Kur riskine karşı önlem almayana, sigorta yaptırmayana destek yok

01.11.2018 - 09:02 | Son Güncelleme :
Kur riskine karşı önlem almayana, sigorta yaptırmayana destek yok | Ekonomi Haberleri

Ülke olarak ihracatı artırmaya çalışıyoruz. Her işletmeyi, özellikle de KOBİ’leri, ihracatçı yapmak için uğraşıyoruz. Bunun için de fikri destekten tutun da finansal desteğe kadar her türlü teşvik ve desteği sağlıyoruz.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...

Daha fazla pazarlara, daha çok ihracat yapılsın diye de her yıl destekleri artırıyoruz, yeni hedefler koyuyoruz. İhracat yapıyoruz da. Bu konuda reel sektör hem yenilikçi hem de girişimci. Buraya kadar sorun yok. Temel sorun, alacak garantili ihracat kavramını bir türlü oturtamıyor olmamız. İhracat mı yapılacak, yeni pazarlar bulunup, bu pazarlara daha çok mal mı satılacak; ucuz finansal destek bulunsun, yeter noktasındayız. Maalesef kazın ayağı öyle değil, işte.

Haberin Devamı

##$HABER_1450187$##

YENİ ÇALIŞMA YAPILIYOR

Bu konuyu nereden mi açtım? Geçen hafta, Antalya’da düzenlenen ve hem KOBİ’lere hem de ihracatçılara alternatif finansal ürünlerin anlatıldığı bir toplantıya katıldım. Toplantının konuşmacıları arasında Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da vardı. Yıldırım ile toplantı sonrası sohbet ettik. İlginç bir tespitte bulunarak, kur riskine karşı korunmayan ve sigorta yapmayan ihracatçıların artık desteklenmemesi gerektiğini söyledi.

Konuyu biraz daha açayım. Sohbetimiz sırasında Adnan Yıldırım, önümüzdeki dönemde Eximbank olarak ihracat sigortası alanında büyümek istediklerini ve hedeflerinin ihracatçıların hepsinin sigortalı olmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. Yıldırım, sigortanın maliyetinin çok düşük olduğunu da vurguluyor. Adnan Yıldırım, “Kur riskine karşı önlem almayan ve sigorta yaptırmayan şirketler Eximbank tarafından desteklenmemeli. Bunu oturtmaya çalışıyoruz. Başladık da. 
Gelen tepkilere bakıp, ona göre uygulamayı yaygınlaştıracağız” dedi.

ZORUNLU OLMASI GEREKİYOR

Açıkça söyleyeyim, Adnan Yıldırım’a katılmamak elde değil. Bakıyorsunuz, bir firma –yıllardır ihracat yapıyor da olabilir, ilk kez ihracat yapacak bir şirket de olabilir- ucuz finansmanı, desteği buldu mu; anlaşmayı yapıp, pat diye yurtdışına malı gönderiyor. Parayı alabilir miyim alamaz mıyım diye düşünmüyor. Yurtdışındaki alıcı parayı ödemedi mi ya da battı mı; bizim ihracatçı da ya büyük darbe yiyor ya da o da batıyor. Ondan sonra da feryat figan. Kimse kusura bakmasın ama ihracatçılar benden daha iyi bilir; bahsettiğim olaylar çok yaşandı ve halen de yaşanıyor. Hele ki, dünyada ekonomik daralmanın yaşandığı dönemlerde daha fazlası yaşanıyor. Hal böyle olunca da ihracatçımız ya yurtdışına açılamıyor ya korkarak ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

Oysa sistem basit. İhracatçılar vadeli alacaklarını olası risklere karşı sigorta yaptıracak; risk gerçekleşirse, yani alacağını tahsil edemezse, sigortadan parasını alacak. Hem korkmadan malını yurtdışına satacak hem yeni pazarlara açılacak hem de ihracatını artıracak. Bunu sadece Eximbank yapmıyor, faktoring şirketleri de bu imkanı sunuyor. Öğrendiğime göre devletin de bu konuda desteği bulunuyor.

Son olarak şunu da belirteyim. Adnan Yıldırım’ın tespitini ben bir adım daha ileri götüreyim, bana göre ihracatçı için sigortanın zorunlu hale getirilmesi gerekiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.