Milli ‘reasürans’ şirketi kuruluyor
Meclis’e sunulan yeni torba kanun teklifi ile sigorta şirketlerinin sigortalamakta güçlük çektiği ya da teminat vermek istemediği riskleri sigortalayacak ‘Türk Reasürans Anonim Şirketi’ kurulacak. Şirketin sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait olacak. Böylece reel sektörün sigorta ihtiyacı karşılanacak.
İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...
YERLİ ve milli reasürans şirketi kuruluyor. Şirketin sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olacak. Amaç ise sigorta pazarında yaşanan teminat sorunlarına kalıcı çözüm getirmek. Konunun detayına geçmeden önce hafıza tazeleyelim. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ilk olarak ağustos ayında yaptığı açıklamada, yeni bir milli reasürans modeli uygulanacağını gündeme getirdi. Ardından Yeni Ekonomi Programı’nda yer aldı ve adının da Türkiye Reasürans Havuzu olacağı duyuruldu. Sonrasında ise kasım ayında açıklanan 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na girdi.
ÜÇ AY İÇİNDE KURULACAK
Üç aydır gündemde olan reasürans havuzunun kurulması, geçen hafta, Ak Parti’nin Meclis’e sunduğu 71 maddelik torba kanun teklifiyle kesinleşti. Buna göre, tasarı kanunlaştıktan sonra, üç ay içinde Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak. Tasarıda, sigortacılıkta özellik arz eden risklere karşı teminat sunulamaması ve ürün çeşitliliği konusunda piyasanın yeterli derinliğe ulaşamamasının en önemli sebeplerinden biri olarak reasürans imkanlarına erişimin sınırlı olması gösterildi. Uluslararası piyasalarda yaşanan daralmalar nedeniyle bazı sektörlerin sigorta teminatı bulamadığına değinilen tasarıda, gerekçe olarak şunlar ortaya kondu: “Piyasa başarısızlığı olarak tanımlayabileceğimiz bu sorunlar, kamunun müdahaleleri ve kamu tarafından kurulan kurum veya yapılarla aşılmaya çalışmıştır. Dünya uygulamalarına bakıldığında kamu otoritelerinin sigortacılık sektörü tarafından teminat sağlanamayan risklerin sigortalanması veya piyasa ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürün geliştirme çalışmalarında bulunmak üzere sigortacılık sektörüne destek sağladığı görülmektedir. Devlete ait kurumlar tarafından direk sigorta teminatı sunulmakta veya özel reasürans anlaşmaları vasıtasıyla yaşanan teminat sorunları çözülmektedir.”
NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Bu kapsamda, yurtiçi reasürans kapasiteni artırmak ve teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesi için; sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığına ait Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak. Şirketin ana sözleşmesi tasarı yasalaştıktan üç ay içinde yapılacak ve yürürlüğe girecek.
Peki, bu ne anlama geliyor? İşin aslı, bazı sektörlerin sigorta teminatı bulamaması yıllardır gündemde olan bir konu. Özellikle tekstil, boya, kimya, mobilya alanında faaliyet gösteren şirketler, ya sigorta yaptıramamaktan ya da fahiş primlerle sigorta yaptırdıklarından şikayet ederler. Geçmişte bu şikayetler, Rekabet Kurumu’na kadar iletildi; Kurum, bu konuda inceleme başlattı, ancak sonuç alınamadı. Rekabet Kurumu, rekabete aykırı bir durum tespit edilemediği yönünde rapor hazırladı. Hatta Hazine, riskli işyerlerine teminat verecek, Riskli Sigortalılar Havuzu adı altında ayrı bir sigorta havuzu da oluşturdu, ama sonuç alınamadı. Anlaşılan o ki, Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem soruna köklü çözüm getirmek hem de reel sektörü rahatlatmak amacıyla yerli ve milli şirket kurmaya karar verdi. Kurulacak Türk Reasürans Anonim Şirketi ile özellikle riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler sigortaya kolay ve ucuz yolla ulaşabilecek. Tasarından anlaşılacağı üzere Türk Reasürans Anonim Şirketi, sadece işyerleri için değil, bedeni zararlar için de sigorta teminatı verecek.
REASÜRANS NEDİR?
Reasürans, sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının ya da tamamının yeniden sigorta edilmesi anlamına geliyor. Sigorta şirketleri, özellikle büyük sigorta işlerinde hasar ödemekte zorlanmamak ya da mali yönden sigortalanması mümkün olmayan riskler için prim ödeyerek, kendilerini sigortalatırlar. Buna reasürans denir. Büyük bir hasar oluştuğunda da devreye reasürans şirketi ya da şirketleri girer ve hasarı öder. Genelde sigorta şirketleri dünyanın büyük reasürans şirketleri ile çalışır. Türk pazarında da reasürans alanında 1929 yılından bu yana sermayesi Türkiye İş Bankası’na ait olan Milli Reasürans faaliyet gösteriyor. Ancak kurulacak olan Türk Reasürans Anonim Şirketi daha çok sigorta şirketi gibi çalışacak.
DÜZENLEME YOLDA
Meclis’e sunulan torba kanun teklifiyle zorunlu deprem sigortasını yürüten Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na da (DASK) düzenleme geliyor. Tasarıya göre DASK’ın idaresi için ayrı bir şirket kurulacak. Tasarıda, mevcut durumda, DASK’ın idaresinin, 5 yılda bir Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından teklif verenler arasından, ihaleyle, seçilen bir sigorta şirketi tarafından yürütüldüğü belirtilerek, şu gerekçe ortaya kondu: “Uygulama sonuçları mevcut yapının iyi işlediğini ortaya koymakla birlikte olası bir işletici değişikliği kurumsallaşmayı önleyeceğinden, DASK’ın geldiği büyüklük dikkate alındığında, ihtiyaç halinde sabit bir yapı oluşturulmasının önünün açılması amaçlanmaktadır.” Ayrıca tasarı ile DASK’ın uluslararası sigorta ve reasürans şirketlerine ortak olmasına da imkan tanınıyor. Yine tasarı ile DASK’ın sunduğu teminatlara ilave olarak nükleer riskler gibi özellikli riskler sonucu meydana gelecek zararların karşılanması için de DASK devreye girebilecek. Ayrıca afet riskleri bakımından piyasada meydana gelebilecek teminat boşluklarının giderilmesi için ihtiyaca göre sigorta veya reasürans teminatı da verebilecek.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN