İşveren, çalışan, devlet katkılı emeklilik sistemi olacak: Tamamlayıcı emeklilik çalışmasına başlandı

17.11.2024 - 21:29 | Son Güncelleme :
İşveren, çalışan, devlet katkılı emeklilik sistemi olacak: Tamamlayıcı emeklilik çalışmasına başlandı | Ekonomi Haberleri

Tamamlayıcı emeklilik için dünyadaki modeller incelenerek, taslak çalışma hazırlandı. Sistem uygulamaya girdiğinde 20 milyon çalışanı kapsayacak. 4-5 yılda fon büyüklüğü 1 trilyon TL’yi geçecek.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi uygulamaya girdiğinde 20 milyon çalışan sisteme dahil edilecek, bugün için binde 2 seviyesinde olan çalışanların tasarrufları 10 yıl içinde GSYH’nın yüzde 10’una çıkacak. Önce 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda, ardından da 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi, 2025’in 4. çeyreğinde kurulacak. Buna göre, BES’teki Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Tüm tarafların mutabık olduğu model için 2025 yılında gerekli mevzuat çalışmalarına başlanacak.

Haberin Devamı

Emeklilik şirketi yetkilileri, dünyadaki tamamlayıcı emeklilik sistemleri incelenerek, taslak bir çalışma hazırlandığını belirterek, yeni sistemin 2017 yılından bu yana uygulanan ve işverenlerin, çalışanlarını, zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ettiği OKS üzerine kurgulanacağını söyledi. Tamamlayıcı emekliliğin, işveren, çalışan, devlet katkılı bir sistem olacağını ve çalışanların, sistemden çıkamayacağını vurgulayan yetkililer, sistem uygulamaya girdiğinde 20 milyon çalışanın sisteme gireceğini ve 4-5 yılda fon büyüklüğünün 1 trilyon TL’yi gececiğini kaydetti.

 

20 MİLYON ÇALIŞAN KATILACAK

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, tamamlayıcı emekliliğin iki kritik öğesi olduğunu, birinin sistemden çıkılamayacak olması, diğerinin ise işveren katkısı olduğunu belirterek, şu açıklamaları yaptı:

“Otomatik katılımda giriş zorunlu çıkış serbest. Tamamlayıcı emeklilikten çıkılamayacak. Otomatik katılım sisteminde işveren katkısı yok. Yeni sistemde işveren katkısı olacak. Bu sayede fonlar büyüyecek. Türkiye’nin bu fonlara, hem sermaye piyasası olarak hem ileride emekli maaşlarının ödenmesi açısından ihtiyacı var. Çünkü tamamlayıcı emeklilik öyle tabana yayılan bir sistem ki, 20 milyon çalışan katılacak ve çıkamayacak. O zaman fonlar hızla büyüyecek ve iki üç senede bugün otomatik katılımın vardığı yeri aşacak. Dolayısıyla o fonlar sermaye piyasalarına akacak, paralar belki şirketlerimizin daha ucuz borçlanmasına yol açacak, türlü türlü faydası olacak. Bir de işin emekli maaş boyutu var. Dünyadaki kriter, çalışılan sürede alınan maaşın yüzde 70’i kadar emeklilikte gelir ihtiyacı olduğu. Şimdiki emeklilik maaşlarıyla oraları yakalamak zorlaşıyor. Bunu dengeye oturmamız lazım.

Haberin Devamı

EMEKLİLİĞİN FİNANSMANI İÇİN İHTİYAÇ VAR

HDI Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, yaşlanan nüfusla beraber yaşlılıktaki emekli maaşı alma unsurunu sağlayacak mekanizmalar kurulmak zorunda olduğunu, emekliliğin finansmanı açısından tamamlayıcı emekliliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Otomatik katılımda giriş zorunlu çıkış serbest olduğu için bu durum tasarruf sisteminin büyümesini engelliyordu. Tamamlayıcı emeklilikte çıkışla ilgili opsiyonların çok iyi dizayn edilmesi gerekiyor. Emeklilik süresi boyunca tasarrufların maaşlardan kesilerek sistemde toplanması gerekiyor. İkincisi unsur çalışanın maaşından kesilecek oranın belirlenmesi. Düşük gelirli kişilerden daha az kesilsin gibi bir söylem vardır, oysa o insanların emeklilikte çok daha fazla gelire ihtiyacı var. Üçüncü unsur, işveren katkısı ki, bu da yine sistemin olmazsa olmazlarından biri. Bir diğer unsur da devlet katkısı ve devlet katkısı ile beraber işverenlere ne tür teşviklerin geleceği. Sistemin sağlıklı işleyebilmesi için bu parametrelerin oturtulması gerekiyor. BES 20 yılda 1.1 trilyon fon büyüklüğüne geldi. Tamamlayıcı emeklilik sistemi geldiğinde 4-5 yılda bu fon büyüklüğünü geçmiş olacak.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.409 Değişim: 0,15% Hacim : 11.487 Mio.TL Son veri saati : 10:19
Düşük 9.402 19.11.2024 Yüksek 9.443
Açılış: 9.431
34,6052 Değişim: 0,18%
Düşük 34,4311 19.11.2024 Yüksek 34,7464
Açılış: 34,5438
36,6403 Değişim: -0,01%
Düşük 36,5376 19.11.2024 Yüksek 36,8101
Açılış: 36,6425
2.914,47 Değişim: 0,52%
Düşük 2.890,27 19.11.2024 Yüksek 2.931,76
Açılış: 2.899,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.