OECD Türkiye için büyüme beklentisini açıkladı

15.07.2016 - 11:56 | Son Güncelleme :
OECD Türkiye için büyüme beklentisini açıkladı | Ekonomi Haberleri

OECD, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.9, 2017'de ise yüzde 3.7 büyüyeceğini öngördü.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiye'nin bu yıl yüzde 3.9, 2017'de ise yüzde 3.7 büyüyeceğini öngörerek, güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamak için yurtiçi tasarrufların artırılıp, iç ve dış talebin dağılımının yeni bir denge kazanması gerektiğini belirtti. Söz konusu tahmin OECD'nin Haziran ayında yayımladığı ekonomik görünüm raporundaki tahminlere kıyasla bir değişiklik içermiyor.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Öte yandan bir önceki raporda yüzde 7.9 olan 2016 yılı TÜFE tahmini yüzde 7.4'e düşürülürken, 2017 için yüzde 7.3 olan tahmin ise yüzde 7.4'e yükseltildi. Cari açık tahminlerinde değişiklik yapılmadı.

Reuters'in haberine göre; OECD'nin bugün yayımladığı Türkiye 2016 Ekonomi Araştırması raporunda, ekonomik büyümenin yapılan dört seçim, iç güvenlik riskleri, Rusya ile ticari ilişkilerde bozulma ve mülteci akını gibi son iki yıldaki olumsuz koşullara karşın oldukça güçlü olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, büyümenin oldukça olumsuz bölgesel ve yurtiçi koşullara rağmen son yıllarda güçlü olduğu belirtilerek, "İstihdam yaratımı özellikle daha az gelişmiş bölgelerde olmak üzere güçlüydü. Türkiye artık 'ani yükseliş ve düşüş' döngüsünü yaşamıyor ancak dış açıklar büyüdü ve net dış yatırım pozisyonu son 10 yılda bir şekilde bozuldu" denildi ve şöyle devam edildi:

"Güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamak için yurtiçi tasarruflar artırılmalı, iç ve dış talebin dağılımı yeni bir denge kazanmalı. İhtiyaç duyulan rekabet gücü ücret ve fiyat enflasyonunun düşürülmesi ve verimlilik artışını hızlandırmak suretiyle sağlanmalı."

OECD raporda Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme vaadini gerçekleştirmesi için bu yıl eylem planına alınan yapısal reformların tümüyle uygulanması ve reformların nasıl uygulandığının düzenli şekilde izlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Raporda imalat sektöründeki belirgin büyümeye rağmen iyi durumdaki üreticilerin çoğunun uygulanan politikaların çerçevesinin eksikliklerinden dolayı engellerle karşılaştığı, diğer kategoride yer alan üreticilerin ise rekabet gücünü koruyup istihdamı artırmasına karşılık verimlilikte geriye düştüğü belirtildi. Öte yandan sayıca fazla üçüncü grupta yer alan şirketlerin ise çok sayıda düşük becerili çalışanı ve verimliliğin düşük olmasının yanı sıra düzenlemelerin katı şekilde uygulanmamasının da etkisiyle "kayıtdışılık havuzunda" hayatta kaldıkları belirtildi.

Raporda, "Bu durumun düzeltilmesi iş ortamının verimliliği artırıcı geniş kapsamlı şekilde düzenlenmesi ve daha çok umut vadeden şirketlerin daha hızlı büyümesine olanak sağlanmasına bağlı" denildi.

Her ne kadar Türkiye'nin ihracatının ithalat içeriği artsa da Türkiye'nin diğer ülkelere ara mal girdisi sağlama potansiyelinin sınırlı olduğu belirtilen raporda, "Bu durum bir yandan Türkiye'nin nihai ürünlerde uzmanlaştığını gösterirken aynı zamanda ticaret ve yatırım politikalarındaki engellere, az gelişmiş insan sermayesine ve inovasyon, AR-GE ile bilgi temelli sermayeye yatırımın hala yetersiz olduğuna da işaret ediyor" denildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.