Kredi borcu ödenmezse ne olur?

14.10.2018 - 12:09 | Son Güncelleme :
Kredi borcu ödenmezse ne olur? | Ekonomi Haberleri

Kredi borcu ödenmezse ne olur? Bu soru kredi borcu ödeyen pek çok kişinin aklında. Peki kredi borcunun ödenmemesi nelere yol açar?

Hangikredi.com tarafından hazırlanan bu yazıda kredi borcunun ödenmemesi halinde hangi yaptırımlarla karşılaşılabileceği anlatılıyor.

ÖNCE İDARİ TAKİP, SONRA YASAL TAKİP!

Kredi borcu ödenmezse bankalar nezdinde bir idari takip söz konusu olabileceği gibi Merkez Bankası Kara Listesi’ne girebileceğiniz yasal takip de söz konusu olabilir.

Yasal takibe gelmeden önce önünüzde 3 ay kadar daha doğrusu 90 günlük bir süre bulunur. Tanınan bu 90 günlük süre aralıksız 90 gün değildir. Toplam gecikmiş borcunuz 90 güne denk geliyorsa bu, idari takibin başlaması için yeterlidir. Eğer bu süre zarfında borcunuzu kapatırsanız sadece gecikme faizi ödersiniz.

Haberin Devamı

Gecikmenin 54. gününde borçluya ihtar çekilir. Gecikme faizi ile birlikte eğer ihtar çekilmişse ihtar ücreti de borçluya yansır. Eğer 54 günlük ödeme yapmayıp ihtar alırsanız, hem gecikme faizini hem de ihtar ücretini ödeyerek gecikme gün sayınızı geriletebilirsiniz.

90 GÜN İÇERİSİNDE BORCUNUZU ÖDEMEZSENİZ İDARİ TAKİP BAŞLAR.

90 günlük süreçten sonra banka, sizinle doğrudan iletişime geçerek geciken 3 aylık borcun faizi ile ödenmesini talep eder. Ayrıca ihtar ücretini de ödemeniz gerekir. Bu süreçte borcun ödenmesi için size tanınan süre 7 gündür. Eğer kalan borcun tamamını faizi ve ihtar ücreti ile birlikte öderseniz yasal takibe geçilmez. Dilerseniz yapılandırma talebinde de bulunabilirsiniz.

HUKUKİ SÜRECİN BAŞLAMASI NE DEMEK?

İdari takip sürecinde borcunuzu ödemez ya da yapılandırmazsanız borcunuz avukata ya ad varlık şirketlerine devredilir. Yani artık yasal takip süreci başlamış olur. Avukat aracılığıyla yürütülen yasal takip ile birlikte artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz, yani kredi siciliniz bozulur. 5 yıl süreyle kredi alamayacağınız gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

“Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur” sorusunun cevabı da kredi ile aynı: 90 gün sonunda borcunuzu ödemezseniz yasal takip başlar. Banka avukatları ile muhatap olur ve kara listeye gireceğiniz gibi icralık da olabilirsiniz.

KREDİ KARTI BORCUMU ÖDEYEMİYORUM, NE YAPMALIYIM?

“Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum, ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız size tavsiyemiz en azından “asgari ödeme” tutarını bankaya yatırmanız yönünde olacaktır. Bu şekilde de borcun kalan kısmi için faiz işleyecektir ancak en azından yasal takibin başlamasına engel olmuş olursunuz. Ancak unutmayın ki asgari tutarı ödemek sadece birkaç defaya özel yapabileceğiniz bir şey. Sürekli borcun sadece asgari tutarını ödemek borcunuzu daha da arttıracak ve süreci daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecektir.

Kredi borcu ya da kredi kartı borcunuzu ödeyemediğinizde atacağınız en mantıklı adım bankanızla görüşerek yapılandırma talep etmek olacaktır. Yapılandırma sayesinde vadeyi uzatıp, taksitleri düşürerek ödemelerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Böyle bir durumda atabileceğiniz bir diğer mantıklı adım başka bir bankadan borç transferi kredisi talep etmek olabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.