Oral:Katkı Paylarından 971 Trilyon Gelir Sağlandı
Maliye Bakani Sümer Oral: -Eğitime Katki Payi Olarak Toplam 971 Trilyon Lira Gelir Sağlanmiştir -Önümüzdeki Yil Vergi Kayip Ve Kaçağiyla Meşgul Olmak En Büyük Arzumuzdur -Yüzde 56 Vergi Artiş Orani Değil, Yeniden Değerlendirme Katsayisidir
ANKARA (A.A) - 16.11.2000 - Maliye Bakanı Sümer Oral, eğitime katkı payı için bağışlar dahil olmak üzere toplam 971 trilyon lira gelir sağlandığını söyledi. Oral, TBMM Genel Kurulu`nda bazı vergilerin süresinin uzatılmasını öngören yasa tasarısı üzerindeki görüşmeler sırasında yöneltilen eleştirileri ve soruları yanıtladı. Oral, eğitime katkı payı konusunda bilgi verirken, Milli Eğitim BakanıMetin Bostancıoğlu`dan aldığını söylediği şu rakamları aktardı: Sözkonusu yasanın yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 1997 tarihinden bugüne kadar, eğitime katkı payı olarak 965.3 trilyon tahsil edilmiş; Ziraat Bankası ve Halkbank merkez şubelerinde açılan hesaplardaki 5.6 trilyon liralık bağış ve nema dahil olmak üzere, toplam 971 trilyon lira gelir sağlanmıştır. Bu rakamın 867 trilyon lirası Bakanlık bütçesine özel ödenek kaydedilmiştir. Oral, bu paradan, okul yapım ve onarımı için 534 trilyon lira, okul donatımı için 85 trilyon lira, kamulaştırma için 36 trilyon lira, taşımalı eğitim için 133 trilyon lira, kitap basımı için 12 trilyon lira, Marmara Bölgesi depremi acil yardımı için 194 milyar lira harcama yapıldığını söyledi.
VERGİ SİSTEMİ;
Vergi sistemini güçlendirmek için vergi idaresini etkin hale getirmemiz lazım diyen Oral, bunun otomasyona geçmek, kayıp ve kaçakla mücadele etmek ve vergi tabanını genişletmeklesağlanacağını söyledi. Oral, Bu sene belli bir noktaya geldik. Önümüzdeki sene de ağırlıklı vergi kayıp ve kaçağıyla meşgul olmak, otomasyonu daha geliştirerek, vergi adaletini sağlayacak bir yapıya kavuşmak bizim de en büyük arzumuzdur dedi. Oral, Deprem vergisi olmazsa vergi gelirleri bu rakama ulaşmazdı şeklinde eleştiri yöneltildiğini hatırlatarak, Deprem vergisi vardı da deprem harcaması yok mu? Deprem bölgesine 1.5 katrilyon liralık deprem harcaması olduğunu söyledik. Bütçe açığına bakmak lazım. Biz bütçeyi yaparken 11 puan açık öngörülüyordu, 9`a indirildi diye konuştu.
YENİDEN DEĞERLENDİRME ORANI;
Eleştirilerden birinin de yeniden değerlendirme oranı konusunda olduğunu anlatan Oral, şunları kaydetti: Burada ne deniyor, (değerlendirme katsayısı yüzde 56`lar civarında olacak.) Değerlendirme katsayısı bir matematik işidir. DİE, Ekim-Kasım arasındaki 12 aylık dönemin ortalama fiyat artış oranını belirler, bir önceki dönemle mukayese eder. Onu da Maliye Bakanlığı açıklar. Yeniden değerlendirme katsayısının esas amacının amortisman olduğunu da unutmamak lazım. Yani, çok aşağıya düşürdüğünüz zaman işletmelerin lehine olmaz. Oral, Yüzde 56, vergi artış oranı değil, yeniden değerlendirme katsayısıdır diye konuştu. Genel Kurul`da, daha sonra tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN