Milas’taki maden sahası yeniden orman olacak
Muğla’ya bağlı Milas ilçesinde bulunan 511 hektarlık devasa maden sahasının kazı işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeniden doğaya kazandırılacağı açıklandı.
Cumhuriyet tarihinin tek seferde yapılan en büyük rehabilitasyon projesini başlattığını duyuran Yeniköy Kemerköy Enerji, ‘Hüsamlar Yeniden – Eski Maden Sahası Rehabilitasyonu’ ismiyle hayata geçirdiği projenin pilot uygulamasını 65 hektarlık alanda gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında eski maden sahasına yürüyüş yolları yapılarak, piknik alanları ve göletler gibi bir dizi rekreasyon alanı da oluşturulacağı, ayrıca Milas’ın simgesi olan bir anıt zeytin ağacının alanın merkezine dikileceği belirtildi.
20 MİLYON AĞAÇ DİKİLDİ
Rehabilitasyon projesinin açılış töreninde konuşma yapan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin, maden rezervlerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizerek madenciliğin ülke kalkınmasında son derece önemli bir sektör olduğunu ifade etti. Maden sahalarının rehabilitasyonu konusunda Türkiye’nin önemli bir aşama kaydettiğini vurgulayan Narin, “MAPEG olarak yürüttüğümüz TÜRMES projesi ile rehabilitasyon faaliyetlerini yerinde inceleyerek bir envanter oluşturuyoruz. Bugüne kadar bu kapsamda 9 bin hektarlık alanda 20.7 milyon ağaç dikildiğini tespit ettik. Madenlerimizi keşfedecek, sürdürülebilir yöntemlerle işletecek ve sonunda doğaya geri kazandıracağız” bilgisini verdi.
‘SAHALAR REHABİLİTE EDİLİYOR’
Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık ise Hüsamlar Maden Ocağı’nın rehabilitasyonu öncesinde bölge halkı, üniversiteler ve yerel yöneticiler ile bölgenin dokusuna uygun planlama yaptıklarını kaydetti. Işık, “Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu sahadaki çalışmaları izledi, değerlendirdi ve raporladı. Dernek, sahada yaptığı incelemelerden sonra rehabilitasyon süreçleri ile ilgili iki rapor hazırlayarak web sitesinde yayınladı. Süreç boyunca şeffaf bir çalışma yürütüldü. Geçtiğimiz yıl 65 hektarlık alanda yaptığımız dikim çalışmalarında yüzde 96’ya varan tutma oranı elde ettik. 2032’ye kadar bin 363 hektar alanda maden sahası rehabilite etmeyi planladık” dedi.
İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral da konuşmasında “Maden sahalarını yeniden rehabilite ederek topluma ve çevreye geri kazandırmalıyız” ifadelerini kullandı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN