Merkez Bankası Başkanı Erçel,
ANKARA (A.A) - 19.10.2000-Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının başarıya ulaşmasında, ``para istikrarı için güçlü kurumsal taahhüdün anahtar olduğunu`` söyledi. Ekonomide kısa vadede faydalar sağlanmasını içeren politikaları ``miyopluk`` olarak niteleyen Erçel, izlenecek politikaların, piyasaların güvenilir bilgilere ulaşmasına olanak sağlaması gerektiğini bildirdi. Erçel, Merkez Bankası`nda bugün düzenlenen ``Enflasyon Hedeflemesi`` konulu uluslararası konferansın açılışında konuştu. Gazi Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının, sadece gelişmiş ülke merkez bankalarının değil aynı zamanda gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da artan oranda başvurduğu politika olduğunu söyledi Hızlı bir değişimin yaşandığı dünyada, ticari faaliyetlerde görülen marjinal belirsizliklerin önem kazandığına işaret eden Erçel, teknolojilerde görülen gelişme, küreselleşme ve artan rekabetin iş dünyasının önünde bulunan sorunlar olduğunu bildirdi. 1990`lı yılların ekonomik ortamında, iş dünyasının sadece teknolojiye yaptığı yeni yatırımlardan dolayı değil aynı zamanda enflasyon riskini de aldığını belirten Erçel, enflasyon koşullarında iş dünyasının, bireylerin, enflasyona karşı kendilerini koruma veya bundan fayda sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Hızla değişen koşulların, iş dünyasının kararlarının yanı sıra yürütülen para politikalarını da etkilediğini söyleyen Erçel, bu koşullar altında merkez bankasının rolü ve para politikasının çatısının daha açık çizilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
-PARA POLİTİKALARININ AMACI-
Erçel, para politikalarının nihai amacının, enflasyonun ``ekonomik kararlara etki etmeyecek kadar düşük düzeyde seyretmesi olarak algılanan, makul para istikrarının sağlanması`` olduğunu belirtti. ``Enflasyon hedeflemesi para çatısı`` yaklaşımının, dinamik biçimde değişen ekonomik ortamın doğal bir reaksiyonu olduğunu ifade eden Erçel, izlenen para politikalarının zamanlamasının önemli olduğuna işaret etti. Para politikaları göreceli olarak uzun vadeli olduğunu söyleyen Erçel, ``Büyük ölçüde enflasyonun düşürülmesine yönelik Merkez Bankası tarafından alınan kararlar, bir veya iki yıl süreli olarak ele alınmalı. Enflasyonun düştüğü bir ortamda, Merkez Bankası fiyatların gelecekte ne olacağını düşünmeli`` dedi
MİYOPLUK..
Siyasi baskılar sonucunda, ekonominin harekete geçirilerek kısa vadede faydalar sağlanmasını içeren politikaları ``miyopluk`` olarak nitelendiren Erçel, bu çeşit politikaların enflasyonun yükselmesine neden olduğunu söyledi. Erçel, izlenecek politikalarınpiyasaların güvenilir bilgilere ulaşmasına olanak sağlaması gerektiğini bildirdi. Enflasyon oranının düşük düzeyde seyretmesine olanak sağlayacak fiyat sinyallerinin niteliğinin artırılmasının önemine de işaret eden Erçel, bu çeşit politikaların gerçek ve beklenen enflasyon arasındaki açığın kapatılması sağlayacağını anlattı. Erçel, öngörülere bağlı enflasyon beklentisinin ortadan kaldırılmasıyla, nominal faiz hadlerinin düşeceğini, fiyatlar üzerinde gelecekteki belirsizliklerin ortadan kalkacağını, kredisi yüksek nominal çıpanın gerçek ve real faizlerde enflasyon riskini azaltacağını bildirdi.
ŞEFFAF POLİTİKA...
Merkez Bankası`nın açık bir politika izlemesinin önemine değinen Erçel, para politikalarının şeffaf, hesap verebilir, öngörülebilir- kolay izlenir ve güvenilir olması gerektiğini söyledi. Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının çatısı için, orta vadede enflasyon oranlarının ilan edilmiş olması, para istikrarının tanınması, para politikası stratejisinde şeffaflığın artırılmasının, kurumsal alanda ve faaliyetlerinde bağımsız bir merkez bankası ile birbirine uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu bildirdi. Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefinin önceden ilan edilmesinin, piyasalar ve kamuoyunda gelecekteki enflasyonun ne olacağı konusunda belirsizliği ortadan kaldıracağına dikkati çeken Erçel, merkez bankasının enflasyon hedefi konusunda orta vadeli politikalarının, özel sektörün planlarının gelişmesi, izlenen para politikasının kamuoyunda geniş birçimde ele alınması, merkez bankasının hesap verilebilirliğin artmasına yol açacağını vurguladı. Erçel, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde bir merkez bankasının kısa vadeli hareketlerin uzun vadeli sonuçlarını hesaplamak ve kamuoyuna açıklamak zorunluluğu olacağını, böylelikle kamuoyu denetimi ve tartışmalarına açık olacağını kaydetti.
Uluslararası Para Fonu Ekonomi Araştırma Bölümü`nden Douglas Laxton da, konferansta yaptığı konuşmada enflasyon hedeflemesi yaklaşımında Kanada Merkez Bankası`nın izlediği politikayı anlattı. İki gün sürecek konferansa, çeşitli ülke merkez bankalarından temsilciler katılıyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN