İşsizlik alarm veriyor
Gelişen ülkelerdeki ortalama işsizlik oranı, yüzde 5.7'ye yükseldi
Son dönemde gelişmiş ülke ekonomilerinde toparlanma görülürken, bir dönemin yıldızı gelişen ekonomilerde işler eskisi gibi parlak değil. Gelişen ülkelerin istihdam piyasaları bu yavaşlamaya karşın bu yıl başına kadar güçlü bir seyir izlerken son veriler bu alanda da ciddi bir bozulma yaşandığına işaret ediyor. Ekonomistler işsizlikteki artışın kalıcı olabileceğinden bu bunun da tüketici talebini vurmasından endişeleniyor.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Financial Times'ın haberine göre; gelişen ülkelerdeki ortalama işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 5.2'yi gördükten sonra son verilere göre yüzde 5.7'ye yükseldi. Capital Markets Baş Asya Ekonomisti Mark Williams, son birkaç yıldır ekonomileri yavaşlayan gelişen ülkelerde istihdam piyasasının görece güçlü bir seyir izlediğini ancak artık bunun sonuna gelindiğini söyledi. Williams'a göre gelişen ülkelerdeki yavaşlamaya verimlilik düşüşünden kaynaklanan yapısal sorunlar öncülük ediyordu. Bu da şirketin işgücünü kısmasını zorlaştırıyordu. Ancak son dönemde görülen gelişmeler konjontürel krize işaret ediyor.
JP Morgan Baş Ekonomisti Bruce Kasman da işsizlikteki yükselişi yaygın bir eğilim olarak tanımladı. Rusya ve Brezilya'da yaşanan resesyonun işsizlikte artışın temel sebebi olmasına rağmen diğer gelişen ülkelerde de benzer bir durumun gözleniyor.
Kasman'a göre gelişen ülkelerin ekonomilerinin yavaşlamasına rağmen istihdam piyasalarının uzun süre güçlü kalması şaşırtıcıydı. İşverenler yavaşlamanın geçici olduğunu düşünerek, büyük çaplı işten çıkarma operasyonları yürütmedi. Ancak bunun da sonuna gelindi.
Türkiye'de son dönemde benzer tartışmalar yaşanıyor. Son 3 yıldır ekonominin yavaşlamasına karşın istihdam piyasası görece güçlü bir seyir izliyor. Ekonomistlerin olağan dışı olarak niteledikleri bu durumun değişmesi halinde Türkiye'de de halihazırda yüksek olan işsizliğin daha artmasından endişe ediliyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN