Key Hesabının Tasfiyesinde Sorun

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Emlak Konut İle Toki Arasinda, 386.9 Trilyon Liralik Key Hesaplarinin Temsili Konusunda Sorun Yaşaniyor -Toki, Key Hesabina Mahsuben Emlak Konut`A Devredilen Arsalara İstinaden, Sermayenin Yüzde 60.4`Ünün Toki Adina Tescili İçin Olağanüstü Genel Kurul İstedi -Hazine, Hisse Tescil İşleminin Arsalarin Ekspertiz İşlemi Tamamlanmadan Yapilmasi Halinde, Emlakbank`In Mali Durumunu Olumsuz Etkileneceğini Bildirdi.


ANKARA (A.A) - 20.11.2000 - Yaklaşık 3-3.5 milyon hak sahibin ilgilendiren 386.9 trilyon liralık konut edindirme yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi amacıyla kurulacak 640.3 trilyon lira sermayeli Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı (GMYO) A.Ş`de temsil sorunu yaşanıyor. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), KEY hesabına mahsuben Emlak Bankası tarafından Emlak Konut`a devredilen arsalara istinaden şirket sermayesinin yüzde 60.4`ünün TOKİ adına tescili için harekete geçti. TOKİ, Emlak Konut Yönetim Kurulu`ndan, şirketin genel müdürünün ve hazine temsilcisinin muhalefet kararına karşın, şirketin sermaye yapısının yeniden tescilini sağlamak üzere olağanüstü genel kurul yapılmasına ilişkin karar çıkarttırdı. Hazine ise Emlak Konut`a devredilen arsaların expertiz değerinin belirlenmesine ilişkin çalışma tamamlanmadan ortaklık paylarının yeniden tescil edilmesi halinde bankanın mali yapısının olumsuz etkileneceğini bildirdi.


Edinilen bilgiye göre, hisse senetleri hak sahiplerine devredilinceye kadar hisselerin mali ve yönetimsel haklarını temsil etmekle görevlendirilen TOKİ, Emlak Bank tarafından KEY hesaplarına mahsuben Emlak Konut`a devredilen 386.9 trilyon liralık arsaya karşılık gelen hisselerin, hak sahipleri namına TOKİ adına tescili için harekete geçti. İlgili devlet bakanlığı tarafından Emlak Konut yönetimine atanan M. Turgut Öztaşkın ile TOKİ Başkan Yardımcısı Ali Alp`in çağrısı ile şirket Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Şahin`in izne ayrılmasından bir gün sonra yapılan yönetim kurulu toplantısında, sermaye teşekkülünün mevzuata uygun olarak tescili amacıyla 3 Ekim 2000`de olağanüstü genel kurul yapılması kararı alındı. Bu toplantıya Hazine adına yönetim kurulu üyesi olan Ahmet Kutlu da mazeret bildirerek katılmadı. Yönetim kurulu kararının Emlak Bankası`na bildirilmesi üzerine, banka, Emlak Konut`a, şirketin yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü ile bir yönetim kurulu üyesi olmadan toplantı yapılarak olağanüstü genel kurul kararı alınmasını eleştiren bir yazı yazdı. Banka, ancak arsaların expertiz değerinin belirlenmesinden sonra olağanüstü genel kurul yapılmasının uygun olacağını bildirdi.


TOKİ`NİN GENEL KURUL ISRARI;

Emlakbank`ın karşı çıkmasına karşın, Emlak Konut yönetiminin 13 Ekim`de yaptığı toplantıda, KEY hesaplarına mahsuben devredilen arsaları temsil eden 386.9 trilyon liralık hissenin TOKİ adına tescili için, şirketin yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü ile Hazine temsilcisinin itiraz şerhlerine rağmen, bakanlığın atadığı 3 üyenin kararı ile 2 Kasım`da olağanüstü genel kurul yapılması kararı alındı. Emlak Bankası, Emlak Konut`a olağanüstü genel kurula katılmayacağı ve toplantının ertelenmesi gerektiği kararını bildirdi.


HAZİNE`NİN GÖRÜŞÜ;

TOKİ`nin, KEY hesaplarına mahsuben devredilen arsalara ilişkin hisselerin TOKİ adına tescil edilmesi ısrarına karşın, Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Recep Önal, arsaların rayiç değeri belirlenmeden yapılacak ortaklık tescil işleminin Emlakbank`ın mali bünyesini olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirdi. Bakan Önal, Devlet Bakanı Faruk Bal`a gönderdiği yazıda, yeniden değerleme çalışmaları tamamlanmadan gerçekleştirilecek tescil işlemininin yasal dayanağı bulunmadığı, şirket rayiç değerinin belirlenmesi işleminin tamamlanmasını takiben ortaklık paylarının tespit edilerek tescil işleminin gerçekleştirilmesi gereği düşünülmektedir ifadesine yer verdi.


AMAÇ, EMLAKBANK`IN MALİ BÜNYESİNİ İYİLEŞTİRMEK;

Devlet Bakanı Recep Önal`ın yazısında, Emlak Konut`un GMYO`ya dönüştürülmesi kararı uyarınca bankanın 249.9 trilyon liralık taşınmazı şirkete devrettiği hatırlatıldı. Söz konusu kararın, Emlak Bankası`nın mali durumundaki yetersizlikler dolayısıyla Bankalar Kanunu çerçevesinde belirlenen yükümlülüklerini yerine getirememesi sonucunda durdurulan kredi işlemleri nedeniyle banka bilançosunun fiktif olarak düzeltilmesini teminen, faaliyetlerine yeniden başlamasını sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği vurgulanan yazıda, Bu işlemler sonucunda, banka aktifinde meydana gelen artış ile pasifteki azalış arasındaki farkın kar olarak bilançoya yansıtılması sağlanmak suretiyle, banka mali bünyesi kaydi olarak iyileştirilmiştir denildi. KEY hesaplarının tasfiyesi amacıyla çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) uyarınca da, bu hesaplara mahsuben 386.9 trilyon liralık taşınmazın Emlak Konut`a aktarılarak, şirketin sermayesinin 640.3 trilyon liraya yükseltildiği belirtilen yazıda, arsaların yeniden değerlendirilmesinden sonra hak sahiplerinin payları belirlenmeden KEY hesaplarını temsil eden hisselerin TOKİ adına tescilinin hukuken mümkün olmadığı kaydedildi.


YENİDEN DEĞERLEME ÇALIŞMALARI 15 GÜNDE BİTECEK;

Emlak Konut`a devredilen tüm arsaların expertiz değerlerinin belirlenmesi amacıyla çalışmalar devam ederken, şirket yönetiminin, 2 muhalif karara rağmen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`na başvurarak olağanüstü genel kurul için karar çıkarttığı belirtildi. Buna göre, şirket yönetim kurulu, yakında toplanarak, hisselerin yeniden tescili için olağanüstü genel kurul yapmak üzere karar alacak, tarih belirleyecek. TOKİ, Emlak Konut`un hissesine şu anda tamamen Emlakbank`ın sahip göründüğünü, KEY hesabı sahiplerinin hiçbir şekilde temsil edilmediği, bunun mevzuata aykırı oluduğu görüşünü savunuyor. Emlak Konut`a KEY hesaplarına mahsuben devredilen 386.9 trilyon liralık arsanın, toplam 640.3 trilyon liralık sermaye içinde yüzde 60.4 hisseye denk geldiğini kaydeden TOKİ, expertiz çalışmalarının sonucu fazla etkilemeyeceğini, hak sahiplerinin temsili açısından yüzde 60.4 hissenin TOKİ adına tescil edilmesi gerektiğini belirtiyor.


EXPERTİZ SONUÇLARI ÖNEMLİ;

Diğer taraftan, Emlakbank`ın Emlak Konut`a sermayesine mahsuben devrettiği 249.9 trilyon liralık taşınmazın expertiz sonuçları belli oldu. Bu arsaların rayiç değeri 347 trilyon lira olarak belirlenirken, bu değerin, bazı ek çalışmalar ile daha da artabileceği belirtiliyor. KEY hesaplarına mahsuben devredilen 386.9 trilyon liralık arsaların expertiz çalışmalarının ise 10-15 gün içinde bitebileceği kaydedildi. Yetkililer, expertiz değerleri belirlenmeden hisselerin tescil edilmesi halinde, yüzde 1`lik bir hissenin en az nominal 6.4 trilyon lirayı ifade etmesi nedeniyle, bankanın ve diğer üçüncü kişilerin haklarının gasp edilmesi anlamına geleceğini öne sürüyorlar.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.360 Değişim: -0,32% Hacim : 31.965 Mio.TL Son veri saati : 12:34
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.433
Açılış: 9.419
34,5422 Değişim: 0,31%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,5575
Açılış: 34,4347
36,5259 Değişim: 0,65%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5476
Açılış: 36,2908
2.877,86 Değişim: 1,44%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.