Memur Maaşı Afrika Düzeyinde
Devlet Memurlarının Maaşı Afrika Ülkeleri Düzeyinde
Devlet aylık 300 dolar maaşla öğretmen çalıştırıyor. 1`inci derecenin 4`üncü kademesine gelmiş mühendise 489 dolar, uzman doktora ise 581 dolar maaş veriyor.
En son temmuz başında yapılan zamla oluşan maaş skalasına göre, 9`uncu dereceden birinci kademesindeki öğretmen halen 204 milyon 520 bin lira, 1`in 4`ündeki öğretmen ise 270 milyon 570 bin lira düzeyinde maaş alıyor. 673 bin 500 liralık dolar satış kuruyla yapılan hesaplamaya göre 9`un 1`indeki öğretmenin maaşı yalnızca 301 dolara, 1`in 4`ündeki öğretmenin maaşı ise 399 dolara denk geliyor.
Mevcut maaş düzeyine göre kamuda çalışan 1`in 4`ündeki mühendis 489 dolar, 8`in 3`ündeki doktora 436 dolar, 1`in 4`ündeki uzman doktara ise 581 dolar maaş veriyor.
Yatay terfi ile 2`inci derecenin 6`ıncı kademesine gelmiş lise mezunu başkomiser 500 dolar, 11`in 1`inden göreve başlayan polis memuru 380 dolar maaş alıyor.
9`un 1`inden işe başlayan üniversite mezunu memurun maaşı 219 dolar, en düşük dereceli memur olan 15`in 1`indeki hizmetlinin maaşı isey alnızca 208 dolar ediyor.
37 farklı ücret düzeyi
KİT`ler ve Silahlı Kuvvetler`de çalışanlar hariç olmak üzere memurların sayısı 1 milyon 544 bin 34`e ulaşıyor. KİT ve Silahlı Kuvvetler çalışanları da dahil edildiğinde toplam memur sayısı 2 milyon 96 bin 315`e ulaşıyor. Türk Büro-Sen tarafından yapılan bir araştırmaya göre kamu kurum ve kuruluşlarında emsal memurlar arasında 37 farklı ücret düzeyi bulunuyor.
Kamu çalışanları genel bütçe, katma bütçe, belediye, fon kefalet sandığı, özel idare ve KİT olmak üzere 6 sınıfta toplanıyor. 6 ayrı bütçeden maaş ödenmesi nedeniyle emsal memurlar arasında ücret farklılıkları oluşuyor. Ücretleri YPK tarafından belirlenen KİT çalışanları arasında bile birbirinden farklı ücret düzeyleri olduğu dikkat çekiyor.
Son yıllarda sözleşmeli personel istihdamının da ücret farklılıklarına neden olduğu belirtiliyor. Bir çok kamu kurumu kendi yasaları çerçevesinde personeline, döner sermaye, tazminat, fon, fazla çalışma ücreti, ikramiye gibi çeşitli adlar altında ek ücretler ödüyor. RTÜK, SPK, Rekabet Kurumu gibi bazı kurumlarda ise kuruluş yasası ile çalışanların ütmüne özel ücret sistemi uygulanıyor.
Bazı kurumlarda ise merkez ve taşra teşkilatları arasında ücret farklılıkları bulunuyor.
Enflasyon farkı
Bütçe Yasası uyarınca, memurlara yılbaşından verilecek yüzde 10`luk maaş zammından önce, bu yılki enflasyon farkı dolayısıyla bir ek artış sağlanması gerekiyor.
Yasa`da tüketici enflasyonunun memurlara yıl boyunca verilen maaş zammı oranını geçmeşi durumunda, 2 puanlık refah payı ile birlikte aradaki yüzde farkının maaşlara yansıtılması öngörülüyor.
Bu yıl memurlara kümülatif olarak yüzde 31 oranında maaş zammı verildi. Tüketici fiyatları ise yılın ilk on ayında yüzde 30.8 oranında bir artış gösterdi. Buna göre kasım ayında tüketici enflasyonunun yüzde 31 oranını aşacak olması dolayısıyla memurlara yılbaşı öncesi bir ek zam verilmesi gündeme gelecek. Sözkonusu enflasyon farkı memurların aralık ayı maaşlarına yansıtılacak. Kasım enflasyonunun önceki iki ayda olduğu gibi yüzde 3 dolayında çıkması durumunda, 11 aylık enflasyon yüzde 34.7`ye ulaşacak. Bu durumda 2 puanlık refah payı ile birlikte memurlara verilmesi gereken yıllık maaş zammı oranı yüzde 36.7 olarak esas alınacak. Memurlara şu ana kadar verilen yüzde 31`lik zamla yüzde 36.7 oranı arasındaki 5.7 puanlık farkın kapatılması için memurların halen almakta oldukları maaşlarına aralık ayınday üzde 4.4`lük bir zam yapılması gerekecek. (ANKA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN