OECD Türkiye'nin çevresel performansını masaya yatıracak
OECD'nin üye ülkelerin çevre alanında kaydettiği gelişmeleri ortaya koymak amacıyla hazırladığı Çevresel Performans Raporları kapsamında, Türkiye'nin çevresel performansı, yarın Paris'te yapılacak toplantıda değerlendirilecek.2019'un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan çalışmalar neticesinde, "Türkiye'nin 3'üncü Çevresel Performans Raporu" ile "Değerlendirmeler ve Öneriler" bölümü yayımlanacak.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD), üye ülkelerin çevre alanında kaydettiği gelişmeleri ortaya koymak amacıyla hazırladığı Çevresel Performans Raporları kapsamında, Türkiye'nin çevresel performansı, yarın Paris'te düzenlenecek çalışma grubu toplantısında istişare edilecek. Toplantıda Türkiye adına görüşmelere, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar başkanlık edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, OECD, gerçekleştirdiği periyodik çevresel performans inceleme çalışmalarıyla üye ülkelerin Çevresel Performans Raporları'nı çıkarıyor.
Türkiye'nin 1999 ve 2008'de yayımlanan 2 raporunun ardından 3'üncü dönem çevresel performans inceleme çalışması, OECD'nin Bakanlıkla yaptığı istişareler sonucunda 2017'de başlatıldı. 2019'un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan çalışmalar neticesinde, "Türkiye'nin 3'üncü Çevresel Performans Raporu" ile "Değerlendirmeler ve Öneriler" bölümü yayımlanacak.
Bu kapsamda, Türkiye'nin çevresel performans incelemesinin istişare edilmesi amacıyla 7 Kasım'da Paris'te bütün OECD üyesi ülkelerin temsilcileri ile Türkiye'den Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Birpınar başkanlığındaki heyetin katılımıyla "Çevresel Performans Çalışma Grubu Toplantısı" gerçekleştirilecek.
Türkiye'nin 3'üncü Çevresel Performans Raporu, ülkemizin son dönemde çevre alanında kaydettiği gelişmeyi ortaya koymasının yanı sıra uluslararası standartlara ve hesap verebilirlik ilkesine uygun biçimde politika uyguladığını göstermesi, sahip olduğu deneyimlerin diğer üye ülkelerle paylaşılmasını sağlaması ve performans iyileştirmeye yönelik tavsiyelerde bulunması açısından önem taşıyor.
Raporda, "Çevre Performansı", "Çevre Yönetimi" ve "Yeşil Büyüme" başlıklı ana bölümlerin yanı sıra "Uyum Odaklı İklim Değişikliği" ve "Kentsel Atık Su Yönetimi" başlıklı özel bölümler yer alacak.
Özel bölümlerin hazırlanmasında Güney Kore ve Portekiz, "gözden geçiren ülke" statüsünde destek verecek.
Raporun "Değerlendirmeler ve Öneriler" bölümünde ise ana ve özel bölümler temelinde Türkiye'nin çevresel performansına ilişkin özet değerlendirmeler ve performansın iyileştirilmesine yönelik politika önerileri bulunacak.
Toplantıda, "Değerlendirmeler ve Öneriler" bölümünün bütün OECD üyesi ülkelerin temsilcilerinin oybirliğiyle kabul edilmesi bekleniyor.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN