Kurumsal yatırımcılar bürokrasiden rahatsız

07.05.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kurumsal Yatırımcılar Yöneticileri Derneği, bürokrasinin sektörün gelişimini engellediğini bildirdi ve gerekli değişikliklerin yapılması için Sermaye Piyasası Kurulu`na başvurdu.

Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerinin bürokrasiyi azaltacak biçimde sadeleştirilmesini isteyen Dernek Başkanı Yusuf Ziya Toprak, SPK`nın bir an önce soruna çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Kurumsal Yatırımcılar Derneği`nin 1999 yılında 10 kişilik bir ekip tarafından kurulduğunu, şimdi ise 77 üyeli saygın bir örgüt haline geldiğini ifade eden Toprak, yatırım fonları, yatırım ortaklıkları, porföy yönetim şirketleri, bireysel emeklilik fonları, hayat sigorta şirketleri gibi kurumsal yatırımcıların ülkemizde yaygınlaşmasını amaçladıklarını bildirdi. Ekonominin istikrar içinde gelişebilmesi için kurumsal yatırımın önemli bir yer teşkil ettiğini, ancak buna rağmen kurumsal yatırımcı portföy büyüklüğünün GSMH içindeki payının yüzde 1.7`de kaldığını kaydeden Toprak, Kronik enflasyon, ekonomik istikrarsızlık, mevzuat ve vergi düzenlemelerinin sık sık değiştirilmesi bir güvensizlik ortamı yaratmakta, bu da sermaye piyasalarımızı olumsuz etkilemektedir dedi.

SPK`dan istekler

Kurumsal Yatırımcılar Yöneticileri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Toprak, bürokratik engellerin kurumsal yatırımın önünü tıkadığını belirterek sermaye piyasasındaki düzenlemelerin sadeleştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması için SPK`ya başvurdu. Konuya yönelik üyelerden aldıkları görüşleri derleyerek Sermaye Piyasası Kurulu`na sunduklarını ifade eden Toprak, bu önerilerden belli başlılarını şöyle sıraladı:

-A tipi fonlar için uygulanan ileri fiyatlama yönteminin, isteğe bağlı olarak B tipi fonlar için de uygulanabilmesi,

-Yatırım fonu tutarının artırımı sırasında işlemlerin basitleştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi,

-Yatırım Danışmanlığı Yetki Belgesi`nin, portföy yönetimi şirketlerine ayrı bir değerlendirme gerekmeksizin verilebilmesi,

-Belli bir tutarın altındaki fonların getirilerine ilişkin reklam yapılamaması, getiri sıralamasında bu fonlara yer verilmemesi,

-Yatırım fonları ve ortaklıklarının, risk ve tahmini getirilerini açıklıyabilecekleri bir standardizasyona gidilmesi,

-Yatırım fonlarının varlıklarının yüzde 10`u oranında alabilecekleri kredi için kurul ön iznine gerek kalmaması,

-Sürekli alım satım yaparak, fonları kötü amaçlı kullanan müşterilerin fon alımına aracılık edenler tarafından men edilmelerini kolaylaştıran düzenleme yapılması,

-Yatırım fonlarının asgari dolaşım miktarını sağlayamayanların tasfiye koşullarının, belli tür fonlar için yumuşatılması,

-Yabancı yatırım fonu paylarının kurul kaydına alınmasında ülkemizdeki fon temsilcisine yüklenen sorumluluk dikkate alınarak, yabancı fonların da kriz durumunda alım satımının geçici olarak durdurulabilmesi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.