Merkez Bankası ne yapacak?
Dolar kuru ve faiz, Merkez Bankası'nın yarın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararına odaklandı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4b6f601c04688fbd4239.jpg">
Dolar kuru ve faiz, Merkez Bankası'nın yarın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararına odaklandı.
ımg>TL, küresel riskten kaçış ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaları ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında Cuma günü en çok değer kaybeden para birimi olmuştu.
Cuma günü iki haftanın zirvesi olan 2.3425'e kadar yükselen dolar/TL daha sonra yönünü aşağı çevirdi. Cuma akşam 2.3350 civarında olan dolar/TL bugün güne sınırlı bir düşüşle 2.33 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL 2.5086/2.5131 seviyesinde.
Merkez ne yapacak?
Reuters'in 20 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre TCMB'nin Ocak ayı Para Politikası Kurulu PPK toplantısında kısa vadeli faizlerde indirime gideceği beklentisi, indirime gitmeyebileceği beklentisine göre daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Ankete katılan 20 kurumun 11'i TCMB'nin hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinde bir indirime gidilmesini bekliyor.
Bankacılar, Erdoğan'ın açıklamalarının yarın sonuçları açıklanacak Merkez Bankası toplantısında politika faizinde indirim yapılabileceğine ilişkin beklentileri artırdığını belirtiyorlar. Öte yandan bankacılar, hükümetin 25 baz puanlık bir indirime sıcak bakmayacağını taleplerinin yüksek miktarlı indirim olduğunu da belirtiyorlar.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Erdoğan ne demişti?
Reuters'in haberine göre; Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyada herkes faizleri indirirken, TCMB'nin hâlâ aynı noktada durarak faizleri indirmediğini belirterek gerekirse cumhurun sesi olarak çağırıp kendileriyle bu konuyu konuşacaklarını söyledi.
Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? diyen Erdoğan, Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım. Söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez dedi.
Öte yandan hafta sonu gazetelerde yer alan habere göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Erdoğan'ın faiz konusundaki açıklamalarına katıldığını belirterek, TCMB'nin acilen faizleri indirmesi gerektiğini, aksi bir tutumda ise hakemin değişebileceğini söyledi.
Haftanın en önemli gündemi
ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Bu haftanın öne çıkan gündem maddeleri; yurt içinde yarınki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı, yurt dışında da Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısı olacak dedi.
Yarın faiz kararını açıklayacak olan Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 8.25 seviyesinde bulunuyor. Dünya genelinde ise gelişmiş ülkelerde politika faizleri sıfıra yakın seviyede bulunuyor. Hatta Avrupa ve İsviçre gibi bazı merkez bankalarının politika faizi şu anda negatif seviyede.
Bugün iç ve dış piyasalarda takip edilecek bir gündem maddesi bulunmuyor. Bankacılar haftanın kalanında ise en önemli gündem maddesinin Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı olacağını belirtiyorlar.
Euro bölgesi ekonomisini desteklemeye çalışan ve deflasyonla mücadele eden ECB'nin, Perşembe günü devlet tahvillerinin alınacağı bir varlık alım programı başlatması bekleniyor.
Uzun vadeli faizler yükselişte
Küresel düşük faiz ortamı son haftalarda özellikle TL cinsi uzun vadeli tahvil getirilerinde aşağı yönü destekledi ve bu beklentilerle 1.5 yılın en düşük seviyesi test edilen uzun vadeli faizler Cuma günü artan riskten kaçışla yükseldi.
Geçen hafta içinde yüzde 6.99 ile 1.5 yılın en düşük seviyesini test eden 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faizi dün yüzde 7.14, valörde son işlem ise yüzde 7.29 seviyesindeydi.
Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.40 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.49 oldu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN