KİT`lerin Açıkları IMF`yi Kızdırdı
IMF, 2001 yılı için 2.2 katrilyon liralık finansman açığı öngörülen KİT sisteminde tasarruf yapılmasını istedi.
Stand - by anlaşmasında KİT`lerin rehabilitasyonun için verilen sözlerin gecikmesi, 2001 KİT finansman açıklarının 2.2 katrilyon lira olarak belirlenmesi, IMF`yle yapılan görüşmelerde sorun oldu. 2001 Yılı için hazırlanan ve IMF ile müzakere masasına getirilen işletmeci KİT`ler finansman programına göre, gelecek yıl gelirlerin 18 katrilyon 405 trilyon lira olması bekleniyor. Buna karşılık, işletmeci KİT`lerin gider toplamları ise 20 katrilyon 610 trilyon lira olarak belirlendi. Dolayısıyla aradaki yaklaşık 2 katrilyon 210 trilyon liralık finansman açığı, iç ve dış borçlanmayla karşılanacak. Ayrıca bütçeden görev zararı ödemesi yapılacak.
Bu arada KİT`lerin yatırım ödeneği taleplerinde de büyük çapta kesintilere gidildi. Enerji darboğazına ve bu alandaki yatırımların gecikmesine rağmen, istikrar programı hedeflerinin tutturulması, programa uyulması amacıyla IMF ile müzakereler sırasında, yatırım ödeneği tahsisleri üçte bire indirildi.
TEAŞ, TEDAŞ, DSİ, EİEİ gibi enerji sektöründeki kuruluşların gelecek yıl için yatırımlarını sürdürebilmek, zamanında yetiştirebilmek için talep ettikleri toplam 3 katrilyon 824 trilyon liralık ödenek tahsisi isteği, yapılan kesintiler sonrasında toplam 1 katrilyon 574 trilyon liraya düşürüldü. TEAŞ`ın 875 trilyonluk talebi, kesilerek 750 trilyona indirilirken, TEDAŞ`ın 966 trilyon liralık ödenek talebi de 350 trilyon liraya düşürüldü. DSİ`nin baraj ve hidroelektrik santrallar için 2001 yılında talep ettiği, 1 katrilyon 959 trilyon liralık tahsisat tutarı da, 466 trilyon liraya indirildi. Enerji sektörü KİT`lerinin hem finansman açıklarının çok büyük boyutlarda olması, hem de ödenek talepleri tutarının üçte bire düşürülmesi, KİT finansman açıklarının büyümesinde etkili olurken, hükümetin daha çok enerji özelleştirmelerine, özel sektörün bu alandaki yatırımlarına ve işletme hakkı devirlerine hız vermek amacıyla kamunun bu alandaki yatırıma ayıracağı kaynakları kısmaya yöneldiği belirtildi. (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN