Kamu Bankalarının Özelleştirilmesi
-Emlakbank, Ziraat Bankası Ve Halk Bankası`nın Özerkleştirilerek, 3 Yıl İçinde Özelleştirmeye Hazır Hale Getirilmesini Öngören Tasarı TBMM`ye Sunuldu -Bankaların Sermayelerindeki Kamu Payı Yüzde 50`Nin Altına Düşünceye Kadar Yasa Yürürlükte Kalacak
ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Kamu bankalarının özerkleştirilerek, 3 yıl içinde özelleştirmeye hazır hale getirilmesini öngören tasarı TBMM`ye sunuldu. Anayasa Mahkemesi`nin kanun hükmündeki kararnameyi iptal etmesinden sonra tasarıya dönüştürülen düzenlemenin amacı, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlakbank`ın, Çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre çalışmalarını ve özelleştirmeye hazırlanmalarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmaları ile hisse satışlarına ilişkin düzenlemelerin ve hisselerin yüzde 100`üne kadarının özel sektöre satışının gerçekleştirilmesi olarak tanımlandı. Bankalar, çalışmalarında özerk anonim şirketler olup, karlılık ve verimlilik ilkelerine ve özel hukuk hükümlerine göre çalışacaklar. Bankalar hakkında, 4389 sayılı Bankalar Yasası ile hazırlanan tasarıda yeralan hükümler uygulanacak. Bankaların çalışma konuları ve amaçları, merkezleri, sermaye miktarları, hisseleri, genel kurulları, yönetim ve denetim organları, hesapları ve karlarının dağıımı ile faaliyetlerine, devir, birleşme, fesih ve tasfiyelerine ilişkin diğre esaslar ana sözleşmelerinde gösterilecek. Bankaların yıllık faaliyetleri bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenerek rapora bağlanacak ve bu raporlar bankaların genel kurullarına sunulacak. KİT Hakkında KHK, KİT Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve KİT ile Fonların TBMM`nce Denetlenmesinin Düzenlenmesi, Devlet İhale Yasası, Harcırah Yasası ve Taşıt Yasası`nda yeralan hükümler bu bankalar hakkında uygulanmayacak. Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasası uyarınca bankaların etkin ve verimli bir şekilde çalışmalarının sağlanması amacıyla yeniden yapılandırılmalarına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
-SÜRE UZATILABİLECEK-
Yeniden yapılandırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından bankaların hisse satış işlemleri, Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılacak. Yeniden yapılandırma ve hisse satış işlemleri bu yasanın yürürlüğe grimesinden itibaren üç yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir kere olmak üzere 1.5 yıl uzatabilecek. Tasarının yasalaşması durumunda, mevcut personel hakkında aylık, özlük ve emeklilikleri yönünden tabi oldukları mevzuatın uygulanmasına devam edilecek. Bunlardan uygun görülenler istekleri halinde, emeklilik statüleri devam etmek üzere özel hukuk hkümlerine göre çalıştırılabilecek.
-GÖREV ZARARI ALACAKLARI-
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte bankaların Hazine`den olan birikmiş görev zararı alacakları, yeniden yapılandırma programında belirtilen esas ve süreler dahilinde itfa olunacak. Çeşitli yasa ve kararnamelerle bankalara verilen görevler program dönemi sonunda yürürlükten kalkacak. Devlet yeniden yapılandırma döneminde bankalara bedelini ödemeden görev veremeyecek. Bankaların yasanın yürürlüğe girdiği tarihte çalışan personeline en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 150`sini geçmemek üzere görev ve unvanlarına göre yönetim kurullarınca belirlenecek miktarda bankacılık tazminatı ödenecek. Ziraat Bankası teşkilatı, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte anonim şirket olarak ticaret siciline resen tescil edilecek. Bankaların ana sözleşmeleri yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde yaplacak ilk genel kurullarının onayı ile yürürlüğe girecek. Mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevleri genel kurullarca yenileri seçilinceye kadar sürecek. Personelden emekliliğe hak kazananlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay, bu hakkı 2002 yılı sonuna kadar kazanacak olanlara da kazandıkları tarihten itibaren 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları durumunda emekli ikramiyeleri yüzde 20 fazlasıyla ödenecek. Personelden isteyenler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek. Tasarı yasalaştığında, bankaların sermayelerindeki kamu payı yüzde 50`nin altına düşünceye kadar yürürlükte kalacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN