Japonya politikasını değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası, iki gün süren toplantısının ardından, parasal teşvik programını değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası, iki gün süren toplantısının ardından, parasal teşvik programını değiştirmedi. Bu durum, ekonominin Başbakan Shinzo Abe döneminde ikinci kez resesyona girmesinin, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın enflasyon trendinin iyileçmekte olduğu yolundaki görüşünü değiştirmediğini işaret ediyor.
Japonya Merkez Bankası'nın halihazırda daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik programını değiştirmeme kararı, Bloomberg'in anketine katılan 41 ekonomistin tümü tarafından doğru tahmin edildi ve bu karar, Japonya ekonomisinin Eylül ile sona eren altı aylık dönemde yeniden resesyona girdiğini gösteren verinin açıklanmasından bir gün sonra alındı.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Kuroda, enflasyon trendinin iyileşmekte olduğunu söyledi, ancak ihtiyaç duyulduğunda politikayı ayarlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Ekonomistler teşvikler konusunda ikiye ayrılmış durumda, Bir grup ekonomist, gelecek yıl teşviğin artırılmasını beklerken, diğer bir grup ise görülebilir bir gelecekte faiz hareketi beklemiyor.
Daiwa Securities Group Inc. ekonomisti ve eski merkez bankası yetkilisi Maiko Noguchi, "Japonya Merkez Bankası zaten yoğun bir gevşeme içinde ve daha fazlasını yapmak isteyeceklerini sanmıyorum. Zira ilave etki sınırlı kalacak" dedi.
Bloomberg'in 13-17 Kasım döneminde düzenlediği ankete katılan 41 ekonomisti 21'i bankanın Nisan 2016'ya kadar teşviği artıracağı tahmininde bulunurken, 19'u ilave teşvik beklemiyor. Bir katılımcı ise Kasım 2016'da teşviğin artırılacağını öngördü.
Japonya Merkez Bankası, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, parasal tabanda yıllık 80 trilyon yenlik (648 milyar dolar) artırım hedefinin değişmediğini duyurdu.
Banka ayrıca, enflasyon bekleyişlerinin bir bütün olarak, uzun vadeli perspektiften bakıldığında, yükseliyor göründüğünü kaydetti ve bazı göstergelerin ise göreceli olarak zayıf gelişmeleri işaret ettiği uyarısında bulundu.
Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üçüncü çeyrekte yüzde 0.8 daraldı. Önceki çeyrekteki yüzde 0.7'lik daralma ile birlikte, Japonya ekonomisi, Başbakan Abe'nin görev sürsinde ikinci kez resesyona girmiş oldu.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN