İşte reel sektörün merak ettiği sorunun cevabı
2018 sonu itibariyle 979 şirket konkordato ilan etti. Şimdilerde bu sayı bini geçmiştir. Konkordato ilan eden şirketlerin yüzde 40’a yakını anonim şirketlerden, yüzde 60’a yakını da limited şirketlerden oluşuyor.
İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...
Bu bilgileri neden verdim? Hem okuyuculardan gelen sorulara baktığımda hem de aldığım duyumlara göre; şu sıralar, reel sektörde en çok konkordato sürecine alacak sigortasının etkisi konuşuluyor. Cevabı aranan soru ise, konkordato durumunda alacak sigortasının tazminat ödeyip, ödemediği.
Önce kısaca, alacak sigortası pazarına değineyim. Bu yılın başında uygulamaya giren, ‘devlet destekli alacak sigortası’nı bir kenara koyuyorum; bu sistem henüz çok yeni ve zaten küçük ölçekli şirketleri ilgilendiriyor. Bir de yıllardır uygulanan alacak sigortası var ki, özellikle ilk 500’deki şirketlerin neredeyse tamamı ile orta ölçekli şirketler alacaklarını bu yöntemle sigortalatıyor. Bugün için 3 binden fazla şirket, 100 bine yakın KOBİ’den alacağını sigortalatmış durumda. Sigorta şirketleri ise alacak sigortası ile iç pazara 13 milyar euroluk teminat vermiş durumda.
KONKORDATO VE ALACAK SİGORTASI
Gelelim, konkordato durumunda alacak sigortasının tazminat ödeyip, ödemediği konusuna. Evet, ödüyor. Nasıl mı? Anlatayım, hatta örnek vereyim. İç piyasaya vadeli sattığınız mal karşılığında alacaklarınızı sigortalattınız. Yüklü miktarda mal sattığınız ve yine yüklü miktarda alacağınızın olduğu şirket de konkordato ilan etti. Ne olacak? Duyumlarıma göre, piyasada, ‘alacaklar sigortalı da olsa konkordato ilan edildiği için sigorta ödemez’ dedikodusu dolaşıyormuş. İşin doğrusu şu: Bu durumda sigorta şirketi devreye giriyor ve konkordato ilan eden şirketten olan sigortalı tüm alacağınızı size ödüyor.
Sonrasında sigorta şirketi, büyük alıcılarla birlikte konkordato ilan eden şirketle masaya oturuyor ve alacaklarını yapılandırıyor. Bitmedi, devamı da var. Sigorta şirketi, tazminat ödediği sigortalısı adına yine konkordato ilan eden şirketle masada sigortalısının mal satmaya devam etmesi için –bir anlamda ticaretin devamı için- hem pazarlık ediyor hem de ödeme planı teklif ediyor.
İFLASTAN NASIL KURTULDULAR?
Peki, alacak sigortası yaptırmış şirket, konkordato ilan ederse ne olacak? Değişen bir durum yok; yine devreye sigorta girecek ve şirketin tahsil edemediği alacaklarını tazminat olarak ödeyecek. Böylece belki de şirket, konkordato sürecinin sonunda iflastan kurtulacak.
Son dönemde konkordato ilan eden şirket sayısı arttı. Bunların bir kısmı büyük şirketler ve alacak sigortası da yaptırmış şirketler. Yani, geçen yıl sonu itibariyle konkordato ilan etmiş 979 şirketin içinde alacak sigortası yaptırmış olanlar gibi bu şirketlerden olan alacağını sigortalatmış olanlar da var. Sigorta şirketleri de şu sıralar konkordato sürecindeki tazminatları da ödüyorlar. Merak edenlere duyurulur.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN