İşte 2019 trafik sigortası fiyatları
Araç gruplarına ve sürücülerin hasar geçmişine göre tüm illerde 2019 Ocak ayından itibaren uygulanacak trafik sigortası primleri.
Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın haberine göre; pazartesi ‘Trafik sigortasına zam yok’ başlıklı yazımda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 2019 Ocak ayı trafik sigortası azami fiyatlarını (tavan fiyat) belirlediğine ve bunu da sigorta şirketlerine duyurduğuna değinip, gelecek yıl trafik sigortası primlerine enflasyon ayarlaması kapsamında zam yapılmayacağını, sadece aylık yasal artışlar uygulanacağını yazdım. Yazımda, 10 ilin trafiğine kayıtlı otomobillerin ve sürücülerin hasar durumuna göre 2019 trafik sigortası fiyatlarını da duyurduk. Bunun üzerine okuyuculardan, ‘neden diğer illerin fiyatlarını yayınlamıyorsunuz’ diye talepler geldi. Kimi okuyucular da fiyat tablosunu sadece otomobiller ile sınırlı tutmamızı eleştirdi. İşte, tüm illerin, tüm araç gruplarını ve sigorta yaptıran sürücülerin hasar geçmişine göre 2019 yılı trafik sigortası fiyatları.
HASARLI-HASARSIZ SÜRÜCÜ
Hazır yeri gelmişken hasar geçmişi konusunda da bilgi vereyim, çünkü bu konuda sürücülerde ciddi kafa karışıklığı yaşanıyor; ‘birinci basamak nedir, yedinci basamak nedir’ diye. Özellikle de en çok merak edilen konu, hangi durumlarda hasarlı sürücü, hasarsız sürücü konumuna düşüldüğü konusunda. Trafik sigortasında fiyatı belirleyen temel unsur, sürücünün hasar geçmişi. Fiyatlar, ‘hasarsızlık kademesi’ adı altında 7 basamaktan oluşan sisteme göre belirleniyor. 4. kademe, prim artırım ve indirimi içermeyen, ilk kez trafiğe çıkacak olanların kademesi. Bir anlamda trafik sigortasına giriş kademesi ve tavan fiyatta da tüm primler bu kademeye göre belirleniyor. Hasarsız geçen her yıl, bir kademe artıyor, 5-6 ve 7. kademeye kadar çıkılıyor. Bu kademe çıkışında da sürücülere belirli oranlarda indirim uygulanıyor. Geçmişte hiçbir hasarı olmayan sürücüler 7. kademeye kadar çıkıyor ve en yüksek indirimi alıyor. Tüm bu indirimler de 4. basamağa göre belirleniyor.
1. KADEMEYE DİKKAT
Gelelim hasar durumuna. Hasar yapıldığı her yıl için de kademe düşerek, 1. kademeye kadar iniliyor. Eğer bu hasar maddi ise bir kademe iniliyor; yok ölümlü ve yaralanmalı bir kaza ise iki basamak iniliyor. Nasıl ki, hasarsızlık kademesine göre belirli oranda indirim uygulanıyorsa; hasar durumuna göre de fiyata yine belirli oranda artırım uygulanıyor ki, 1. basamağa inen sürücüye en yüksek artırım yapılıyor. Şunu da belirteyim, hasarlı sürücü, gelecek yıllarda hasara karışmadığı müddetçe basamak çıkabiliyor.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN