Morgan Stanley Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi
Morgan Stanley TCMB Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısından çıkan kararları değerlendirdi.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a3e601c04688fbd9f0f.jpg">
Morgan Stanley TCMB Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısından çıkan kararları değerlendirdi.
ımg>Morgan Stanley, bugün gerçekleşen 75 baz puanlık indirim ile birlikte TCMB'nin politika faizinde son iki ayda yaptığı indirimin 125 baz puana ulaştığına işaret etti.
TCMB'nin bu kararı ile önde gelen merkez bankalarının global likiditeyi bir süre daha cari yüksek seviyede tutmaları olasılığının yarattığı avantajı kullandığını ifade eden Morgan Stanley, TCMB'nin faiz indirimine neden olarak kredi büyümesinin kontrol altına alınmasını, talep taraflı enflasyon baskısı beklenmemesini ve kurun enflasyona yansımasını kademeli şekilde azalacağı beklentisini işaret ettiğini vurguladı.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ancak enflasyonun yüzde 9,7 seviyesine ulaştığı ve yılın geri kalanında yüzde 8-9 arasında sıkışmasını beklendiğine işaret eden Morgan Stanley, bu ortamda faiz indirimi kararının enflasyon dinamikleri ile ilişkilendirilmesinin zorlama olduğuna inandığını da belirtti.
Yapılan faiz indirimi sonrasında projeksiyonlarının reel faiz oranının yüzde 1,5 seviyesine gerileşyeceğine işaret ettiğini ifade eden Morgan Stanley, bu reel faiz seviyesinin kuru, global piyasalarda olası oynaklıklara karşı korumak için yeterince yüksek olmadığına inandıklarını vurguladı.
Morgan Stanley, TCMB'nin faiz koridorunu yüzde 8-12 seviyesinde tutarak günlük likiditeşi sıkılaştırma ve ortalama fonlama faizini yüzde 12'ye yaklaştırma opsiyonunu elinde tutmaya devam ettiğine de dikkat çekti. Bu silahın geçmişte işe yaradığını ve gelecekte de yaralayabileceğini ifade eden Morgan Stanley, önümüzdeki aylarda enflasyonun seyri, bankaların kredi büyümesinde yavaşlamaya verecekleri yanıt ve önemli merkez bankalarının tavırlarının son derece önemli olduğunu belirtti.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN