Kredi kartında 150 trilyonluk ‘mil’ kavgası
THY`nin 15 Mart`tan itibaren ‘Shop&Miles’ ve Miles&Miles kartı sahiplerinin biriktirdiği millere karşılık vereceği bedava biletlerde sınırı yoğun sezonda yüzde 50 artırması, tartışma çıkardı.
THY, ‘‘En iyi sistem bu’’ derken, kart sahipleri, ‘‘Millerimizi yaktılar’’ dedi.
TÜRK Hava Yolları`nın (THY) müşterilerine bedava uçak bileti kazandırdığı ‘mil programı’nda değişikliğe gitmesi büyük tartışma yarattı. Tartışmalar, THY`nin 3.5 yıl önce başlattığı ve bugüne kadar yaklaşık 150 trilyon lira değerinde 10 milyar mil verdiği programda, ‘bedava uçak bileti’ kazanmak için gerekli olan mil miktarını artırmasıyla ortaya çıktı. ‘Mil kartı’ sahipleri böyle bir artış karşısında hukuki yollara başvuracaklarını belirtirken, THY, bu artış sayesinde bütün uçuşların ‘ödül mil’ sahiplerine limitsiz olarak açıldığını savundu.
THY, 15 Mart 2004`ten itibaren uygulamaya başladığı yeni mil programıyla, bedava uçak bileti kazanma mil oranlarını artırdı. THY, ödül biletlerle ilgili yeni uygulamaya konulan sistemde, yer kısıtlamasının tamamen kaldırılarak uçuş mili tablolarının yeniden düzenlenmesinin söz konusu olduğunu bildirdi. THY`den yapılan açıklamada, kurumun dünyada bir ilki gerçekleştirerek Miles&Miles ve Shop&Miles üyelerinin kazandıkları ödül millerinin kullanımındaki kısıtlamaları kaldırdığı belirtildi.
SINIRLI KOLTUK VARDI
Başka hiçbir havayolu şirketinde olmayan bu uygulama sayesinde bütün uçuşların ödül mil sahiplerine limitsiz olarak açıldığı dile getirilen açıklamada, şöyle denildi: ‘‘Dünyadaki diğer havayolları ile birlikte kullanımını benimsediğimiz ‘ödül millere sınırlı koltuk sayısı ayrılması uygulaması` daha önceki senelerde üyelerimizin yoğun şikayetlerine neden olmaktaydı. Bu kısıtlama nedeniyle kış sezonunda bile uçaklarda ödül millerin kullanımına ayrılan koltuklar birkaç adetle sınırlandırılmaktaydı. Yaz aylarında ise ödül millerle uçmak neredeyse imkansızdı. THY, yeni uygulamaya koyduğu sistem sayesinde, yoğun sezonda (yaz ayları, bayram v.s.) daha önceden hiç yer bulamayan yolcularımıza yüzde 50 artırımlı mille yer bulabilme imkanı sağladı. Yüzde 50 artırımlı mil harcamak istemeyen yolcularımız ise yüksek sezonda düşük sezon milleriyle eskiden olduğu gibi sınırlı sayıda yer imkanından yararlanabilecek. Yeni uygulamamızla ilgili çalışmalar 5 Nisan 2004`e kadar tamamlanacak.’’
THY açıklamasında şu bilgilere yer verildi: ‘‘Uçuş millerinin artırılması söz konusu değildir. Yer kısıtlamasının tamamen kaldırılarak uçuş mili tablolarının yeniden düzenlenmesi söz konusudur. Bir başka ifade ile THY, eskiden olduğu gibi veya dünyadaki diğer havayollarında uygulandığı gibi sadece düşük sezondaki uçuşlarda sınırlı sayıda koltuk ayırma yerine, ‘gerekirse en yoğun sezonda bile uçağın tamamını ödül millerine tahsis edebileceğini` taahhüt etmektedir. Ücretli yolcu yer bulduğu takdirde ödül biletli yolcu da yer bulabilecektir.’’
Kart sahipleri dava açmaya hazırlanıyor
THY`nin mil programında değişikliğe gitmesi, Miles& Miles ve Shop&Miles kartı sahiplerini kızdırdı. Bir çok tüketici uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirtirken, bir bölümü de THY`nin tek taraflı olarak programı değiştirdiğini kaydetti. Tüketiciler şu açıklamayı yaptı: ‘‘Kendimizi aldatılmış hissediyoruz. Çünkü THY, tüketiciyle yapmış olduğu mukaveleyi tek taraflı olarak kendi lehine değiştiriyor. Mil miktarını bir anda artırarak insanların hakkını yiyor. THY bize daha önce bilet vereceğim diye kandırıyormuş. Şimdi uçuşların mil sahiplerini limitsiz olarak açıldığını söylüyorlar. Bu Amerika’da olsa tazminatların altından kalkamaz.’’
THY: Bizim ‘mil sınırı` yine düşük
THY, yabancı havayollarının mil kullandırma tablolarına bakıldığında kendilerinin eşit veya daha düşük mil değerleri olduğunun görüleceğini belirterek, bazı Avrupa havayollarının iç hat ekonomi sınıf ödül bilet için 25 bin mil, Avrupa`dan Amerika`ya ekonomi sınıfı için 70 bin mil istediğini ve bunu yer kısıtlamasıyla uyguladığını vurguladı. THY`de ise iç hat ekonomi bilet için 15 bin mil, Amerika`ya ekonomi bileti için ise 65 bin mil gerektiği bildirilen açıklamada, ödül millerinin kullanımında söz konusu olan kısıtlamanın kalkmasının büyük rağbet gördüğü ve kullanım miktarının büyük ölçüde arttığı belirtildi.
Garanti: Program değişmese iyi olurdu
THY ile birlikte 3.5 yıldır mil programı konusunda işbirliği yapan ve müşterilerine Shop&Miles kredi kartıyla uçuşların dışında alışverişlerde mil kazandıran Garanti Bankas`nın Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, ‘‘THY mil programını keşke değiştirmesiydi. Değiştirecekse de keşke bunu profesyonellerle oturup yapsaydı’’ dedi.
Sezgin, mil programlarının tüm dünyada çok tutulduğunu ve şirketler için önemli olduğunu belirterek, ‘‘İnsanlar bu programlar sayesinde 300-400 dolarlık uçak biletlerine bedava sahip oluyor’’ dedi. Türkiye`de ise millerin kazanıldığını ama kullanılmadığını söyleyen Sezgin, ‘‘THY bugüne kadar bilet satmaya öncelik veriyordu. Ama yeni uygulamayla söylediklerine göre mil sahipleri tüm uçuşlardan yararlanabilecekler’’ dedi.
Mil programları için tüm dünyada havayolu şirketlerinin ‘Z` sınıfı uygulamasını gerçekleştirdiklerini kaydeden Sezgin şöyle konuştu: ‘‘Bu sınıf mil sahiplerine uçaklarda belli kontenjanlar sağlıyor. Ama bunlar genellikle iki üç koltukla sınırlı sayıda. Bu konuda tüketicilerden bir çok şikayet geliyordu. THY`nin yeni yönetimi de mil programını gözden geçirerek değiştirdi. Bedava uçak bileti kazanmak için gereken mil miktarlarını yoğun ve düşük sezon olarak ayırdı.’’
Sezgin, yeni mil programının hem sık sık uçan uçan hem de Shop&Miles kredi kartını kullanlar için mantıklı olduğunu söyledi.
Kazanılan her bir ‘mil`in fiyatı 15 bin lira ediyor
THY, 3.5 yıl önce başlattığı mil programıyla bugüne kadar 5.7 milyar mili Garanti Bankası`nın Shop& Miles kredi kartlarıyla, 3.5-4 milyar mili de Miles& Miles kartlarıyla kullandırmış. THY`nin kullandırdığı yaklaşık 10 milyar milin parasal karşılığı ise 150 trilyon lirayı buluyor. Bu hesaplamayı uçak bilet fiyatlarını o uçuş için gereken mile bölerek hesapladık. Yani 212 milyon lira olan İstanbul-Ankara gidiş dönüş uçak bileti fiyatını, bu bilet için gereken mil değerine yani 15 bin mile bölerek yaklaşık mil başına parasal değeri çıkardık. Sonuçta her bir milin gerek yurtiçi gerekse yurtdışı karşılığı 15 bin liraya eşit geliyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN