Kamu Bankalarının Özelleştirilmesi
-Bankaların, Mali Durumu, Özkaynakları, Personel Durumu Gibi Tespitlerde Objektif Olmalarını Sağlamak Üzere, Yönetimleri Hazine Tarafından Atanacak -Diğer Yönetici Ve Personel Seçimi İse Hazine İle Banka Personel Ve Teftiş Kurulu`Nun Oluşturacağı Komisyon Tarafından Belirlenecek -Emekliliği Dolmayan Personel, Performanslarına, Verim İlkelerine, Banka İçi-Dışı Başarı, Müşteriye Hitabına, Görünüş, 5 Yıllık Teskiye Ve Öğrenim Durumlarına Göre, Özerk Banka Statüsünde Çalıştırılabilecek -İsteyen Personele, Hazine, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Ve Ssk Kurumlarına Yatay Geçiş Yaptırılabilecek
ANKARA (A.A) - 20.11.2000 - Kamu Bankalarının özelleştirilmesini amaçlayan yasanın geçen hafta TBMM`de kabulünün ardından, yasayla birlikte bu bankalarda yapılacak çalışmalar da netleşmeye başladı. Hatırlanacağı gibi, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası`nın özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, özelleşmelerini sağlamak amacıyla, özerkleşmesi ve Hazine`ye devredilmesi kararlaştırılmıştı. Edinilen bilgiye göre, bu amaçla, bankaların mali durumları, özkaynakları, kar/zarar (görev zaramunun sağlıklı şekildenin kısa sürede belirlenememesi nedeniyle, özerkleşme süresi 3 yıl olarak belirlendi. Bankaların ön tespitlerinde objektif olmalarını sağlamak amacıyla, yönetimi Hazine tarafından atanacak. Diğer yönetici ve personel seçimi ise yine objektif ve sağlıklı bir şekilde seçilebilmesi için Hazine, banka personel ve teftiş kurulu`nun oluşturacağı bir kom belirlenecek.
-ÇALIŞAN PERSONELİN DURUMU-
Söz konusu kamu bankalarında emekliliği dolmayan personel, kalan yıllarına, performanslarına banka içi ve dışı başarı ve alışkanlıklarına, verim ilkelerine, bankaya katkısı, görünüş ve müşteriye hitabına, son 5 yıllık teskiye ve öğrenim durumlarına göre özerk banka statüsünde çalıştırılabilecek. Söz konusu çalıştırma, Hazine`nin uygun göreceği kadro dahilinde yapılacak. Özerk bankada, personelin verimine, maliyetine ve yukarıdaki özelliklerine göre taşra şubeleri dahil her yerde çalıştırılabilecek. Sözpersonel, kadro fazlası nedeniyle Hazine, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve SSK kurumlarına dağıtılabilecek.
-EMEKLİLİĞİ GELENLER-
Söz konusu kamu bankalarında 657 ve 399 sayılı kanuna tabi personelden emekliliği dolanlar, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde, emekliliği 2002 yılında dolanlar ise 6 ay içinde müracaat etmeleri halinde, kıdem aylıkların 30 fazlası ile emekli olabilecekler. Emekliliği dolan personel emekli olmak istemezse, özerk banka statüsünde verilecek iş ve gönderilecek herhangi bir yerde çalıştırılabilecek. Ayrıca isteyen personel Hazine, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve SSK kurumlarına yatay geçiş yaptırılabilecek.
-GEÇİŞ YAPILABİLECEK KURUMLAalışan personelin geçiş yapabileceği kurumlar, Hazine, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Taşra, Milli Eğitim Bakanlığı ve SSK olarak belirlendi. Söz konusu kurumlara personel, öğrenim durumlarına göre idareci, müdür yardımcısı, muhasebeci, şef-şef yardımcısı, memur, güvenlik ve veznedar ünvanında geçiş yapabilecek. Bu kurumlara istenilen personel sayısı ise 12 bin 271 olarak belirlendi. Kadrolar, bankanın ve ilgili kurumların istekleri doğrultusunda sürekli düzenlenebilecek. Bu kurumlara istenilen personel sayısı ve unvanları da şöyle:
KURUM İDARE.-MD.YRDMUHASEBEŞEF-Ş.YRD. MEMUR GÜVENL. VEZNE. -------------------- --------- ---------- ----- ------------
HAZİNE 525 8- -
BAŞBAKAN.-7 1526- 12
SAĞLIK BAK. 15 56 98 1,998 56 65
SAĞ.BAK.TAŞRA 56158298 985745142
MEB - 956758 1,556-750
SSK 33 85184 1,885 541,258
-------------------------------------------------------------- .
1091,2641,358 6,4588552,227
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN