Orta Ölçekliler Ticareti Geliştirneli
İSTANBUL (A.A) - 25.10.2000 - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, dünyadaki küçük ve orta ölçekli işletmelerin, uluslararası rekabet ortamında kendilerine yer bulabilmeleri için birbirleriyle ticareti geliştirmeye önem vermesi gerektiğini söyledi. MÜSİAD, 26-29 Ekim`de Dünya Ticaret Merkezi`nde gerçekleştireceği 8. MÜSİAD Uluslararası Fuarı`na katılan yabancı işadamlarına, Radisson SAS Oteli`nde yemek verdi. Ali Bayramoğlu, yemekte yaptığı konuşmada, dünyada artık devletlerden daha güçlü ulusal şirketlerin bulunduğunu ve bunların yıllık cirolarının birçok ülkenin gayrisafi milli hasılasından çok daha yüksek olduğuna işaret etti. Bu şirketlerin ABD`den Avrupa`ya ve Japonya`ya kadar birçok büyük şirketle birleşerek, rekabet güçlerini artırdıklarını söyleyen Bayramoğlu, küçük ve orta ölçekli şirketlerin de birleşmesi gerektiğini ifade etti.
Bayramoğlu, şunları kaydetti: ``Bu rekabet ortamında kendimize yer bulmak istiyorsak birbirimize daha çok yaklaşmak ve ticaretimizi daha çok geliştirmek en önemli görevimiz olmalı. Kaliteli, uygun şartlarda mallar üreterek, pazarlara sunmalıyız. Bunu yaparken sloganımız `yüksek ahlak-yüksek teknoloji` olmalı. Birbirimizi kalkındırmanın yolu birbirimizi tercih etmemizden geçiyor.`` 2003 yılında dünyada internet ticaretinin 1.5 trilyon dolara ulaşacağını belirten Bayramoğlu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin internet ticaretine uygun altyapı hazırlığını yapması gerektiğini söyledi. Ali Bayramoğlu, Ürdün`den Filistin`e, İngiltere`den Hollanda`ya, Güney Afrika`dan Malezya`ya kadar 27 ülkeden 300`ün üzerinde firmanın katılacağı 8. MÜSİAD Uluslararası Fuarı`nın ticari ilişkileri geliştirmek için önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.
EROL YARAR;
Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar da uluslararası şirketler globalleşmeden faydalanırken, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ise altyapı ve dünya pazarlarıyla ilgili bilgi eksikliği nedeniyle yeterince faydalanamadığını söyledi. Yarar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası organizasyonlar çerçevesinde bilgi alışverişinde bulunması gerektiğini ifade etti. ``IBF olarak amacımız, işadamlarını biraraya getirerek, onların ticari potansiyelini ve kültürel kaynaşmalarını artırmaktır`` diyen Yarar, fuara katılan işadamlarının globalleşme akımından faydalanabilmeleri için IBF`nin çalışmalarına destek vermelerini istedi. Ortadoğu`da İsrail ve Filistin arasında yaşanan sıcak gelişmelere de değinen Yarar, ``Barış olmayan yerde ticaret ve ekonomi de olmaz. Hem ülkemiz hem Filistin`deki kardeşlerimiz açısından barış önemli. İnşallah oraya barış bir an önce gelir`` dedi. MÜSİAD`ın yemeğine, 300`den fazla davetli katıldı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN