İnternette gayrimenkul pazarı

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Amerika`da uygulanan tüm gayrimenkul firmalarının internette aynı veri tabanından faydalanması sistemi olan MLS`in Türkiye`ye gelmesi halinde, pazarın büyüme hızı iki katına yükselebilecek.


Amerika`da uygulanan ve tüm gayrimenkul firmalarının internetteki aynı veri tabanından yararlanmasını sağlayan MLS sisteminin Türkiye`ye de getirilmesi halinde, satışların katlanacağı umuluyor. MLS (Multi Listing Share) sisteminin Türkiye`de uygulanması halinde, konut satış sürelerinin 3 - 6 aydan, 1 - 2 aya ineceğini ve bunun da pazarı iki kat büyüteceğini belirten Remax Türkiye Bölge Direktörü Murat Golştayn, Türkiye`ye bu sistemi getiremek için girişimler başlatan bazı internet şirketlerini destekleyeceklerini kaydetti.


Gayrimenkul piyasasında 16 milyon konut olduğunu söyleyen Goldştayn, `10 - 12 yılda bir el değiştirdiğini düşünürsek, yılda 1.5 milyon konut el değiştiriyor. MLS sistemiyle, bütün gayrimenkulcülerin aynı databyse`i kullanmasını sağlıyor. Böylece, hem tüketici hem de gayrimenkulcüler açısından. Çok daha hızlı konut sirkülasyonu olur. Herkes aynı veri tabanından birbirini görüyor. Kars`taki Ahmet Bey evini oradaki gayrimenkulcüye veriyor, İstanbul`daki ile paylaşılıyor bu. Remax`ın bünyesinde bu sistem var ama amaç bunu bütün gayrimenkulcülere yaymak. Bu sistem Avrupa`nın birçok ülkesinde yok, yani onlara göre geri kalmış sayılmayız` şeklinde konuştu.


Sektörün istikrarı enflasyona bağlı:

Tüketicinin gayrimenkul sektörüne güvenmemesi nedeniyle Remax`ı Türkiye`ye getirdiklerine işaret eden Goldştayn, bugün gayrimenkul sektörünün hızla profesyonelleştiğine değindi. Enflasyonun düşmesiyle sektörün çok istikrarlı bir hale geldiğine dikkat çeken Goldştayn, `Enflasyon normal seviyelere indiği zaman otomotik olarak faizler de iniyor ve konut kredisi faizleri de düşüyor. Konut kredisi faizleri düştüğü zaman gayrimenkul alımları artıyor. Ağustos - Kasım döneminde sektörde büyük bir hızlanma vardı. Çünkü işin içine krediler girdi. 10 yıllık krediyle konut alıyordu insanlar. Banka krizi dolayısıyla 1 - 2 ay durdu ama enflasyon düştüğü zaman bu sektör çok istikrarlı bir sektör haline geliyor` dedi


İspanya`nın Broker/Owner`larından Javier Gracia:

AVRUPA`DA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE GÜVENİLMİYOR:

Amerika`daki gayrimenkul pazarı çok profesyonel çalışıyor. Her ofiste bir broker var, altında çalışan elemanların hepsi onlara bağlı. Amerika`da evlerin yüzde 90`ı gayrimenkul firmaları tarafından satılıyor ve insanlar sektöre güveniyorlar. Türikye`de ve Avrupa`da evlerin yüzde 60-70`i evsahipleri tarafından satılıyor ve evsahipleri gayrimenkul sektöründe çalışan insanlara güvenmiyorlar. Bütün firmalar `ben en iyiyim` diyor. ABD ve Avrupa pazarı bu konuda çok farklı. Amerika`da internet büyük bir fayda getiriyor sektöre. Multi Listing Share sistemiyle, bir çantanın içine herkes evlerini koyuyor, tüm evler bir liste altında toplanıyor. Bütün firmalar gelip bu listeden ev satabiliyor ve alabiliyor. Maximum Paymaşım Listesi gibi birşey bu. Çok iyi bir satıcı en fazla 10 - 20 tane ev satarken, MLS sistemiyle çalışırsa bu 50`ye çıkar. MLS sistemi listelemek üzerine kurulmuş bir sistem.


Türkiye İspanya pazarına yakın:

İspanya`da gayrimenkul sektöründe 20 yıldır büyük değişiklikler yaşanıyor ve şu anda da bir patlama yaşanıyor. Krediyle ev alımı ve satımı yapılıyor, bu da atak olunmasına ve talebi artırmaya yol açıyor. Türkiye`deki ve İspanya`daki pazar benzerlikler gösteriyor. Evsahiplerinin evlerini kendilerinin satması yaygın. Türkiye`de de aynı sistem var. İspanya`da gayrimenkul sektöründe herhangi avukatlık sistemi yok, Türkiye`de de durum aynı. Remax sistemiyle pazarda değişiklik yaptık. Remax çok daha profesyonel, Exslusive olarak çalışıyoruz. Birçok insanla bu evleri paylaşma şansına sahibiz. MLS sistemini Remax kendi içinde uyguluyor firma olarak. Kendi içimizde internet ağımız var kendi içinde. ABD`deki Remax müşterisi Türkiye`deki bir Remax ofisindeki evi görebiliyor.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4880 Değişim: 0,15%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,3789 Değişim: 0,24%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.872,70 Değişim: 1,26%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.