Merkez faiz indirimine 'devam' sinyali verdi
Ekonomistler, dün faiz koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirime giden Merkez Bankası'nın indirime devam edeceği sinyalini verdiğini bildirdi
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) faiz indirimlerine devam edileceği ancak bunun hızının artık yavaşlayacağı sinyali aldığını söyledi.
TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, "Faiz indirimlerinin devam edeceği, ancak bunun hızının artık yavaşlayacağı sinyalini aldım çünkü amaçları fonlama maliyetini ana faiz haline getirmek. Mevcut fonlama kompozisyonunun yüzde 40'ı koridorun üst bandından gerçekleştiği için 50 baz puanlık indirimin fonlama maliyetine etkisi 20 baz puanla sınırlı kalıyor. Fonlama maliyetinin nihai olarak yüzde 7,50 düzeyinde bulunan politika faizi ile güncel fonlama maliyeti yüzde 8,50 arasında bir yerde oluşması beklenebilir." ifadelerini kullandı.
Ticari kredi oranlarında 100 baz puan kadar iyileşme beklendiğini aktaran Yılmaz, TCMB'nin bu iyileşmenin büyük ölçekli şirketlerde 80 baz puana kadar ulaştığını, KOBİ'lerde ise kredi riski nedeniyle bunun 35 baz puan olduğunu gözlemlendiği bilgisini verdi.
Yılmaz, ithal mal fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yılın son döneminde çekirdek enflasyondaki iyileşmenin daha belirgin hale geleceğinin, ancak bunun zaman içerisinde olacağının beklendiğini dile getirdi.
Dolayısıyla çekirdek enflasyonda çok hızlı bir toparlanma beklenmediğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"İthal mal fiyatları düştükçe çekirdek enflasyonda aşağı yönlü bir hareket bekliyor. 'Gıda enflasyonunda yüzde 9 yıl sonu tahminimiz üzerinde ciddi aşağı yönlü risk var' diyorlar, çünkü hem Gıda Komitesi çalışıyor, hem ihracat pazarlarındaki jeopolitik riskler nedeniyle içeride arz fazlası var. Bunlar da fiyatları aşağı yönlü etkileyen gelişmeler, fakat oynak yapısından dolayı da çok acele etmiyor, iyimserliğe kapılmak istemiyorlar. Temkinli bir şekilde gıda enflasyonunun yüzde 9’un altında olabileceğini düşünüyorlar."
'ÇEKİRDEK ENFLASYONUN DÜŞMESİ BEKLENİYOR'
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise çekirdek enflasyon seyrinin birikmiş kur etkisi sebebiyle hala yüksek olduğunun, fakat 3. çeyrek (yaz veya yaz sonu) itibarıyla düşmesinin beklendiğini ifade etti.
TCMB'nin enflasyon raporunda da belirttiği üzere çekirdek enflasyonun sene sonunda manşet enflasyona yakınsamasının beklendiğini aktaran Altınsaç, "Gıda fiyatlarındaki düzelmenin mayıs ayında da devam etmesini, kısa vade olumlu iklim koşulları ve gıda komitesinin tedbirleriyle gıda fiyatlarında düşük seyrin korunması bekleniyor. Bu da TCMB'nin yüzde 9'luk yıl sonu gıda enflasyonu beklentisinde aşağı yönlü risklerin arttığına işaret ediliyor." dedi.
Altınsaç, enflasyon tarafında gelişmelerin olumlu olduğu ve para politikasındaki sıkı duruşun devamının belirtildiği bilgisini vererek, şunları söyledi:
"Sadeleşme yolunda ortalama fonlama faizi ve haftalık repo faizinin yakınsaması ve sadeleşmesinin burada son bulacağı söyleniyor. Üst bantta faiz indirimleri için artık sınırlı bir yer olduğu belirtiliyor. Ortalama fonlama maliyetindeki düşüşün yavaşlaması bekleniyor. Fonlama kompozisyonun aynı kalacağına işaret ediliyor. TCMB ortalama fonlama faizinin yüzde 8,5 - yüzde 7,5 arası bir bölgede oturması bekliyor fakat burada oluşacak faizin yüzde 7,5 olmayacağı belirtiliyor. Dar bir faiz koridorunun korunacağı belirtiliyor. 21 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında üst bantta 25-50 baz puan indirim beklentimizi koruyoruz."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN