Kur makası mayısta kapanacak

21.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kur politikası ve dalgalanan kur rejiminin temel amacı da, bu tarihten sonra döviz kurunun enflasyona paralel bir seyir izlemesi olacak

Yeni ekonomik programın makro altyapısını şekillendirme çalışmaları sürerken, halen döviz kurlarında şişkinliğin alınması sürecinin yaşandığını belirten bürokratlar, kur makasının mayıs ayından itibaren kapanmasını bekliyorlar. Kur politikası ve dalgalanan kur rejiminin temel amacı da, bu tarihten sonra döviz kurunun enflasyona paralel bir seyir izlemesi olacak.

Finansal Forum`a bilgi veren bürokratlar, yılbaşından şubattaki serbest kur kararına kadar TL`nin reel değer kazanımının yaklaşık yüzde 12 dolayında olduğunu kaydederek, 22 Şubat`taki doğal devalüasyonun ardından dolar kurunda yaşanan değer artışının ise yaklaşık yüzde 37 civarında olduğunu anımsattılar.

Aradaki 25 puanlık farkın, ocak ve şubattaki toplam 5 puanlık enflasyonun ardından mart ve nisandaki büyük olasılıkla 2 haneye varacak aylık enflasyon oranlarıyla önemli ölçüde kapanacağını belirten bürokratlar, risk primi nedeniyle de devalüasyonun bir süre daha enflasyonun bir miktar üzerinde kalmasının normal olduğunu belirttiler. Bundan sonraki ilave kur artış miktarı da aylık enflasyon artışlarına paralel bir seyir izleyecek. Yılsonunda da kümülatif devalüasyonun, yıl sonu için yüzde 45 dolayında öngörülen enflasyona yakın bir düzeyde gerçekleşmesi öngörüldü.

Asıl risk enflasyonda
Kurdaki artışın nispeten doygunluğa ulaşmasının yanı sıra, IMF ve uluslararası kreditör camiadan dış kaynak sağlanmasının da devalüasyonu azaltıcı bir etki yapacağını belirten bürokratlar, piyasaların TL ve döviz cinsinden finansman dengesini görmeyi beklediğini belirttiler. Programın dış finansman ayağının sağlanmasıyla artık asıl riskin devalüasyonda değil, enflasyonda olduğuna dikkat çeken bürokratlara göre, mart ve nisan enflasyon oranlarının aşırı yüksek çıkmasından sonra en önemli riski beklentiler oluşturacak. Mart enflasyonu için 2 haneli beklentiler olduğunu anımsatan bir bürokrat, şunları kaydetti:

Yüzde 10`un üzerindeki bir devalüasyon ileriki aylara ilişkin beklentileri de önemli ölçüde bloke eder. Yılın son çeyreğinde enflasyonun aylık bazda yüzde 2`nin altına inmesi hedefleniyor. Mart - nisan enflasyonlarının çok yüksek çıkması veya ileriki aylarda enflasyondaki düşüş trendinin yavaş olması, beklentileri yükseltir. Bu da, piyasadaki ekonomik aktörlerin, yılsonu enflasyonuna ilişkin olarak daha yüksek tahminlerle pozisyon almaları sonucunu doğurur. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda enflasyonla mücadelemizde Maliye tedbirleri de büyük önem kazanacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.