Kamu Bankasız Kalacak

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TBBM Plan ve Bütçe Komisyonu`da görüşülmeye başlanan tasarı kamu bankalarının 3 yıl içinde özelleştirilmesini öngörüyor.


Devlet Bakanı Önal, Ziraat, Halk ve Emlakbank`ın zararlarının 11 katrilyon lira olduğunu söyledi. IMF ile Ek Niyet Mektubu pazarlığı çerçevesinde ön şart olarak gündeme gelen, Dünya Bankası Mali Sektör Uyum Kredisi için mutlaka yürürlüğe girmesi gereken kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı, süratle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine alındı. Tasarı, kamu bankalarının 3 yıl içinde özelleştirilmesini, bu işlemin en geç 4.5 yılda tamamlanmasını öngörüyor. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Komisyon`da yaptığı sunuşta, Amacımız devletin finans kesiminden çekilmesidir dedi. Ziraat, Halk ve Emlakbank`ın görev zararları tutarının 11 katrilyon lirayı (16 milyar dolar) aştığını açıklayan Önal, şöyle devam etti:


Üç kamu bankası, Türk bankacılık sisteminin yüzde 40`ını oluşturmaktadır. Bu nedenle, üç kamu bankasının performansı tüm banka sistemi üzerinde belirleyici olmakta, bu bankaların mali yapılarındaki değişimler, sektöre de yansımaktadır. Kanun`un amacı, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması yoluyla gerek idari gerekse mali yapılarının güçlendirilmesi ve nihai olarak özelleştirilmeleridir. Tasarı, yürütülmekte olan enflasyonla mücadele ve yeniden yapılanma programı ve bu çerçevede uluslarararası kuruluşlara verilen taahhütlerle de tam bir uyum içindedir. Bu yasanın uygulanmasıyla Türk bankacılık sistemindeki reformun tamamlanması mümkün olacak, sistem çağdaş ve bağımsız bir yapıya kavuşacaktır.


DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Kamu bankalarının özelleştirilmesini öngören tasarıda şunlar düzenleniyor:

* Ziraat, Halk ve Emlakbank, yeniden yapılandırılarak, hisselerinin yüzde 100`üne kadarı özel sektöre satılabilecek.

* Kamu bankaları KİT statüsünden kurtarılarak, özerk anonim şirket statüsüne dönüştürülecek ve özel hukuk hükümlerine göre çalışacak.

* Bankaların yıllık faaliyetleri, bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenecek. Raporlar genel kuruda görüşülecek.

* Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmalarına ilişkin yöntemler daha sonra Bakanlar Kurulu`nca belirlenerek kamuoyuna açıklanacak.

* Yeniden yapılandırma ve satış işlemleri 3 yıl içinde tamamlanacak. Hükümet bu süreyi 1.5 yıl uzatabilecek.

* Banka personeli özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak ve ücretler yönetim kurulları belirleyebilecek.

* Kamu bankalarının birikmiş görev zararı, Hazine`nin belirleyeceği bir plan dahilinde ödenecek.

* Kamu bankalarına, ödeneği verilmeyen hiçbir görev yüklenemeyecek.

* Kamu bankalarında çalışmakta olan personele başbakanlık müsteşarı kök aylığının yüzde 150`sini geçmeyecek tutarda bankacılık tazminatı ödenebilecek.

* 2002 yılına kadar emekliliğini kazanan kamu bankası personelinden, emekliye ayrılmak isteyenlere, yüzde 20 fazla emekli ikramiyesi ödenecek. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.347 Değişim: -0,46% Hacim : 21.554 Mio.TL Son veri saati : 11:12
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.433
Açılış: 9.419
34,5026 Değişim: 0,20%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,5068
Açılış: 34,4347
36,4483 Değişim: 0,43%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.867,61 Değişim: 1,08%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.