağdat’ın Kürt petrolünü alacakları kara listeye alma tehdidi dünyada çok ses getirmedi. Hatta Ceyhan’dan giden petrolün Israil ve Rusya tarafından satın alındığına dair söylentiler var.
Irak merkezi yönetimi İsrail’i tanımıyor ve herhangi bir ticaret ilişkisinde bulunmuyor.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a00601c04688fbd9d89.jpg">
Kuzey Irak yerel yönetimi’in Exxon Mobil ve Chevron şirketleriyle de Bağdat’tan bağımsız anlaşmaları bulunuyor. Irak petrol satışından elde ettiği karı da Türkiye’de Halkbankası’nda tutuyor. Kürtler şimdilik karın sadece yüzde 17’sini tutarak geri kalanını daha önceki anlaşmalar uyarınca Bağdat’a vereceklerini belirtti.
ımg>
Ancak yetkililer IŞİD ile çatışmalarda kaçan Irak ordusu nedeniyle eli güçlenen Kuzey yönetiminin petrol karını yüzde 25’e çıkarmak için Bağdat’a bastıracağını söylüyor. Ancak Kürtlerin tam bağımsızlıklarını ilan edip petrol gelirlerinin hepsini kendileri almaları da ihtimal dahilinde.
Kuzey Irak Kürt yönetiminin başı Mesut Barzani, CNN’de Christian Amanpour’a verdiği röportajda federal yapının tamamen çökmeye başladığını söyledi. “Kürtler bu fırsatı değerlendirmeli ve kendi geleceklerine karar vermeli,” dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN