Özelleştirmede ilk adım

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kamu bankalarının özelleştirme sürecini hazırlayacak olan Yeniden Yapılanma Kurulları`nın ilk toplantısı yapılırken,öncelik bu bankaların verimli çalışır hale getirilmesine verilecek.


Kamu bankalarının özerkleştirilerek özelleştirilmeleri için ilk adım atıldı. Bankaların özelleştirme sürecine hazırlayacak olan Yeniden Yapılanma Kurulları ilk toplantılarını salı günü yaptı. Yeniden yapılanmanın genel çerçevesini çizip, makro düzeydeki stratejiyi belirleyecek, kısa ve orta vadeli tedbirleri belirli periyodlarda denetleyecek olan Kurullar, ilk etapta bankaların şube ve personel sayılarının rantabl hale getirilerek, verimliliklerinin artırılmasını sağlayacak. Daha sonraki değerleme ve tespit işlemleri aşamasında ise dışarıdan danışmanlık hizmeti alınması da gündeme gelebilecek. Yeniden yapılanmanın 1 yıl süreceği, Ziraat için sürenin biraz daha uzun olacağı düşünülüyor. Özelleştirme sürecine geçiş öncesinde, görev zarar stoklarının nakten olmasa da, kağıt olarak tasfiyesi tamamlanmış olacak.


FF`nin edindiği bilgiye göre, Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız`ın başkanlığını yürüttüğü YYK`lar ilk toplantısını Salı günü yaptı. Tanışma amaçlı ilk toplantıda çalışma usul ve esasları ele alınarak, daha sonraki görüşme ve bilgi akışına ilişkin yöntem ve periyodlar görüşüldü. Bankaların sorunları ve yapılanma sürecine ilişkin konular ise gelecek toplantılarda ele alınacak. YYK`lar, yapılanma ve özerkleştirme hedeflerinin tespiti, sektörler için kredi oran hedeflerinin saptanması, görev zarar stoku ödeme kriterlerinin belirlenmesi ve dışarıdan danışmanlık hizmeti alımı gibi konularda kararlar alabilecek. Bankaların rutin faaliyetleri ise mevcut yönetimleri tarafından yürütülmeye devam edilecek. Banka genel müdürlerinin de içinde yer alması dolayısıyla, YYK kararlarında banka yönetimleri de söz sahibi olacak.


İlk hedef verimlilik:

Yeniden yapılandırma sürecinde ilk etabı, bu bankaların verimli çalışır hale getirilmesi oluşturacak. Bu amaçla şube ve personel sayıları rantabl hale getirilecek. Bu kapsamdaki verimlilik hesaplarının, özel sektörde geçerli rasyolar baz alınarak bankaların mevcut yönetimlerince yapılabileceği düşünülüyor. 25 Kasım`da yayımlanan Kanun çerçevesinde, bankaların ana sözleşmeleri, 3 ay içinde (Şubat sonuna kadar) yapılacak ilk genel kurullarının onayıyla yürürlüğe girecek. Mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri, genel kurulda yenileri seçilinceye kadar sürecek.

Kanun, bankaların mevcut çalışanları için bazı kolaylıklar da getirdi. Mevcut personeli mevcut kadro ve pozisyonuna atayan Kanun, Emekli Sandığı`na tabi personelden emeklilik hakkını kazanana 6 ay, 2002 sonuna kadar kazanacak olana da kazandığı tarihten itibaren 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunması halinde, emekli ikramiyesinde yüzde 30 artış imkanı tanıdı. Bu kapsamda emekli olan personel, emekli olduğu tarihten itibaren 3 yıl içinde bu bankalarda yeniden istihdam edilemeyecek. Ayrıca, bankaların mevcut personeli, yeniden yapılandırma süresince isteği halinde, gerekli ödeme ilgili bankaca karşılanmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilebilecek.


Danışman desteği alınabilecek:

İlerideki aşamalarda gündeme gelecek olmasına rağmen, aktif ve gayrimenkul değerlemesi, piyasa değeri hesaplaması, mali hesapların kontrol edilerek kötü kredilerin tespiti, uzun vadeli makro senaryoların yapılması ve şeffaflığın sağlanması gibi konuların ise bağımsız bir danışmana devredilmesi ihtimali bulunuyor. Yeniden yapılanmada tahmini süre 1 yıl olarak saptandı. Ancak, Ziraat`te kamu hesaplarının olması ve gelecekte doğrudan gelir desteği ödemelerinin de Ziraat şubeleriyle yapılacak olmasından dolayı, bu bankanın yeniden yapılanmasının daha fazla zaman alacağı düşünülüyor.


Görev zararı stokuna tasfiye:

Görev zarar stoklarının Hazine kağıtlarıyla ödenmesi de yapılanmadaki aşama ve sürate bağlı olacak. İleride aktarılacak kağıt miktarı ve dönemleri, ihtiyaç ve yapılanma düzeyine göre YYK`larca belirlenecek. Sadece özelleştirme sürecinin 6 ay ile 1 yıl arasında zaman alacağı düşünülüyor. Özelleştirme için ilana çıkmadan önce, zarar stoklarının nakten olmasa da kağıt olarak tasfiye edilmesi gerekecek. Dolayısıyla, özelleştirme öncesinde bu bankalarla devletin hesabı, tahakkuk bazında olmasa da taahhüt bazında kapanacak. 14 katrilyonluk görev zarar stokunun nakden tasfiyesi 5 - 10 yılı bulabilecek. Bankaların özelleştirme süreci 1.5 yıl uzatılabilecek şekilde 3 yıl olarak öngörülmüştü.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.