Kur makası mayısta kapanacak
Kur politikası ve dalgalanan kur rejiminin temel amacı da, bu tarihten sonra döviz kurunun enflasyona paralel bir seyir izlemesi olacak
Finansal Forum`a bilgi veren bürokratlar, yılbaşından şubattaki serbest kur kararına kadar TL`nin reel değer kazanımının yaklaşık yüzde 12 dolayında olduğunu kaydederek, 22 Şubat`taki doğal devalüasyonun ardından dolar kurunda yaşanan değer artışının ise yaklaşık yüzde 37 civarında olduğunu anımsattılar.
Aradaki 25 puanlık farkın, ocak ve şubattaki toplam 5 puanlık enflasyonun ardından mart ve nisandaki büyük olasılıkla 2 haneye varacak aylık enflasyon oranlarıyla önemli ölçüde kapanacağını belirten bürokratlar, risk primi nedeniyle de devalüasyonun bir süre daha enflasyonun bir miktar üzerinde kalmasının normal olduğunu belirttiler. Bundan sonraki ilave kur artış miktarı da aylık enflasyon artışlarına paralel bir seyir izleyecek. Yılsonunda da kümülatif devalüasyonun, yıl sonu için yüzde 45 dolayında öngörülen enflasyona yakın bir düzeyde gerçekleşmesi öngörüldü.
Asıl risk enflasyonda
Kurdaki artışın nispeten doygunluğa ulaşmasının yanı sıra, IMF ve uluslararası kreditör camiadan dış kaynak sağlanmasının da devalüasyonu azaltıcı bir etki yapacağını belirten bürokratlar, piyasaların TL ve döviz cinsinden finansman dengesini görmeyi beklediğini belirttiler. Programın dış finansman ayağının sağlanmasıyla artık asıl riskin devalüasyonda değil, enflasyonda olduğuna dikkat çeken bürokratlara göre, mart ve nisan enflasyon oranlarının aşırı yüksek çıkmasından sonra en önemli riski beklentiler oluşturacak. Mart enflasyonu için 2 haneli beklentiler olduğunu anımsatan bir bürokrat, şunları kaydetti:
Yüzde 10`un üzerindeki bir devalüasyon ileriki aylara ilişkin beklentileri de önemli ölçüde bloke eder. Yılın son çeyreğinde enflasyonun aylık bazda yüzde 2`nin altına inmesi hedefleniyor. Mart - nisan enflasyonlarının çok yüksek çıkması veya ileriki aylarda enflasyondaki düşüş trendinin yavaş olması, beklentileri yükseltir. Bu da, piyasadaki ekonomik aktörlerin, yılsonu enflasyonuna ilişkin olarak daha yüksek tahminlerle pozisyon almaları sonucunu doğurur. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda enflasyonla mücadelemizde Maliye tedbirleri de büyük önem kazanacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN