İsteğe Bağlı Sigorta ve Son Değişiklikler
Artık ev kadınları, Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklular, yurtdışında çalışanların eşleri de isteğe bağlı Bag-Kur sigortalısı olabilecekler. 1479 sayılı Bağ-Kur kanununa göre , isteğe bağlı sigortalılık , kanunun 79 ve ek 3’üncü maddelerinde düzenleniyor. Bağ-Kur sigortası kapsamında olmayan , Tükriye’de ikamet eden yabancı uyruklular, 619 Sayılı KHK ile yapılan değişiklikle zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamına alındılar. Yapılan bu değişikliğe paralel olarak 79’uncu maddede yapılan değişiklik de Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara isteğe bağlı Bağ-Kur sigortası olma imkanı da tanındı. Buna göre 1479 sayılı Bağ-Kur kanunu’nun 79 ve ek 3’üncü maddeleri gereğince;
*Ev Kadınları
*Türkiye de ikamet eden yabancı uyruklular,
*Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayanlar,
*Bağ-Kur’a tabi zorunlu sigortalık niteliğini kaybedebler,
*Yurtdışındaki vatandaşların yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşleri, isteğe bağlı sigortalı olma hakkından yararlanabilecekler. Ancak 58 yaşını dolduran bayanlarda 60 yaşını dolduran erkeler isteğe bağlı sigortalı olamayacak.
BAŞVURU;
İsteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyen ev kadınları, Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklular ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayanların müracaatlarınıyazılı olarak Bağ-Kur il müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Yurtdışında bulunan vatandaşların yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşlerinin isteğe bağlı sigortalılık müracaatlarının esas olarak Bağ-Kur Genel Müdürlüğüne yapılması gerekmekte olup, il müdürlüklerine yapılan müracaatlar genel müdürlüğe gönderiliyor.İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin sigortalıkları tescil talebinin kuruma intikal ettiği tarih itibariyle başlıyor.
SİGORTALILIĞIN SONA ERMESİ;
Sigortalıların isteğe bağlı sigorta kapsamından çıkmak istemeleri halinde , bu taleplerinin kuruma intikal ettiği tarihte veya diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde, çalışmaya başladıkları tarih itibariyle isteğe bağlı sigorta sona eriyor. 619 sayılı KHK ile yapılandeğişiklikten önce, isteğe bağlı sigorta primlerinin ödenmemesi sigortalılığın sona ermesine neden olmuyor, prim ödenmemiş sürelere ilişkin primler ve her türlü borçlar sigortalı veya hak sahipleri tarafından ödenmek koşuluyla bir süreler sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyordu. Yapılan değişiklik hükmüne göre , üç ay art arda prim ödenmemesi halinde son prim ödenme tarihi itibariyle isteğe bağlı sigortalılık sona erecek. Ancak, 4 Ekim 2000 tarihinden önce isteğe bağlı olarak tescili yapılan sigortalılar için 619 sayılı KHK ile yapılan geçici düzenlemeye göre, geçmiş döneme ait prim borcu olan isteğe bağlı sigortalıkları devam edecek. Geçici düzenlemeden yararlanmayanların ise son prim ödedikleri tarih itibariyle sigortalılıkları sona erdirilecek.
SAĞLIK SİGORTASI;
619 sayılı KHK ile yapılan diğer bir değişiklikle , isteğe bağlı sigortalılık sağlık sigortası kapsamından çıkartıldı. KHK’nın yürürlüğe girdiği 4 Ekim 2000 tarihinden önce herhangi bir nedenle sağlık sigortası kapsamında prim ödemeyen isteğe bağlı sigortalılar sağlık sigortası kapsamına alınmayacaklar. Bu sigortalıların kendilerine aylık bağlandıktan sonrada sağlık yardımlarından yararlanmaları söz konusu olmayacak. (PARA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN