Otel fiyatları neden yüzde 80 yükseldi?
2016 ve 2017’nin ardından 2018’de yabancı turist sayılarında rekor kıran turizm sektöründe, bu yıl farklı bir sorun yaşanıyor.
Artan yabancı turist sayıları otellerdeki doluluk oranlarını arttırırken, yükselen döviz kurlarının da etkisiyle fiyatlarda artış yaşadı. Etstur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, geçen yıla göre Antalya’daki otellerin fiyatlarını yüzde 60 ile 80 arasında yükselttiğini, Ege bölgesindeki otellerde yaşanan fiyat artışının ise yüzde 30 ile 45 arasında olduğunu söyledi.
Kurlarda yılbaşından bu yana yaşanan yükselişin yüzde 40 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Özbek, “Kurlarda bu kadar artmışken, bir otelcinin geçene yıla göre yüzde 80 zam yapmasını tüketiciye anlatmakta güçlük çekiyoruz. Biz Etstur olarak fiyat belirleme noktasında değiliz. Otellerle tüketici arasındaki aracı kurumuz. ETS bir seyahat acentesidir. Müeyyideyi koyan değil, uygulayan taraftır. Fiyat artışlarını tüketici doğal olarak bize soruyor. Otellerin fiyat belirlerken kriterleri olması gerekiyor. Örneğin bir otelci, ‘Yanımdaki otelden fiyatım fazla olsun’ diyor. Geçen sene kaç liraya sattığına bakmadan bu fiyat artışını istiyor. Yani fiyat artışında bir domino etkisi oldu. Burada dikkat edilmesi gereken nokta geçen yıla göre bu kadar fiyat artışı yaptıysa tüketiciye bu sene daha fazla ne hizmet sunacak. Kalitesini arttırıyor mu? Ayrıca memnuniyet puanlarına özen göstermeli. Çünkü tüketici otele yorumlara göre karar veriyor” şeklinde konuştu.
EGE BÖLGESİNE KAYDI
2017 yılında özellikle Rus pazarının Antalya’da yoğunluk sağlamasıyla tüketcinin Ege Bölgesi’nde çok fazla oda bulduğunu belirten Özbek, “2017’de dağılım yüzde 60 Antalya, yüzde 40 Ege Bölgesi olarak gerçekleşmişti. 2018 yılında ise Antalya’daki dolulukların artmasıyla bu oranlar yüzde 51 Ege Bölgesi, yüzde 49 Antalya seviyesine geldi. Yerli tatilci, 2018’de fiyat avantajını yakaladığında Ege Bölgesi’ne kaydı. Artan fiyatlardan dolayı geceleme sayılarında bir düşüş oldu. Etstur olarak geçe seneki kişi sayılarına ulaştık. Ancak ciroda yüzde 30 artış var. Otellerdeki zam oranı yüzde 80 olmuşken, cirodaki artışın yüzde 30 olması geceleme sayılarının düştüğünü gösteriyor” dedi. Otelcilikte yerel pazara minimum yüzde 15 pay ayrılması gerektiğine dikkat çeken Özbek, “Bu oran bazı bölgelerde yüzde 5-10 seviyesine kadar geriledi. 2016-2017’de sorun yaşadığımız dönemde otelleri doldurabilmek için çok ciddi tavizler verilmişti. Yerel pazarların bu noktada çok ciddi etkisi oluyor.”
YENİ SEZONA İNDİRİMLE BAŞLADI
2019 yaz sezonuna yönelik erken rezervasyon kampanyası hakkında da bilgi veren Suat Özbek, “İlk dönem itibariyle tüketicilerin kampanyaya ilgileri yüksekti. 2019 yaz sezonu erken rezervasyon kampanyasında, yüzde 50’ye varan indirimler ile başlayan ilk dönemin sonuna geldik. Tüketicilerin bu yıl erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmaması büyük önem taşıyor. Çünkü otellerdeki doluluklar artıyor. İstenilen tarihte istenilen otelde yer bulmak daha zor olacak” dedi. Yükselen döviz kurlarının tüketicinin yurtdışına seyahat isteğini de frenlemediğini belirten Özbek, “Tatilciler daha ucuz fiyatlı turları tercih etmeye başladı. Bir de tatil sürelerini kısalttılar” dedi.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN