Off-shore`u tarih yapacak

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Temizel`in önerisi yasalaşırsa, off shore için mevduat toplanamayacak. Bankaların müşterilerini bu tür hesaplara yönlendirmesi bile suç sayılacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, off-shore`a para akıtan musluğu kesiyor. Artık Türk bankaları, tasarrufların zaman zaman buharlaştığı off-shore bankalar için mevduat toplayamayacak. Bu bankalar için cüzdan veremeyecek. Tasarruf sahiplerini Paranızı şuraya yatırın diye yönlendiremeyecek.

Kurul, bu önlemi Bankalar Kanunu`na eklemek üzere bir tasarı hazırladı ve bankalara yolladı. Bankalar Kanunu`nun 10. maddesinde yapılacak değişiklik sonucu, bu işlem izinsiz mevduat toplamaya aracılık olarak kabul edilecek. Cezai yaptırım uygulanacak.


Tasarıya göre, kanunun 10. maddesine şunlar eklenecek:

Türkiye`de yerleşik kurumların, yurtdışındaki gerçek ve tüzel kişiler için vekil veya temsilci sıfatıyla para toplaması, izinsiz mevduat toplaması anlamına gelir. Eğer Türk bankaları da bu niteliklerle para toplarlarsa, yasa dışı işlem yapmış olurlar.

Bankaların, kendi iştirakleri de olsa off-shore bankalar da dahil, yurtdışında faaliyet gösteren mali kurumlar adına para toplamaları, bunların reklamını yapmaları, tasarruf sahiplerine paralarını buralara yönlendirmelerini tavsiye etmeleri, olağan dışı hacimlerde para havale etmeleri ve havale almaları, bunlar adına mevduat cüzdanı vermeleri, izinsiz mevduat kabulü anlamına gelir.


Mağdur edildiler:

Bu kanun maddesinin gerekçesinde tasarruf sahiplerinden toplanan paraların denetim dışı yerlerdeki bankalara yollanması ve mağdur edilmesi gösterildi. Gerekçede Yükümlülüklerden kaçınarak toplanan fonlar, bankacılık uygulamasına aykırı olarak belli bir sermaye grubunun veya bir amacın finanse edilmesinde kullandırılmıştır. Böylece tasarruf sahibi mağdur duruma düşürülmüştür denildi. Bu değişiklikle, bir bankanın çok sayıda mudisi ile yurtdışında yerleşik bir kurum arasında sürekli ve karşılıklı para trafiğinin gerçekleştirilmesine aracılık etmesi de engellenecek.

Tasarı, izinsiz mevduat kabulü şartlarının arasına Bankacılık faaliyetlerinin hacmi ile uyumlu olmayan miktarlarda havalelerin kabul edilmesi ve yapılmasını da ekleyerek, kara para trafiğinin önünü de kesmeyi amaçlıyor.


Yüksek faiz cazibesi batırdı:

Off-shore macerası, daha yüksek faiz alma, vergiden kaçma kaygısı ile başladı. Türkiye`deki bankalar mevduatlara munzam ve disponibilite karşılığı ayırırken, off-shore`la bu yükümlülükten kaçmanın yolunu buldu. Fonlar daha yüksek faiz vaadiyle buraya yollandı. Ancak bu yanlış, son bankalar operasyonları sırasında tasarrufların buharlaşmasıyla ortaya çıktı. Tasarrufların yönlendirildiği off-shore`ların Türkiye`de iflas eden banka ile hiçbir bağının olmadığının ortaya çıkması, trilyonların batmasına yol açtı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.