Kamu Bankalarının Özelleştirilmesi

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Emlakbank, Ziraat Bankası Ve Halk Bankası`nın Özerkleştirilerek, 3 Yıl İçinde Özelleştirmeye Hazır Hale Getirilmesini Öngören Tasarı TBMM`ye Sunuldu -Bankaların Sermayelerindeki Kamu Payı Yüzde 50`Nin Altına Düşünceye Kadar Yasa Yürürlükte Kalacak

ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Kamu bankalarının özerkleştirilerek, 3 yıl içinde özelleştirmeye hazır hale getirilmesini öngören tasarı TBMM`ye sunuldu. Anayasa Mahkemesi`nin kanun hükmündeki kararnameyi iptal etmesinden sonra tasarıya dönüştürülen düzenlemenin amacı, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlakbank`ın, Çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışmalarını ve özelleştirmeye hazırlanmalarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmaları ile hisse satışlarına ilişkin düzenlemelerin ve hisselerin yüzde 100`üne kadarının özel sektöre satışının gerçekleştirilmesi olarak tanımlandı. Bankalar, çalışmalarında özerk anonim şirketler olup, karlılık ve verimlilik ilkelerine ve özel hukuk hükümlerine göre çalışacaklar. Bankalar hakkında, 4389 sayılı Bankalar Yasası ile hazırlanan tasarıda yeralan hükümler uygulanacak. Bankaların çalışma konuları ve amaçları, merkezleri, sermaye miktarları, hisseleri, genel kurulları, yönetim ve denetim organları, hesapları ve karlarının dağıımı ile faaliyetlerine, devir, birleşme, fesih ve tasfiyelerine ilişkin diğre esaslar ana sözleşmelerinde gösterilecek. Bankaların yıllık faaliyetleri bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenerek rapora bağlanacak ve bu raporlar bankaların genel kurullarına sunulacak. KİT Hakkında KHK, KİT Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve KİT ile Fonların TBMM`nce Denetlenmesinin Düzenlenmesi, Devlet İhale Yasası, Harcırah Yasası ve Taşıt Yasası`nda yeralan hükümler bu bankalar hakkında uygulanmayacak. Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasası uyarınca bankaların etkin ve verimli bir şekilde çalışmalarının sağlanması amacıyla yeniden yapılandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

-SÜRE UZATILABİLECEK-

Yeniden yapılandırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından bankaların hisse satış işlemleri, Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılacak. Yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemleri bu yasanın yürürlüğe grimesinden itibaren üç yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir kere olmak üzere 1.5 yıl uzatabilecek. Tasarının yasalaşması durumunda, mevcut personel hakkında aylık, özlük ve emeklilikleri yönünden tabi oldukları mevzuatın uygulanmasına devam edilecek. Bunlardan uygun görülenler istekleri halinde, emeklilik statüleri devam etmek üzere özel hukuk hkümlerine göre çalıştırılabilecek.

-GÖREV ZARARI ALACAKLARI-

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte bankaların Hazine`den olan birikmiş görev zararı alacakları, yeniden yapılandırma programında belirtilen esas ve süreler dahilinde itfa olunacak. Çeşitli yasa ve kararnamelerle bankalara verilen görevler program dönemi sonunda yürürlükten kalkacak. Devlet yeniden yapılandırma döneminde bankalara bedelini ödemeden görev veremeyecek. Bankaların yasanın yürürlüğe girdiği tarihte çalışan personeline en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 150`sini geçmemek üzere görev ve unvanlarına göre yönetim kurullarınca belirlenecek miktarda bankacılık tazminatı ödenecek. Ziraat Bankası teşkilatı, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte anonim şirket olarak ticaret siciline resen tescil edilecek. Bankaların ana sözleşmeleri yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde yaplacak ilk genel kurullarının onayı ile yürürlüğe girecek. Mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri genel kurullarca yenileri seçilinceye kadar sürecek. Personelden emekliliğe hak kazananlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay, bu hakkı 2002 yılı sonuna kadar kazanacak olanlara da kazandıkları tarihten itibaren 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları durumunda emekli ikramiyeleri yüzde 20 fazlasıyla ödenecek. Personelden isteyenler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek. Tasarı yasalaştığında, bankaların sermayelerindeki kamu payı yüzde 50`nin altına düşünceye kadar yürürlükte kalacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.