Maliye, KDV`lerin Peşinde
Hazine Görüş Sordu, Maliye Bakanliği Da Türk Telekom`Un Kurulacak Ayri Bir Şirket Kanaliyla Devreye Sokacaği 4. Gsm`Den De Kdv Alinacağini Belirtti -Enerji Devirlerindeki Kdv Sorunu İse Sürüyor -Enerji Bakanliği`Nin, Devir Bedellerinden Kdv Alinmasin Şeklindeki Israri Sürerken, Hesap Uzmanlari Kurulu Da Devirlerin Kdv`Ye Tabi Olmasi Gerektiği Yolunda Rapor Verdi.
ANKARA (A.A) - 27.11.2000 - Maliye Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında enerji devir bedellerindeki KDV anlaşmazlığı sürerken, Maliye, 4. GSM`den de KDV alınacağını bildirdi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliyenin Enerji devir bedelleri de KDV`ye tabidir. Söz konusu KDV, en geç devir sözleşmesinin imzalandığı gün yatırılmalıdır şeklindeki yazısından sonra ortaya çıkan KDV sorunu henüz giderilemedi. Maliye Bakanı Sümer Oral ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer`in yaptıkları ikili görüşmede de uzlaşma sağlanamayan KDV meselesi için iki Bakanlığın bürokratları da birkaç kez biraraya geldi. Görüşmelerde, Enerji Bakanlığı tarafı, en geç Aralık sonuna kadar tamamlanması gereken enerji devirlerinin kiralama ve satış olmadığını, dolayısıyla bunlardan KDV alınmaması gerektiğini belirtiyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, 3 milyar dolarlık gelir beklenen enerji devirlerinde ilgili firmaların da kendilerine KDV alınmayacak yaklaşımıyla teklif verdiğini, KDV`de ısrar halinde sorun yaşanacağını ifade ediyor.
HESAP UZMANLARI RAPOR VERDİ;
Maliye tarafı ise enerji devirlerinin bir çeşit süreli kiralama olduğunu, bu nedenle KDV Kanunu gereği vergiye tabi bulunduğunu vurguluyor. Maliyeciler, bu konuda Hesap Uzmanları Kurulu`nun hazırladığı rapora da dikkat çekiyor. Hesap Uzmanları Kurulu elemanlarının hazırladığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü`ne de gönderilen raporda, devir işletme bedellerinin katma değer vergisine ilişkin Kanun gereği bu vergiye tabi olduğu ve sözleşme sırasında devir bedeli üzerinden KDV tahsil edilmesi gerektiği belirtiliyor.
SIRADA 4. GSM VAR;
Bu arada İş Bankası-İtalian Telecom ortaklığının aldığı 3. GSM`de son anda çözülen KDV sorununun ardından bu defa da Türk Telekom`un işleteceği 4. GSM, ekonomi yönetimi arasında KDV yazışmalarına neden oldu. Hazine Müsteşarlığı, Türk Telekom`un kurulacak ayrı bir şirket kanalıyla devreye sokacağını açıkladığı 4. GSM`le ilgili Maliyeye görüş sordu. Hazine, 2. şirkete devredilse de 4. GSM için KDV ödenecek mi? Ödenirse ne zaman ve nasıl ödeme yapılacak sorularını yöneltti. Maliyeciler de, Türk Telekom`un ister lisans hakkını devretsin, isterse aynı sermaye koyarak yeni şirkete ortak olsun, yeni oluşumda mutlak surette KDV yükümlülüğü ile karşı karşıya bulunulduğunu bildirdi. Maliyeciler, emsal bedelin de gerekirse Takdir Komisyonunca belirlenebileceğine dikkat çekti.
IMF YÜZDE 1`LİK KDV`DE ARTIŞ İSTİYOR;
Öte yandan enerji ve GSM`lerdeki KDV sorunlarıyla uğraşan Maliye Bakanlığı`na bu alanda bir talep de Uluslararası Para Fonu`ndan geldi. Edinilen bilgiye göre, IMF yetkilileri, KDV`de başlangıçta sınırlı ihraç malı için uygulamaya konan ancak daha sonra kapsamı giderek genişleyen yüzde 1`lik oranda düzenleme yapılmasını istiyorlar. IMF yetkilileri, bu çerçevede yüzde 1`lik oranın yükseltilmesini, bu gruba giren malar listesinde de daraltmaya gidilmesini talep ediyorlar.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN