Moody's cuma günü ne yapacak?
Ekonomistler, Moody's'in Cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesi için tahminde bulundu.
Moody's'in Cuma günü yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmede bulunan ekonomistler, kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notu ve negatif görünümünü teyit edebileceğini ya da hiç bir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceğini öngörüyor.
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Moody's'in Türkiye'nin notunda ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
AA'nın haberine göre; Türkiye'nin kredi yapısında bozulma olmadığını vurgulayan Ash, not indirimi için herhangi bir sebep olmadığını ifade etti.
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise Moody's'in 2014 başında Türkiye'nin görünümünü negatife çekerken küresel gelişmelerin yanında politik belirsizliklerin de artmış olmasını gerekçe gösterdiğini anımsattı.
Moody's yetkililerinin 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarının yapısal reformlar açısından daha olumlu ve öngörülebilir bir politik ortama yol açabileceğini ifade ettiğini aktaran Kırali, "4 Aralık'ta yapılabilecek bir değerlendirmede Moody's, yurt içi politik risklerin azalmış olduğuna dikkat çekebilir" dedi.
Kırali, Moody's'in reformlar konusunda uygulamaları görmeden çok iyimser bir değerlendirme yapmaktan kaçınabileceğini kaydetti.
Moody's'in değerlendirmesinde Rusya ile yaşanan son gelişmeler ve bölgede gerilimin devam etmesi ışığında jeopolitik risklerin halen önemli bir risk unsuru olduğunun vurgulanacağı tahmininde bulunan Kırali, Rusya ile ticari ilişkilerin kısa vadede sekteye uğrayabilecek olmasının dış dengesizlikler açısından iyileşmeyi sınırlayıcı bir risk olabileceğine dikkat çekilebileceğini de söyledi.
Kırali, Moody's'ten, azalan yurt içi politik belirsizliklere karşın jeopolitik risklerin artmış olmasına dikkati çeken; ekonomik reformların hayata geçirilmesi ve AB müzakere sürecinde ivmelenmenin Türkiye'nin uzun vadeli görünümüne olumlu etki edebileceğini içeren bir değerlendirme beklediklerini kaydetti.
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de 2014 yılından bu yana Moody's'in önceden ilan edilmiş gözden geçirme tarihlerini pas geçtiğini ancak farklı zamanlarda ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu aktardı.
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da emtia fiyatları ve cari açığın düşmesi, seçimlerin geride kalması ve hükümet programında reformların vurgulu biçimde yer almasının kredi notu konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk ise Türkiye'de seçim sonrası tekrar tek parti hükümeti dönemiyle birlikte siyasi istikrara dair belirsizliklerde önemli bir iyileşme yaşandığını ifade etti.
Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Türkiye'nin notu ve görünümünde herhangi bir değişikliğin olmayacağını dile getirdi.
Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji de 4 Kasım'da İstanbul'da düzenlenen "9. Yıllık Türkiye Kredi Riski Konferansı"nda 4 Aralık'ta yapılması beklenen Türkiye'nin not değerlendirmesine ilişkin, "Negatif değişimin olması için mali göstergelerde belirgin bir bozulma ve sermaye girişini azaltacak ani bir dış şokun yaşanması gerek" ifadesini kullanmıştı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN