"Köklü değişiklikler yapmak gerekiyor"
Ağbal, "KDV Kanunu'nda mutlaka köklü bir takım değişiklikler yapmak gerekiyor. KDV'den herkes şikayetçi" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorlu Silver Side Hotel'de düzenlenen MÜSİAD 95'inci Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Ağbal, Türkiye'nin son 14 yılda büyüdüğünü, geliştiğini ve kalkınma konusunda önemli mesafeler kaydettiğini söyledi. Maliye politikasını da iki temel eksende düşünmek gerektiğini belirten Bakan Ağbal, "Maliye politikası bir taraftan ekonomik istikrara katkı verdi, diğer taraftan da büyüme politikalarına destek verdi ve özellikle maliye politikasını ve özelde vergi politikasını büyümeye destek veren bir çerçeve içerisinde daha da iyileştirmek istiyoruz.
Son 1 yıl içerisinde yaptığımız düzenlemelere bakacak olursanız şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki gerçekten yatırıma, üretime, istihdama, ihracata destek veren çok sayıda düzenlemeyi ardı ardına hayata geçirdik. Yatırım maliyetlerinin aşağı çekilmesi, üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi, kayıtlı ekonomiye destek olmak bakımından işlem maliyetlerinin düşürülmesi, piyasada rekabet eşitsizliğine neden olan vergi uygulamalarının ortadan kaldırılması, gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdik" dedi.
"KDV'DEN HERKES ŞİKAYETÇİ"
Önem verdikleri konulardan bir tanesinin de Katma Değer Vergisi Kanunu olduğunun altını çizen Bakan Ağbal, "Gerek sizlerden gelen talepler gerekse sizlerin tarafından ifade edilen şikayetler çerçevesinde gördüğüm şey şu ki katma değer vergisi kanununda mutlaka ve mutlaka köklü bir takım değişiklikler yapmak gerekiyor.
KDV'den herkes şikayetçi. KDV'den memnun olan kimseyi görmedim şu ana kadar. Ne zaman KDV konusu açılsa ya oranlar aşağı çekilsin, ya iade süreleri kısaltılsın, bu karmaşıklıklar ortadan kaldırılsın şeklinde çok sayıda talep var. Bugün baktığınızda dünyada ülkelerin çoğu KDV kanunlarını uyguluyor ama farklı farklı KDV sistemleri var, farklı farklı KDV uygulamaları var. 1985 yılında uygulamaya koyduğumuz Katma Değer Vergisi Kanunu'nu artık 32 yıllık bir süreden sonra yeniden masaya yatırma zamanı geldi.
Biz istiyoruz ki KDV Kanunu mükellef üzerinde eziyete dönüşmesin, kayıtlı olmayı cezalandırmasın, üretimi yatırımı engellemesin. İşletmeler üzerinde ağır finansman yükleri oluşturmasın, uygulaması kolay olsun, bürokrasisi az olsun. Uygulayıcılar bakımından da idare bakımından da ciddi bir denetleme ciddi bir uyum meselesi olmaktan çıksın. Onun için kapsamlı bir KDV reform çalışması başlattık" diye konuştu.
"32 YILLIK UYGULAMAYI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
"İdare olarak hem 32 yıllık uygulamayı baştan sona gözden geçireceğiz hem de inceleyeceğiz ve özellikle de iş hayatımızdan sanayicilerimizden, işletmelerimizden gelen önerilere kulak vereceğiz" diyen Bakan Ağbal, "Bütün bu çalışmalar sonunda da kapsamlı bir KDV reform paketini inşallah Bakanlar Kuruluna getireceğiz.
Burada birinci önceliğimiz KDV kanunun gerçekten yeni geliştirilecek yapısı itibariyle bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve işletmelerimizin uyum bakımından daha rahat edecekleri bir sisteme kavuşturulması. Özellikle vergi oranlarının farklılığı veya ihracat işlemleri nedeniyle işletmelerimizin üzerinde KDV yükü kalıyor. Bu kadar finansmana erişimin zor olduğu sıkıntılı dönemlerde bu sefer vatandaş finansa erişemezken mevcut finansını da gidip KDV'de bırakıyor. Dolayısıyla bütün bunlarla radikal bir şekilde geliştirecek çalışmayı hep beraber yürüteceğiz" şeklinde konuştu.
"TEKNOLOJİYİ DAHA FAZLA KULLANACAĞIZ"
Özellikle defter tutma konusunda önümüzdeki dönemde büyük kolaylıklar getireceklerini söyleyen Bakan Ağbal, "Artık teknolojiyi daha fazla kullanacağız, e-devlet uygulamalarını kullanacağız. Artık vatandaşımız defterini eski usulle 40 yıl öncesinin usulüyle gidip notere tasdik ettirmekten kurtulacak. Tamamen elektronik ortamda devlet olarak bizim sağlayacağımız ortamda doğrudan doğruya defterini tutabilecek. Böylelikle, tasdiktir, saklamadır bunlar da kalkacak. Dün akşam da söyledim, sanayi diyoruz, teknoloji diyoruz, yapay zeka diyoruz o zaman bütün bunların devletin uygulamalarına da gelmesi lazım.
İnşallah gelir idaresi başkanlığı üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Özellikle küçük orta ölçekli işletmelerimizden başlamak üzere artık defter tutma işini, belge düzenleme işini tamamen elektronik ortama taşıyacağız. İşletmelerimiz öyle bir zaman gelecek ki artık beyanname doldurmayacak, beyanname vermeyecek biz sistemden otomatik olarak beyannamesini yazacağız" dedi.
"BİR ÇOĞUMUZUN ŞİKAYET ETTİĞİ KONU HAKSIZ REKABET"
Bakan Ağbal açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Sistem, mevzuat, uyumlu mükellefe olabildiğince kolaylık getirmeli, ona destek olmalı. Ama her şeye rağmen sistemin tüm iyileştirmelerine rağmen buna uymak istemeyen, vergisini ödemek istemeyen primini ödemek istemeyene de gerçekten caydırıcı yaptırımlar getirilecek, bunu sağlayacağız. Bizim mevcut sistemlerimiz maşallah hep herkes yanlıştır diye yapılmış. Hep herkes eksik öder diye yapılmış. Ama ne olmuş eksik ödeyen eksik ödemeye devam etmiş ama iyi niyetli mükellef ne yapmış biraz sıkıntı çekmiş. Şimdi biz diyoruz ki biz mükellefimize inanıyoruz, biz mükellefimize güveniyoruz. Mükellefimiz devletine karşı yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getirir. O zaman kuralları da buna göre inşa edeceğiz. Bütün bunlara rağmen, bütün bu imkanlara rağmen birisi eğer yanlış yapıyorsa da aynen batı memleketlerinde olduğu gibi devlet bunun üzerine çok daha etkin ve caydırıcı gidecek. Niye, aslında haksız rekabet olmasın diye. İyi niyetli mükellefin hakkı yenmesin diye. Bugün bir çoğumuzun şikayet ettiği konu haksız rekabet."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN