Paranın Kemeri Gevşemeyecek
IMF ile yapılan görüşmelerde, 2001`de sıkı para politikasının süreceği ve Merkez Bankası`nın para ve kur politikasında değişiklik yapılmaması öngörüldü.
2001`de sıkı bütçe politikaları uygulanırken, sıkı para politikası da sürecek. Gelecek yıl için Merkez Bankası`nın (MB) para ve kur politikasında değişiklik öngörülmüyor. MB`nin Net İç Varlıkları`ndaki (NİV) likiditeyi sınırlamaya dönük mevcut kısıtları, 2001 Temmuz`unda geçilecek bant sistemine kadar sürdürülecek. 2002 sonuna kadar netleşmiş bulunan kur programında da şu bir değişiklik düşünülmüyor.
FF`nin edindiği bilgilere göre, IMF heyeti geçen haftaki temaslarında ağırlıklı olarak 2001 bütçesi ve faiz dışı fazlanın bileşenlerini gösteren mali politikalar üzerinde durdu. Bürokratlara göre, IMF gelecek yılın ilk aylarından itibaren faiz dışı fazla gerçekleşmelerini izleyecek. Faiz dışı fazla ne kadar yüksek olursa, NİV`deki genişleme için o kadar alan kazanılacak. Ayrıca, dolardaki aşırı değerlemenin kur sepetinin enflasyon karşısındaki çıpa özelliğini zayıflatmasına rağmen, sepet kompozisyonu veya kur programında da bir değişiklik öngörülmedi.
LİKİDİTE YETERİNDE SIKILDI;
Bürokratlara göre, NİV kısıtlarının uygulanmasıyla piyasada likidite istenilen ölçüde sıkıldı. Bu da enflasyonun kontrol altına alınması sürecinde yararlı oldu. MB, stand - by düzenlemesinde performans kriteri olan NİV için - 1,200 trilyon liralık tavanı bu yıl 9 ayda tutturdu. Ekim - Aralık dönemi için ise Eylül sonundaki 4,802.5 trilyonluk parasal tabana göre net iç varlıkların dalgalanacağı eksi - artı 5 puanlık koridor belirlendi. Buna göre, NİV her ay - 1,440.1 ile 959.9 trilyon lira koridorunda dalgalanıyor. Böylece, NİV`deki dalgalanmaya kısmen izin verilerek, faizlerdeki ani ve aşırı hareketlilik önlendi. Bu yıl sonundaki parasal taban 2001`in ilk 3 ayında, Mart sonundaki de ikinci çeyrekte uygulanacak parasal koridora baz oluşturacak.
(FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN