Para Politikasında Başrol Enflasyona Geçiyor

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası, bugüne kadar sürdürdüğü ‘kur’a dayalı para politikası yerine enflasyonu gösterge olarak kullanmaya hazırlanıyor. Banka bu konuyu gelecek temmuz ayına kadar gündeme getirecek. Yeni uygulamaya 2002`de geçilmesi öngörülüyor.


MERKEZ Bankası para politikasında köklü değişikliklere hazırlanıyor. Bu yıl başından itibaren uygulanmaya başlanan ekonomik programların olumlu etkilerinin ortaya çıkmaya başlayacağı tahmin edilen 2001 yıl sonundan itibaren, para politikasında ‘kur’ yerine, ‘enflasyon’ en önemli belirteç halini alacak. Merkez Bankası, kuru hedefleyen para politikası yerine enflasyonu hedefleyen para politikasına geçiş için hazırlıklarını sürdürüyor. ‘Enflasyon hedeflemesi’ olarak adlandırılan yeni sisteme geçişin 2002 ile birlikte gündeme geleceği belirtildi.


Merkez Bankası`nın kura odaklanarak anti-enflasyonist programı sürdürmesinin bir süre sonra olanaksız hale geleceği, bank sistemi içinde kura dayalı, ancak ödemeler dengesi nedeniyle net iç varlıkları hedefleyen politikanın bir süre daha devam etmesinin gerektiği belirtiliyor.Genel olarak parasal büyüklükler ile enflasyon arasında doğrudan bir ilişkinin olmamasına rağmen, yeni bir ‘anchor’ (çapa) bulunması gerektiği ifade ediliyor.


Bu çerçevede, Merkez Bankası bünyesinde, aranan yeni çapanın bulunması için hazırlıkların sürdürüldüğü belirtiliyor. Sessizce sürdürülen araştırmaların sonucu olarak Merkez Bankası Raşatırma Müdürlüğü, konuyla ilgili ilki haziran ikincisi de eylül aylarında olmak üzere iki ayrı rapor hazırlayarak yayımladı. Sürdürülen hazırlıklar kapsamında Merkez Bankası tarafından atılan diğer adım, geçen hafta Banka`nın düzenlediği ve enflasyon hedeflemesinin tartışıldığı bir konferans oldu. Bu konferasta çeşitli açılardan yaşanılan ekonomik olaylar ve bunların sonuçları tartışıldı. Merkez Bankası, önümüzdeki temmuz ayına kadar ‘Tahmin Modelleri Konferansı’ düzenlemeyi planlıyor. Düzenlenecek olan bu konferans ile üzerinde tartışılan yeni yapılanmanın tartışmaya açılması planlanıyor.


YENİ MODEL;

Ancak, Merkez Bankası`nın üzerinde çalıştığı enflasyon hedeflemesi için yerine getirilmesi gereken bazı kurallar olduğu ifade ediliyor. Bunlar arasında bütçeyi disipline edecek bir yasal zorunluluk ile Merkez Bankası`nın Avrupa Merkez Bankası standardını yakalaması en önemli şart. Bu iki gelişme gerçekleşmeden enflasyon hedeflemesine gidilmesi söz konusu olmayacak. Ayrıca, enflasyon hedeflemesine gidilebilmesi için yapısal reformların önemli bölümünün tamamlanmaşı olması, devalüasyonun fiyatlara yansımasının en az düzeye indirilmesi, kurun serbest bırakılması, Merkez Bankası`nın kontrolündeki faizlerin piyasa faizlerini etkileyebilecek bir konumda olması gibi şartların da oluşması gerekiyor. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.