Mustafa Koç'tan DEİK kararına tam destek
Mustafa Koç, 'Bazı küçük sorunlar yaşıyorduk'
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf547d601c04688fbd7e51.jpg">
hurriyet.com.tr'den Sefer Levent'in haberine göre; Bir dönem Türk-ABD İş Konseyi Başkanlığı yapan Mustafa Koç, “Bazı küçük sorunlar yaşıyorduk. Türk – Amerikan İş Konseyi vardı, TUSKON, TÜSİAD, MÜSİAD vardı. Herkes aynı muhataplara gidiyordu. Amerikalılar ‘Bize geçen hafta Türkiye’den falanca heyet geldi. Siz kimi temsil ediyorsunuz’ diye soruyordu. Tüm bu temasların tek kanaldan yürütülmesi doğru bir şey” dedi.
ımg>Aslında soru bizden gelecekti ama o erken davrandı. Yüzünde gülümsemeyle ‘DEİK meselesinde ne düşünüyorsunuz’ diye kurnazca sordu. Ardından cevabı da kendisi verdi:
İnşallah hayırlı olur. Öncelikle dış ilişkilerde veya dışarıda yapılan operasyonların koordinesi çok önemli. Ortada bir kavram kargaşası yaşanıyor. 3-4 ayrı kurum ayrı kanallardan gidiyor. Amerika’nın da kafası karışıyordu 90’lı senelerden beri. Eğer onu önleyecek bir sistem ise, bence enteresan olabilir. İnşallah da öyle olur. Bunu zaman gösterecek.”
Soruyu soran da cevabı veren de Mustafa Koç’tu.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Holding’in Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ile Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’ın davetlisi olarak gittiğimiz Madrid’te, FIBA 2014 Basketbol Dünya Kupası final maçı öncesinde sohbet de ettik.
Bildiğiniz gibi DEİK bir gece de Ekonomi Bakanlığı’na bağlandı. Eski DEİK kapandı. Yeni bir yönetmelikle yeni DEİK’in kuruluşu bekleniyor. Mustafa Koç’a bir dönem DEİK’te aktif görev aldığını ve Türk ABD İş Konseyi Başkanlığı yaptığı hatırlatarak sordum: “Bakanlık ile bir koordinasyonsuzluğunuz var mıydı.”
Uzun zamandır DEİK’ten uzak olduğunu hatırlatan Koç, “O zaman bakanlıktan bağımsızdı. Ama tüm temaslar ve konuşulanlarla ilgili bakanlığa bilgi verilirdi. DEİK içerisindeki iş konseyleri kendi başlarına bağımsız çalışırlardı. Çok da iyi çalışırdı. Şimdiki yapıyı bilmiyorum. Özellikle ABD tarafında benim zamanımda da problemler bazı küçük sorunlar yaşıyorduk. Türk – Amerikan İş Konseyi vardı, TUSKON, TÜSİAD, MÜSİAD vardı. Herkes aynı birimlere, aynı STK’lara aynı muhataplara gidiyordu. Amerikalılar da haklı olarak “Bize geçen hafta Türkiye’den falanca heyet geldi. Siz kimi temsil ediyorsunuz” diye soruyordu” yanıtını verdi.
Mustafa Koç DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasının doğru bir karar olup olmadığını sormamız üzerineyse, “Tüm bu temasların tek kanaldan yürütülmesi bence doğru bir şey. Ama doğru yapılırsa... İnşallah öyle olur. Değişimi daha gelişmiş platformda ele almak daha iyi olabilirdi tabii. Ama işin iç yüzünü bilmediğimden çok fazla bir şey söylemek de istemiyorum” diye konuştu.
Ali Babacan’la aynı fikirdeyim”
“ Mustafa V. Koç, ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarını da değerlendirdi: “Genç nüfusu beslemek için yüzde 5, 5.5 büyümemiz lazım. Ama bunu biraz aşınca cari açık canavarı ortaya çıkıyor. Sanayimizde bununla katma değer yaratacak ürünleri üretemiyor. Sorunun devlet boyutunda özel sektörle birlikte ele alınması lazım. Ali Babacan ‘Türkiye artık konutla değil, sanayiyle büyümeli’ dedi. Babacan yüzde 100 haklı bu konuda.”
Bu büyüme yeterli değil
Yüzde 2.1’lik büyümenin kesinlikle Türkiye için yeterli bir büyüme olmadığına dikkat çeken Koç, Bunu söylemek için NATO’da roket mühendisi olmaya gerek yok! Ama şu da var; daha kötü de olabilirdi. 17-25 Aralık, geride bıraktığımız iki tane seçim. Şimdi 2015’de bir de genel seçim geliyor. Etrafımızdaki jeopolitik riskler vs… Tüm bunlara baktığımızda yine de iyi-kötü gemi yüzüyor. Bence şu an için iyi bir noktadayız” diye konuştu.
Her toplantıda iş güvenliği konuşuruz
Mustafa Koç son dönemdeki iş kazalarıyla ilgili sorularımız üzerine de, “Kazaları önlemek için mümkün olduğu kadar her yerden model alıyoruz. Madende, fabrika inşaatında olsun. Madenlerde de özellikle tarafsız şirketlerden destek alıyoruz. Soma faciasından sonra Alman ve Avusturyalı şirketlerden rapor aldık. Bu konularda çok uzmanlar. Bir yerden de başlamak lazım. Son kazalar İnşaallah ders olur. Üst geçitte kamyon kazası akla zarar bir şey. Kaç yıl sonra aynı yerde aynı şekilde bir daha kaza olması kabul edilebilir bir şey değil. Gökdelenler dikmiyoruz belki ama biz de ciddi fabrika inşaatı yapıyoruz. Buna önem vermek lazım. Bir yol haritası çıkarılması lazım. Her yönetim kurulu toplantısında bize iş güvenliği bahsinde yapılanlar da aktarılır” dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN