ÖFK`lar: Likidite sorunumuz yok!

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kasım ayında ortaya çıkan mali kriz, Özel Finans Kurumları(ÖFK)`nın genelinde likidite sıkışıklığı değil likidite fazlası olarak kendini gösterdi. Müşteriye güven tazeleyen bu kurumlar şimdi kârlılığı artırmayı planlıyor.

Türkiye`de mali sektörün mevduat yapısından yüzde 3`lük pay alan özel finans kurumları kısa adıyla ÖFK`lar, kasım ayında yaşanan mali krizden likidite fazlasıyla çıktılar. Önce mali sektörleri ardından da reel sektörü etkisi altına alan mali kriz, mali sektörde likidite sıkışıklığı ve güven bunalımı olarak da kendini gösterdi. Ancak yine krizin etkisini sektördeki her kuruluş farklı farklı yaşadı. Bu arada bir ÖFK`nın, grubuyla ilgili ortaya çıkan sıkıntılardan etkilenmesiyle birlikte kamuoyunda bütün ÖFK`larda likit sorunu varmış havası esti.

Krizden fırsat çıkardık

ÖFK müşterisinin kısa bir dönem tereddüt yaşadığını; ancak sorunun genel bir sorun olmadığının farkına vardığını söyleyen Finans—Bir Başkanı Yunus Nacar, bir kurumun kendi açıklamalarını da dikkate alarak diğer 5 kurumda likidite sorunu (mevduatların karşılığının bulunmaması) olmadığını rahatlıkla dile getirebildiğini söyledi. Finans kurumlarının reel sektörü kredilendirmesi nedeniyle piyasalardaki ani dalgalanmadan doğrudan etkilenmediklerini belirten Asya Finans Genel Müdürü Ünal Kabaca, kurumların ihtiyatlı davranarak ellerinde fazladan likidite oluşturduğunu, bununla da teknolojik yatırımlara devam ederek fırsattan yararlanmış olacaklarını dile getirdi.

ÖFK`ların 1994, 1998 krizlerinde olduğu gibi kasım ayında yaşanan mali krizden de sağlam bir şekilde çıktığını belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Osman Akyüz ise kredileri geniş bir tabanda değerlendirdikleri için geri dönmeme riskinin oldukça azaltıldığını söyledi. Faisal Finans Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise likidite sorunları olmadığını `Merkez Bankası`nda bloke ettirdiğimiz paraya bile ihtiyaç duymadık. Bu da likidite sorunumuzun olmadığının bir kanıtı aslında.` şeklinde açıkladı.

`Sorun sektörün genelinde değil`

Yunus Nacar / Finans—Bir Başkanı, Anadolu Finans Genel Müdürü:

Kriz sonrası bir kurumda grubundan dolayı ortaya çıkan sorun tüm ÖFK`larda varmış havasına sokuldu. Ancak bir süre içinde bu sorunun sektörün geneli ile ilgili değil, özel bir sorun olduğu da belli oldu. Şu anda kamuoyunun bildiği kurum dışındaki ÖFK`larda likit sorunu kesinlikle yok. Hatta bu kurumların mevduat sahiplerine olan borçlarından fazla alacakları olduğu söylenebilir. Reel sektörü kredilendiren bu kurumlar krizden de reel sektör kadar etkilendi.

`Likidite sorunu hiç yaşamadık`

Osman Akyüz / Albaraka Türk Genel Müdürü:

16 yıldan beri hiçbir zaman likidite problemi yaşamadık, bugün de yaşamıyoruz. 1994 ve 1998 krizlerinden de yara almadan çıkmayı başardık. Zaten mevduat olarak topladığımız paraları KOBİ ve büyük işletmelere dengeli bir şekilde dağıtarak riski olabildiğince geniş alana yaymaya çalışıyoruz. Bir kurumda sorun olması, diğer kurumlarda da sorun yaşanmasını gerektiren bir durum değil. Şu anda ne likit sorunu ne de müşterilerin tereddüt içinde olması gibi bir sorun yok.

`Kriz bize fırsatlar çıkardı`

Ünal Kabaca / Asya Finans Genel Müdürü:

Mali sektörde yaşanan krizin etkileri, bu sektörde yer alan her firma için farklı oldu. ÖFK`lar kaynaklarını reel sektöre kullandırdığı için bu ani dalgalanmadan doğrudan etkilenmedi. Daha evvel planladığımız yatırımlara devam ediyoruz. Bir yandan kaynak ve kredi portföyünü zenginleştirirken diğer yandan teknoloji yatırımlarına devam ediyoruz. Biliyoruz ki bazı sıkıntılı dönemler aynı zamanda içinde fırsatları da taşır. Bu fırsatları yakalayıp büyüyerek çıkmayı hedefliyoruz.

`ÖFK`lar kendini ispatladı`

Can Akın Çağlar / Faisal Finans Kurumu:

Bankacılık sektöründe yaşanan tedirginlik bizi de etkiledi. Ancak 150 milyon dolarlık kredi vermemize karşılık 180 milyon dolarlık mevduatımız var. Şu anda elimizde fazla oluşan likiditeyi nasıl kârlı hale getirebileceğimizi düşünüyoruz. Fonlama ve kredilendirmeyi durdurmamız ise mümkün değil. Çünkü bize mevduatını yatıran insanlar buradan kazanç elde etmek istiyorlar. Kurulduğu günden bugüne krizlerden rahatlıkla çıkabilen ÖFK`lar kendini ispatladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.