Otomotiv sektörü gelecek yıla iyimser bakıyor

26.12.2019 - 13:37 | Son Güncelleme :
Otomotiv sektörü gelecek yıla iyimser bakıyor | Ekonomi Haberleri

Renault MAİS Genel Müdürü Çağdaş, "Kredi büyümesini teşvik eden düzenlemeler, düşük faiz ortamı ve artan iç talep sayesinde 2020'ye dair çok daha iyimser bir iç pazar beklentisi içindeyiz" dedi.

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, AA muhabirine otomotiv sektöründe 2019'da yaşanan gelişmelere ve yeni yıl beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Otomotiv sektörünün 2019 yılını, hükumetin sağladığı farklı teşviklerin pozitif katkısı ile yılın başındaki karamsar öngörülerinden çok daha iyi bir sonuç ile tamamlayacağını dile getiren Çağdaş, "Hem ÖTV desteği, hem de hurda teşviği sayesinde desteklenen talep, yılın sonunda da yerli üretim araçlara kamu bankaları tarafından sağlanan finansman desteği ile pazarın 480 bin civarında bir rakam ile kapanacağı beklentisindeyiz." diye konuştu.

Haberin Devamı

"OTOMOTİV, TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ TANIMINI ZİYADESİ İLE HAK EDİYOR"

Türkiye otomotiv sektörünün 2 milyon üretim kapasitesine sahip olduğuna ve ülkenin gayri safi hasılasının yüzde 4-5’ni oluşturan kilit bir sektör olduğuna dikkati çeken Çağdaş, "Türkiye ihracatının yüzde 18’ini gerçekleştiren, kasım sonu itibari ile 28 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve bu sayede dış ticaret fazlası veren, 500 binin üzerinde istihdam yaratan sektör Türkiye’nin lokomotif sektörü tanımını ziyadesi ile hak ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

##$HABER_1459321$##

Türkiye ekonomisinin en güçlü özelliğinin, her kırılma döneminin devamında hızlıca dengeleme sürecine girebilmesi olduğunu ifade eden Çağdaş, otomotiv sektörünün de makro ekonomik salınıma, kriz ve tedirginliklere çabuk tepki verse de daralmaların devamında sağlanan ekonomik istikrar ile birlikte hızlıca kayıpların telafisine imkan veren bir dinamiğe sahip olduğunu dile getirdi.

Berk Çağdaş, "Kredi büyümesini teşvik eden düzenlemeler, düşük faiz ortamı ve artan iç talep sayesinde, 2020’ye dair çok daha iyimser bir iç pazar beklentisi içindeyiz. İç pazardaki dalgalanma dönemlerinde her zaman dengeleyici unsur olan ihracatta bir miktar durağanlaşma var ki bu da küresel dünyadaki ticaret dalgalanmaların bir neticesi olarak 2020’de de devam edebilir." öngörüsünde bulundu.

Haberin Devamı

"HURDA TEŞVİKİNİN DAİMİ HALE GETİRİLMESİ, HEM SEKTÖRE HEM DE DEVLETE KATKI SAĞLAR"

Sektörde orta vadeli tahminlerini paylaşan Çağdaş, şunları söyledi: "Özellikle 2018’in ikinci yarısında tecrübe ettiğimiz üzere, ekonomik gidişatın en temel göstergelerinden biri olan döviz kurundaki salınım, belirsizliği besleyen her karar ve gelişme, talebin durmasına neden oluyor. Herhangi bir tüketici, alım gücü olsa bile bu salınım dönemlerinde satın alma yerine beklemeyi tercih ediyor. Eğer sağlanan ekonomik stabilizasyon korunur ve tüketici faizlerinin biraz daha düşmesi de mümkün olursa iç pazar adına beklentilere de paralel olarak otomotiv pazarının normal kapasitesi olan 850-900 binlik adetlere 2021 gibi ulaşmaması için bir engel görülmüyor. Çünkü yurt içi araç parkının yüksek yaş ortalaması ve demografik unsurlar Türk otomotiv sektöründe ekonomik stabilizasyonla beraber ciddi artışa geçecek yüksek büyüme potansiyeline işaret ediyor."

Burada önemli olanın vergi reformlarında sektörün tamamına katkı sağlayacak sürdürülebilir bir yapılanmaya gidebilmek olduğuna dikkati çeken Çağdaş, "Ve temel felsefe, birim araç başına artan vergi yerine, büyüyen piyasadan toplanacak vergi geliri artışı olmalı. Biz özellikle hurda teşvikinin daimi hale getirilerek, araç parkının gençleştirilmesinin hem sektöre hem de sürdürülebilir vergi geliri sayesinde devlete katkı sağlayacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"YENİ CLİO VE YENİ CAPTUR 2020 YILINDA MARKAMIZA VE SATIŞLARIMIZA OLUMLU DESTEK SUNACAK"

Berk Çağdaş, şirketin beklentilerine de değindi.

Renault MAİS olarak, OYAK Grubu vizyonu doğrultusunda koşulsuz müşteri, bayi ve çalışan memnuniyeti konularında 3 yıldır önemli bir yol kat ettiklerini belirten Çağdaş, sözlerini şöyle tamamladı: "2019 yılında, uluslararası platformlarda önemli bir yere sahip olan Contact Center World yarışmasının dünya finallerinde kazandığımız 2 altın ve 2 gümüş madalyayı 3 yıllık emeğimizin karşılığı olarak görüyoruz. Müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemin bu saygın ödüllerle taçlandırılmasından büyük gurur duyuyoruz. 2020 yılında, Bursa’da OYAK Renault Fabrikaları’nda üretilen ve şubat ayı itibari ile müşterilerimizle buluşturmayı planladığımız yeni Clio’nun ayrıca yılın ilk yarısında pazara sunacağımız yeni Captur'ün de 2020 yılında markamıza ve satışlarımıza olumlu desteği olacağını öngörüyoruz."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.