Kamu Bankası Da Hasta

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Emlakbank`ın gayrinakdi kredileri 800 trilyona çıkarken, Halkbank`tan 327 trilyon, Ziraat Bankası`ndan 210 trilyonluk gayrinakdi kredi kullandırıldı. YDK, `İşlemlere son verin` dedi


Özel bankalara `içlerinin boşaltıldığı` gerekçesiyle el konularak kamuoyunda `Banka Hastanesi` olarak adlandırılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilirken, kamu bankalarının durumunun da hastanelik(!) olduğu Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporlarıyla ortaya konuldu. Kaynağı kalmayan bankalar `harici teminat mektupları`yla istedikleri firmalara kaynak aktarmaya devam etti.


REKOR EMLAKBAN`TA;

Gayrinakdi kredilerde 800 trilyon lira ile rekor Emlakbank`ta. Bunu 327 trilyon lira
ile Halkbank ve 210 trilyon lira ile Ziraat Bankası izliyor. YDK, uygulamaya son verilmesini isterken, Ziraat`in gayrinakdi kredileri diğer bankaların teminatlarıyla yaptığı için risk taşımadığına dikkat çekti. YDK raporları, kamu bankalarının kaynak yokluğu çekerken bile soyulmaya devam ettiğini ortaya çıkardı. YDK`nın Emlak, Halk ve Ziraat bankalarına ilişkin 1998 raporlarında, harici teminat mektupları yoluyla kullandırılan gayrinakdi krediler riskinin büyüdüğünü vurguladı. YDK raporlarında, Teminat mektupları nakit kredilerden daha da risklidir. Çünkü nakit krediler bankanın ankes durumu gözününde tutularak verilebildiği halde, teminat programları nakit programı dışında kaldığı için banka kaynağına dönüşükleri takdirde ani nakit sıkışıklarına neden olmaktadır denildi. YDK raporlarında, gayrinakdi kredilerle ilgili işlemlere bankaların risklerini artırdığı gerekçesiyle son verilmesi de istendi. Emlakbank`ın gayrinakdi kredi riskinin 1998 sonu itibarıyla 784.9 trilyon lira olduğu, bu riskin yüzde 35.3`ünün ise 49 şirket grubuna ait 458 trilyon liralık kredi olduğu olduğu kaydedildi.


GÜNLÜK ZARAR 1.5 TRİLYON;

Emlakbank`ın risk taşıyan gayrinakdi kredilerinin ödeme planına bağlandığı, ancak 2000 Mayıs`ından bu yana hiçbir ödeme yapılmadığı belirlendi. Emlakbank`ın günlük zararının 1.5 trilyon lira olduğu vurgulandı. Emlakbank ile iş yapan müteahhit firmaların büyük çoğunluğu daha sonra batık bankaların sahipleri oldular ve gayri nakdi krediler kullanarak Emlakbank`ı ikinci kez hortumladılar. Banka kredilerinin yüzde 47`sini kullanan Ceylan Grubu, daha sonraki yıllarda Bank Kapital`i, Balkaner Grubu da Yurtbank`ı satın aldı. 1966 yılında Bank Kapital`e Emlakbank`tan 7.5, Yurtbank`a ise 5 milyon dolar depo yapıldı.


HALKBANK`IN DURUMU;

Halkbank`ta ise gayrinakdi krediler aynı dönem itibarıyla 327.3 trilyon olarak belirlendi. Halkbank`ın yurtdışı banka ve finans kuruluşlarından sağlanan kuruluşlara kontrgaranti verdiği de belirtilerek, şöyle denildi: Herhangi bir borcun vadesinde ödenmesini teminen talepte bulunanlara teminat mektubu verilemeyeceğinin belirtildiği halde yurtdışı banka ve kuruluşlardan temin edilen uzun vadeli kredilere kontrgaranti olarak verilen Dövize Natık Teminat Mektubu ve Aval kredilerinde büyük artış olduğu bu durumun bankayı ileride çok büyük taahhütlerin altına soktuğu göz önüne alınarak bu uygulamaya son verilmeli. Bu krediler nedeniyle sanayi ve ticaret sektörüne açılabilecek kredi miktarını daraltmaktadır


YDK RAPORLARI NE DİYOR?

YDK raporlarında, Ziraat Bankası`nın gayrinakdi kredilerinin tutarının da 210 trilyon liraya ulaştığı belirtilerek, bunun döviz karşılığının 662 milyon dolar olduğu kaydedildi. Bu krediler New York, Londra ve Frankfurt şubelerince kullandırıldı. Raporda, 1997`de kredi kullanımı 396.8 milyon dolar düzeyindeydi. Kredilerdeki artış, diğer bankaların garantisi ile onların belirlediği firmalara kullardırılan kredilerdeki artıştan kaynaklandı denildi. YDK raporunda, Kredi kullanan firmalarca ödenmemesi halinde garanti eden bankadan tahsili sağlanacağından, bir risk söz konusu olmamaktadır görüşüne yer verildi. Ziraat Bankası`nın kredi riskinin 35 trilyon lira düzeyinde olduğu, en büyük borçlular arasında Ceylan Grubu, Örsa ve Mehmet Eyilik`in bulunduğu belirtildi. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.