İngiltere ve Avrupa Birliği 'Brexit'te uzlaştı
İngiltere ve Avrupa Birliği, bir yıldan fazla süren müzakereler sonucunda üyelikten çıkış anlaşmasının taslağı üzerinde uzlaştılar.
İngiltere ve Avrupa Birliği, Brexit çıkış anlaşmasında uzlaştı. Ancak Başbakan Theresa May'i, gelecek kuşaklar için de ülkenin refahını etkileyecek bu anlaşmayı kabul ettirmek için zorlu bir mücadele bekliyor. Halen hem hükümet hem de Muhafazakar Parti içindeki muhaliflerinin baskısı altında kalan ve siyasi bakımdan zayıf durumda bir lider olarak May, anlaşmayı önce kabinesinde, daha da zoru, parlamentoda onaylatmak zorunda. Muhafazakar Parti içindeki Brexit yanlıları May'i ülkeyi AB'ye teslim etmekle suçladılar ve parlamentoda anlaşmaya oy vermeyeceklerini duyurdular. May'in azınlık hükümetine destek veren Kuzey İrlanda partisi de May'in parlamentodan onay almasını kuşkulu gördüğünü açıkladı.
Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) lideri Arlene Foster, "Çok önemli günle yaşıyoruz ve alınan kararların çok uzun vadeli yan sonuçları olacaktır" dedi ve şöyle ekledi: "Başbakan kabinesinin ve Avam Kamarası'nın desteğini kazanmak zorunda. Her bir oy önemli."
Kabine bugün TSİ 17.00'de toplanacak ve çıkış anlaşması taslağını görüşecek. Bu bilgiyi, anlaşma taslağının ayrıntılarının İngiliz ve İrlanda basınına sızdırılmasının ardından May'in sözcülerinden biri açıkladı. Brexit ile dünyanın beşinci büyük ekonomisi şimdiye kadar bilinmeyen bir alana geçecek. Ancak Brexit'in hem ABD Başkanı Donald Trump'ın alışılmamış yönetimi hem de Rusya ve Çin'in giderek büyüyen etkisiyle mücadele etmek zorunda kalan Batılı ülkeler arasında bir bölünme başlatacağından kaygılanan çok kişi de var. Brexit yanlıları ise AB üyeliğinden çıkış kısa vadeli bir istikrarsızlık getirse bile, uzun vadede Birleşik Krallık'ın daha fazla canlanacağını, AB'nin ise İngiltere gibi güçlü ama isteksiz bir üyenin ayrılmasından sonra kendi içinde daha sağlam bir entegrasyon sağlayabileceğini düşünüyorlar. Üst düzey bir AB yetkilisi taslak metin üzerinde uzlaşma sağlandığını doğruladı. Diplomatik kaynaklara göre, eğer May'in kabinesi de taslağı onaylarsa, AB liderleri 25 Kasım'da bir araya gelerek anlaşmayı resmileştirecekler.
BREXİT İHANET Mİ?
Brexit yanlısı önde gelen siyasetçilerden Muhafazakar milletvekili Jacob Rees-Mogg ve eski dışişleri bakanı Boris Johnson, May'in ülkeyi sattığını söylediler ve anlamaya karşı çıkacaklarını açıkladılar.
Jacob Rees-Mogg, "Bu, hükümetin müzakere pozisyonunun başarısızlığını gösteriyor. Brexit konusunda verilen sözlerin tutulmadığını gösteriyor ve Birleşik Krallık'ın parçalanması ihtimalini gösteriyor" dedi. İngiltere'nin halen AB üyesi olarak sahip olduğu ekonomik çıkarların "aynısının" geçerli kalmaması halinde anlaşmaya itiraz edeceklerini söylemiş olan muhalefetteki İşçi Partisi, üzerinde uzlaşılan metnin ülkenin yararına olacağını düşünmediklerini açıkladı. Anlaşmaya olumsuz oy vereceğini açıklayan Johnson da, "Böyle bir şey tabi devletlerde olur. Reddedilmeli" dedi.
İRLANDA
Resmen 2017 Mart ayında başlayan ayrılma müzakerelerinde halan çözüm bekleyen en önemli sorun Kuzey İrlanda sınırı sorunuydu. May'in önerdiği destek formülü, İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında eskiden olduğu gibi gümrük denetimli sınır geçişi sistemine geri dönmemek için bir güvence olarak görülüyor. Üç AB kaynağının verdiği bilgiye göre istenilen destek, tüm Birleşik Krallık'ı kapsayan ancak Kuzey İrlanda için özel hükümler getiren bir anlaşma ile sağlanacak. Bu özel hükümler, AB tek pazarı ile, Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerine tanınmayan ölçüde bir uyum içeriyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN