Maliye Bakanı Ağbal'dan 'büyüme' açıklaması
Ağbal, orta vadeli programda bu yıl için öngörülen yüzde 4,5'luk büyüme tahminini revize etmek için ortada olumsuz bir koşul gözükmediğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomiye de olumlu katkı sağlayacağını vurguladığı başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa kadar yatırım ortamının iyileştirilmesi ve üretimin de o kadar önemli olduğunu söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki 65. Hükümette de Maliye Bakanlığı görevini sürdürecek olan Ağbal Reuters'ın sorularını yanıtlarken, "Bizim için yeni anayasa ve başkanlık sistemi ne kadar önemliyse yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bir an önce daha fazla yatırım ve üretim yapılması o kadar önemli" dedi ve ekledi:
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
"Yeni dönemde özellikle yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması, yatırımcılara daha fazla imkan sağlanması ve bu suretle yatırım ikliminin daha fazla artırılması için önemli çalışmalar olacak."
Reuters'in haberine göre; Ağbal, yatırıma, üretime ve ihracata yapısal anlamda ne tür destek ve katkı verilebileceğinin de değerlendirileceğini kaydetti.
Yatırımcılarla ilgili yatırım teşvik sisteminde vergi kolaylıkları üzerinde çalışmaları bulunduğunu kaydeden Ağbal, "Hem finansal piyasalar hem reel sektörle ilgili daha önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar var. Bu paket hemen hemen bitti. Bunu en kısa sürede Bakanlar Kurulu'na getireceğiz" dedi.
Önümüzdeki dönem daha hızlı, etkili ve cesur şekilde ekonominin temelleriyle ilgili tereddüt yaratmayacak kararlar alacaklarını belirten Ağbal, "Bununla ekonominin geneliyle ilgili olumlu beklentilerin daha da artacağına inanıyorum" dedi.
Özellikle yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirmek için ne yapabileceğine dair çalışmaları bulunduğunu, global ekonomik sıkıntılar devam ederken yatırımcılar yatırım yapacak ülke aradığını, yatırımcıların daha fazla Türkiye'ye gelmeleri için yasal ve idari düzenlemeler neyse bunları da bu yıl içinde hayata geçirmeyi öngördüklerini bildirdi.
Ağbal, başkanlık sisteminin ekonomi için de olumlu olduğunu vurgulayarak, Türkiye için başkanlık sisteminin elzem göründüğünü belirtti ve, "Başkanlık modelinin, yeni cumhurbaşkanı modeliyle ekonomide daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz. Başkanlık modelinde kararları çok daha etkin, verimli ve hızlı şekilde alınacaktır" dedi.
ENFLASYON-BÜYÜME-ÜRETİM
Merkez Bankası'nın dün üst bantda faizi 50 bp düşürdüğüne işaret eden Ağbal, "Enflasyon aşağı geldikçe Merkez Bankası da buna uygun olarak faizleri aşağı çekiyor. Bu yatırım ve üretim bakımından son derecek olumlu. Merkez Bankası'nın ekonominin gerekleri ve rasyonalitesiyle uyumlu olarak alacağı politika kararları ekonominin büyüme tarafını destekleyecektir" dedi.
Türkiye'nin bu yıl OVP'de yüzde 4.5'lik bir büyüme tahmini bulunduğunu belirten Ağbal, "Burada piyasalar için bu (hükümetteki değişiklik gibi) konular tartışılıyordu. Şimdi hükümet değişikliği gerçekleşti; bu piyasalar açısından öngörülebilirliği artıran bir durum" dedi.
Büyümede üretimi teşvik eden bir ortama doğru gidildiğini, Türkiye'nin cari açık sorunu bulunduğunu, tüketim tarafında bir iyileşme beklenebileceğini belirten Ağbal, şunları söyledi:
"Yılbaşında yaptığımız asgari ücret düzenlemesine bağlı olarak tüketim arzusu beklenebilir ama makro ihtiyati tedbirlerle tüketim tarafını belli bir ölçüde tutan bir politikamız var. 2016'da yüzde 4.5 gibi bir büyüme hedefi var. İlk aylarda gelen rakamlar büyümeyi destekleyen rakamlar. Önümüzdeki aylarda global ekonomik koşullara da bağlı; global ekonomilerde süregiden olumlu gelişmeler devam ederse Türkiye ekonomisinde alacağımız tedbir ve kararlarla büyümeyi destekleyen bir ortamı da oluşturacağız."
Ağbal, yüzde 4.5'lik büyüme tahminini revize etmek için ortada olumsuz bir koşul gözükmediğini de kaydederek, "Bizim bir taraftan da gelişmeleri takip edip tüketim tarafından değil ihracat ve yatırım tarafından büyümeye nasıl katkı veririz onun çalışması içinde olmamız lazım" dedi.
BÜTÇEDE DİSİPLİN PARA POLİTİKASINDA SIKI DURUŞ
Hükümet programında reformun başlığının önemli bir yer tuttuğunu eylem planındaki reformları da güncelleyerek çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Ağbal, "Bütçede mali disiplin, para politikasında ise sıkı duruşa devam edilecek. Ekonominin temel parametre ve hedeflerinde herhangi bir değişiklik yok" dedi.
Ağbal, daha fazla üretim, yatırım, ihracat ve istihdam için gerekli yapısal reformlar ne ise onlara daha fazla odaklanacaklarını belirtti.
Ağbal, "Bütçede mali disiplinden sapma olmaksınız yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için ne yapabileceksek onların çabası içinde olacağız" dedi.
MİLLİ PİYANGO
Milli Piyango özelleştirme ihalesinde önceki ihaleleri de göz önünde bulundurarak daha fazla yatırımcının gelmesini sağlayacak bazı değişiklikler yaptıklarını, yönetmelik, şartnamelerin değiştirildiğini kaydeden Ağbal, "Bu ihaleyi alan şirketin operasyonu artırma potansiyelini artırdık. Daha fizibl ve kârlı bir projeye dönüşmüş olarak görüyorum... İhaleye yerli ve yabancı şirketlerin ilgisi var. Yatırımcılardan şu anda gelen ilk sinyaller iyi" dedi ve şöyle devam etti:
"Agresif şekilde yatırımcıların bu ihaleye olan ilgisini artırmak için yoğun gayret içindeyiz."
Mili Piyango şans oyunlarının özelleştirme ihalesinde ön yeterlilik son başvuru tarihi 14 Temmuz, son telif verme tarihi ise 5 Ağustos olarak belirlendi. (Full Story)
TEKNİK ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN DÜZENLEMELER
Ağbal, anayasa değişikliğiyle ilgili çabalar sürerken, reform çalışmalarında hiç bir şekilde bir kesinti olmayacağının altını çizdi ve teknik çalışmaları tamamlananlar dahil yeni reform düzenlemelerinin TBMM'ye gönderileceğini söyledi.
Ağbal, geçen dönem güvenceli esneklikle ilgili yasanın çıkarıldığını bunu yanı sıra kıdem tazminatı, Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanunu çalışmalarının tamamlandığını ve birçok reformun teknik çalışmaların tamamlandığını bildirdi.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN