Koalisyon umudu kalmazsa yabancı yatırımcı ne yapar?
Yabancı yatırımcılar Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağını yakından takip ediyor. Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarlarından Erdal Sağlam bugünkü yazısında yabancı yatırımcıların koalisyon görüşmelerinin artık netlik kazanmasını beklediğini yazdı
''Peki, koalisyon umudu doğarsa yabancı yatırımcının tavrı ne olur, koalisyon umudu kalmazsa ne yaparlar'' sorularını soran Sağlam, koalisyon umudu görülürse yatırımcıların kısa süreli kar fırsatı görüp ülkeye girebileceğinin altını çiziyor.
Sağlam'ın yazısı şöyle:
Yabancı yatırımcılar, banka ve aracı kurumların Türkiye'ye ilişkin nabız tutma çabalarını yeniden yoğunlaştırdığını görüyoruz. Ankara hafta başından bu yana, yine çok sayıda yabancı yatırımcı ve bankacının ziyaretine sahne oluyor.
Yabancıların yanıt aradığı hemen hemen tek soru, "Koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağı" oluyor. Bu nedenle diğer ziyaretlerinden farklı olarak bu kez hükümet üyelerini değil, partileri ziyaret etmeyi tercih ediyorlar. Bazı ekonomi bürokratlarını da ziyaret ettikleri ama burada da koalisyonu, olduğu ya da olmadığı takdirde neler yapılabileceğini sorguladıklarını söyleyebiliriz. İlk olarak devam eden AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkıp çıkmayacağını öğrenmeye, tahmin etmeye çalışıyorlar. Bunun ardından ise Cumhurbaşkanı'nın son dönemdeki tavırları nedeniyle, AKP'nin MHP ile koalisyon kurmasının mümkün olup olamayacağını sorguluyorlar.
Özetle; son viraja girilirken yabancı yatırımcı Türkiye'de bir koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağını anlamaya çalışıyor. Önümüzdeki hafta içinde AKP-CHP koalisyonunun olup olmayacağının artık netlik kazanması beklenirken, bunu önceden görmek ve ona göre tavır almak için çaba içinde.
Peki, nabız tutmaya gelen yabancıların nabzı nasıl atıyor derseniz; bizim gözlemimiz çok da umutlu olmadıkları yönünde. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tavırlarının bir koalisyona izin vereceği konusunda ciddi endişeleri var. Erdoğan'ın AKPCHP yerine AKP'nin MHP ile koalisyonuna daha sıcak baktığını düşünüyor, CHP ile olmazsa bunun olup olmayacağını öğrenmeye çalışıyorlar.
Şu kadarını söyleyelim ki; Türkiye'de demokratik hakların hakim olup olmaması, çatışma ve terör hareketlerinin bizatihi kendisi, yabancı yatırımcılar için ikinci planda. Onlar bu siyasi çatışma havasının ve terörün etkilerini, özetle; buraya gelip para kazanıp kazanamayacaklarını sorguluyorlar. Bu her zaman böyle olmuştu, yine aynı şekilde yatırım iklimini bilmek, önceden görmek istiyorlar. Doğal olarak temaslarını da bu amaca dönük gerçekleştiriyorlar.
AKP YABANCININ TAVRINI BİLEREK KARAR ALACAK
Peki, koalisyon umudu doğarsa yabancı yatırımcının tavrı ne olur, koalisyon umudu kalmazsa ne yaparlar? Gözlememiz o ki; koalisyon umudu görülürse, kısa süreli kâr fırsatı görüp, giriş kararı alanlar olabilir. Ancak yine aynı kapsamda, koalisyon olması halinde bile çok yüklü girişler olmayacağını, sadece kısa süreli fırsatı kaçırmamak için girecekler olacağını görüyoruz. Koalisyon olsa bile çok yüklü ve daha ortauzun vadeli bir yabancı girişi beklenmemeli.
Aynı kapsamda, Türkiye'de pozisyonu bulunanların da koalisyon umudu doğarsa çıkmaktan vazgeçip bir süre daha kalacaklarını söylemeliyiz.
Koalisyon umudu görmezlerse ne olur derseniz; mevcut yabancı sermaye hemen çok yüklü çıkış yapmaz ama, çıkmak için fırsat kollar, yenisi de gelmez.
Bu gözlemimiz kısa süreli tavırlara ilişkin. Orta ve uzun vadede ise Türkiye ekonomisine girişi pek düşünmediklerini gözlemledik. Tüm gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahında azalma olduğunu, yeni süreçten en olumsuz etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'yi gördüklerini, yeni bir hikaye olmadan eskisi gibi Türkiye ekonomisinin kendileri için cazip yatırım olamayacağını belirtiyorlar.
Zaten Türkiye için sat tavsiyesi giderek artarken, koalisyon olmayacağının anlaşılması, belli ki yabancıların çıkışını hızlandıracak.
Cumhurbaşkanı ve AKP'nin bu tavrı bilmemesi imkansız. Buna rağmen koalisyon yerine yeni seçime gitmenin maliyetini bile bile karar alacaklar.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN