Organize Üretimin Adresi

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi, başkentin ülke ekonomisine artı değerler katan bir merkez haline gelmesini sağlıyor.


1`inci Ankara Organize Sanayi Bölgesi, girişimcilere sunduğu olanaklar ile Ankaralı sanayicilerin her türlü ihtiyacı giderilmiş bir ortamda, sağlıklı üretim yapmasına katkıda bulunuyor. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) en genel anlamda, ulaşım, su, elektrik, kanalizasyon, banka, kantin, ilkyardım v.b. imkanlarla donatılmış uygun bir alanda teknik ve genel hizmetlerin de sağlandığı, ekonomik bir ölçek içinde gruplanmış fabrika yerleşim birimleri şeklinde tanımlanıyor. 6. Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında kabul edilen tanıma göre OSB, `Ağır sanayi kompleksleri dışında küçük ve orta ölçekli imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmeleri ve geliştirilmeleri için, sınırları tasdikli çıplak arazi parçalarının gerekli altyapı hizmetleriyle ve ihtiyaçlara göre tayin edilecek sosyal kurumlarla donatıldıktan sonra, planlı bir şekilde ve belirli standartlar dahilinde sanayi için tahsis edilebilir ve işletilebilir hale getirilerek organize edilmiş sanayi bölgesidir` Bu tanımlara uygun olarak ülkemizde kurulan organize sanayi bölgeleri arasında büyüklük ve ekonomik değerleri yönünden özel bir yeri olan Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi aşağıda özet olarak tanımlanmaya çalşılmıştır.


Cumhuriyet`ten önce Kaletepe ve çevresinde yerleşik 30 bin nüfuslu, önemli geçim kaynakları tarım ve hayvancılık ile bunların ticareti olan Ankara`nın başkent oluşu ile birlikte ekonomik ve sınai hayatında çok önemli ve hızlı gelişmeler oldu.
Ancak, Devlet merkezinin, eğitim ve sağlık kuruluşlarının büyük bir kısmının bulunması sebebiyle, Ankara bir memur şehri statüsüne girdi ve uzun yıllarda da bu durumundan kurtulamadı. Başkent Ankara`nın tüketim merkezi olmaktan kurtularak ülke ekonomisine artı değerler katan bir sınai merkez olması için birçok çalışma yapılmış ise de bu çalışmaların en büyük ve önemli olanı Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi`nin faaliyete geçmesi oldu. Şehrin değişik yerlerinde, yeterli altyapıdan yoksun, dağınık bir şekilde kümelenmiş bulunan ve gelişmeler sonucu bulundukları alanlara sığmayan tesislerin ortaya çıkardığı tablo karşısında Ankara`ya bir organize sanayi bölgesinin gerekli olduğuna karar veren Ankara Sanayi Odası (ASO) bu konuda ilk çalışmaları başlatan kurum oldu.


YENİ BİR DÖNEM;

Ankara Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla, şehir merkezine 25 kilometre mesafede 4.147.980 metrekarelik bir alan seçildi ve 1981 yılında altyapı çalışmalarına başlanıldı. Bu alanın 175.487 metrekarelik kısmı sosyal tesislere, 1.025.000 metrekarelik kısmı yeşil alanlara ayrılmış olup, 2.104.955 metrekarelik kısmı da sınai tesis parsellerine ayrılmıştır. Bölgenin yönetimi, kurucusu olan ASO tarafından yapılıyor. Bu amaçla, 7 kişiden oluşan bir yürütme kurulu ve bu kurula bağlı profesyonel kadrolar bulunuyor. OSB, enterkonnekte enerji dağıtım şebekesine dahil olan Sincan Trafo Merkezi`nden alınan 34,5 KV.`luk fiderden besleniyor. Bölgenin tüm elektrik ihtiyacı Bölge girişinde ölçülerek bedeli Bölge Müdürlüğünce ödeniyor. Bölge dahilindeki iletim ve dağıtım hatlarının yapımı ve işletimi ile enerji dağıtım bölge Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Bölgenin talep gücü 60 MVA olup, şu anda 150 trafo enerji altında bulunuyor ve aylık tüketim 8.8 milyon KW/h.


Bölgenin su ihtiyacı, kendine ait olan su üretim ve dağıtım sistemi ile karşılanıyor. Bu sistem dahilinde, 8 adet 100 metreküp derinliğinde 15 - 20 1/saniyelik debisi bulunan su kuyusu, 1 adet 500 metreküplük depo ve pompa istasyonu, 1 adet 5.000 metreküp dağıtım deposu, 1 adet tam otomotik gaz klor istasyonu ve 20.550 metrelik dağıtım hattı bulunmaktadır. Bölge üyelerine verilen suyun bedeli, şehir şebekesi su bedelinin yüzde 15`i kadar.


SORUNSUZ BİR BÖLGE;

Bölge üyelerinin atık suları, Ankara Su Kanalizasyon İdaresi`nin Pissu Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen minimun değerlere uygun olmak kaydıyla, 18.000 m.lik pissu şebekesi ile, Ankara Arıtma Tesisleri`ne ait kollektöre deşarj ediliyor. Bu atıklar Ankara Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bekteriyolojik arıtma tesislerinde arıtılarak çevreye zararsız hale getiriliyor. Bölge içerisinde faaliyet gösterip atıkları yönetmeliklerle tespit edilen kriterleri aşan firmaların ön arıtma tesisi kurarak atıklarını istenilen seviyeye getirme mecburiyeti bulunuyor. Bölgenin doğalgaz ihtiyacı da elektrik gibi, bölge sınırından BOTAŞ ölçüm istasyonundan alınarak, bölge tarafından yapılan ve işletilen dağıtım hattı ile üyelere ulaştırılıyor. Bölgenin şu andaki doğalgaz kapasitesi 20.000 m/h. olarak tespit edilmiş. AOSB`nin ulaşım imkanlarıda oldukça iyi durumda. Bölge, Ankara çevre yoluna çift şeritli gidiş - geliş 5 km.lik bir yol ile bağlantılı. Yani şehirlerarası ve şehiriçi karayolu ulaşımı için, herhangi bir sıkıntı mevcut değil. Bölgeden Esenboğa Hava Limanına ulaşım, 25 km`lik kısmı çevre yolu, 25 km`lik kısmı da hava limanı yolu olmak üzere hiç bir şekilde şehir trafiğine girmeyen 50 km`lik bir yol ile mümkün oluyor. Bölgenin içerisinde demiryolu mevcut olup, Ankara İstanbul demiryoluna 5 km`lik bir tali yol ile ulaşılıyor. Bölgeye hizmet vermek amacıyla yüksek kapasiteli telefon santralı ve postane var. Bölgede haberleşme yönünden harhangi bir sıkıntı mevcut değil.


TÜM İHTİYAÇLAR DÜŞÜNÜLMÜŞ;

Bölgede ayrıca birçok sosyal ihtiyacı karşılayacak tesisler de bulunuyor. 12.000 metrekarelik bir arsa, eğitim tesisine ayrılmış ve 4.700 metrekarelik kullanma alanına sahip Çıraklık Eğitim Merkezi yapılarak hizmete girmiş durumda. Erkunt Eğitim Merkezi adı altında faaliyet gösteren tesiste, 6 dersane, 4 atölye, 3 laboratuvar, toplantı odaları, kütüphane, kafeterya, revir ve idari bürolar bulunuyor. Eğitim merkezinde şu anda, ayakkabıcılık, ağaç işleri, makina, metal, soğutma ve havalandırma, motor, elektrik - elektronik gibi dallarda eğitim veriliyor. Ayrıca, kısa süreli kurslarla pek çok dalda, üyelerin personeline hizmet içi eğitim kursları uygulanıyor. Bölgenin merkezinde 280 metrekarelik kullanım alanına sahip bir sağlık tesisi mevcut. Bu tesis şu anda Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından işletilerek, bölgede mevcut sınai tesislerin personeline ilk yardım ve ayakta tedavi hizmeti veriyor.


Bölgenin banka ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk planda yapılan 5 adet banka binasında şu anda 5 banka faaliyet gösteriyor. Ancak, ekonomik hayatta önemli bir yer işgal eden bölgeye, mevcut 3 banka yeterli gelmiyor. Bu amaçla da çok sayıda banka bölgeden yer talebinde bulunuyor. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla bu yıl yapımı planlanan 13.000 metrekarelik tiracet merkezi yapımına başlanmış olup, bu merkezde modern bankacılık, hizmetlerine yeterli olacak büyüklükte 10 adet daha banka binası yapılacak. Bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölge hakkında kısa sürede bilgi sahibi olarak, bölge üyelerinin de ürünlerini en iyi bir şekilde teşhir edebilmeleri için modern bir sergi - fuar salonunun yapımı için arsa ayrılmış ve önümüzdeki yıllarda yapımı planlanıyor. Bölgede çalışanların iş saatleri dışındaki zamanlarını veya hafta sonu tatillerini sportif faaliyetlerle değerlendirebilmelerine imkan tanınması amacıyla bölgeye büyük bir spor kompleksi kurulacak. Bu amaçla 70.000 metrekarelik bir arsa ayrılmış durumda.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.367 Değişim: -0,31% Hacim : 31.340 Mio.TL Son veri saati : 12:10
Düşük 9.323 19.11.2024 Yüksek 9.443
Açılış: 9.431
34,6016 Değişim: 0,17%
Düşük 34,4311 19.11.2024 Yüksek 34,7464
Açılış: 34,5438
36,5130 Değişim: -0,35%
Düşük 36,4470 19.11.2024 Yüksek 36,8101
Açılış: 36,6425
2.921,76 Değişim: 0,78%
Düşük 2.890,27 19.11.2024 Yüksek 2.931,76
Açılış: 2.899,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.